Çocuklarda Kıl Kurdu

Çocuklarda Kıl Kurdu ( Bağırsak Paraziti ): Kıl kurdu bağırsaklarda yuvalanan parazitlerdir. Bağırsak kurdu olarak da bilinir. Beyaz ve büyüklükleri ortalama 1 cm kadardır. Çocuklarda sık rastlanır.

Zararsız değildir fakat özellikle makatta oluşturduğu kaşıntı dolayısıyla rahatsız edici olabilir.

Anne sütü ile belenen bebeklerde kıl kurdu vakası pek yaşanmaz. Bu bebeklerin katı gıdalarla beslenmeye başlamalarından itibaren bu vakalarda da artış görülür. Ayrıca küçük çocuklar yetişkinlere göre bu sorunu daha fazla yaşarlar.

Kıl kurdunun belirtileri nelerdir?

Makatta kaşıntı olur.
Kız çocuklarında ayrıca vajina bölgesine de ulaşarak kaşıntıya yol açabilir.
İshal ve kabızlık sorunları yaşanabilir.
Çocuğun katı dışkısında beyaz kurtçuklar görülür.

Kıl kurdu nasıl bulaşır?

Kıl kurdu genellikle tüketilen besinlerden ve içilen sudan çocuğa bulaşır. Tüketilen besinlerin ve suyun hijyeni oldukça önemlidir.

Kıl kurdunun tedavisi

Çocuğun makatında rahatsız edici kaşıntılar var ise ve katı dışkısında kıl kurtları görünüyorsa çocuğu hekime göstererek tedavisini yaptırmalıdır. Hekim hem çocuk hem de diğer aile bireyleri için kıl kurtlarını yok edecek bir ilaç tedavisi uygular. Ayrıca kaşıntı giderici krem verir. Diğer yandan kaşıntılardan dolayı eğer makat veya vajina bölgesinde tahriş söz konusu ise tahriş giderici kremler uygulanır.

Kıl kurduna karşı evde ne gibi önlemler alınmalıdır?


1. Çocuğun makatını veya vajina bölgesini kaşıyıp tahriş etmesi ve bundan dolayı o bölgede bir enfeksiyon oluşma riski bulunmaktadır. Buna karşı dikkatli olunmalıdır.

2. Çocuğun kaşınan yerlerini kaşıması riskine karşı tırnaklarını kısa kısa kesmek gerekir. Fazla uzamadan tırnaklar kesilmelidir. Çünkü kaşıma yoluyla tırnak aralarına girecek olan mikroplar ve bakteriler başka rahatsızlıklara yol açabileceği gibi başka insanlara da geçmesine sebebiyet verebilir.

3. Yemeklerden önce ve sonra ellerin mutlaka sabun kullanılarak iyice yıkanmasına özen göstermelidir. Bunu ailedeki tüm bireyler yapmalıdır. Ayrıca tuvalet sonrası da bunu alışkanlık haline getirmek gerekir. Tırnak araları iyice temizlenmelidir.

4. Kıl kurdu sorunu olan çocuğunuz artık bebek bezi kullanmıyorsa çocukların tüm kıyafetleri ve yatak örtüleri düzenli olarak sıcak suda yıkanmalıdır. Bu arada evdeki diğer kişilerin de kıyafetlerinin temizliği ve kullandıkları çarşaf, yatak örtüsü gibi şeylerin düzenli ve sık bir şekilde yıkanması gerekir.

5. Evin günlük hijyenine de özen göstermelidir.

Kıl kurtları tedavi edilmez ise ne olur?

Kıl kurtları tedavi edilmezlerse bağırsaklarda yaşamaya devam ederler ve çocuğun yediklerinden beslenirler. Çocuğun yediklerinin bir bölümünü kıl kurtları yediği için çocukta vitamin ve mineral eksikliği, özellikle demir eksikliği görülür. Bazen vücuttaki diğer organlara zarar da verebilir. Ayrıca kıl kurtlarının çocuklarda ölüme yol açtığı vakalar da bulunmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp