çocuklarda ishal için ne yapmalı

Çocuklarda İshal Tedavisi

Dehidratasyona önlemek için içirilmelidir. Bebeklerde su ve tuz korunamaması halinde akut dehidratasyona çok sıvı dengesinin olur. İshalli çocuklara kaybettiği su ve tuzları alması için sıvı elektrolit tedavisi uygulanır. İshal vücuttan su ve tuz kaybına sebep olur. Yerine konmazsa ölüm olur. İshalli çocuğa bol su, açık çay, şeftali, elma suyu ve bol sıvı verilmelidir. Sağlık ocaklarından ishal için alınan karışım bir sürahi suya boşaltılır. Her kaka yapışından sonra 2 yaşından küçüklere 1 çay bardağı, 2 yaşından büyüklere 2 çay bardağı eritmelidir. 24 saat sonra kalan su olursa dökülüp yenisi hazırlanmalıdır.

Çocuklarda kilo başına vücuttaki su miktarı fazladır. Şeker, sodyum, potasyum tuzları ve karbonat içirmelidir. Sıvı kaybı yerine gelince beslemeye devam edilmelidir. İshal kesilinceye kadar sıvı içirilmeye devam edilmelidir. Besini bol vermelidir. Anne sütü vermeye devam edilmeli, anne sütü yoksa süt verilmelidir. Çorba, havuç suyu, pirinç suyu ve ayran içirilmelidir. Bunlar da çocuğa içebildiği kadar verilmelidir. Pirinç, buğday, patates, karbonhidratlı gıda, yoğurt, muz, elma, havuç ve şeftali verilebilir.

Muz ve elma ishal önleyicidir. Muz püresi ve taze yiyecekler verilmelidir. 6 aylıktan büyükse tahıl, baklagil, sebze, et ve balık verilebilir. Her verişte 1-2 çay kaşığı sıvı yağ verilmelidir. Pirinç çorbası ve yoğurt yedirilebilir. Günde 6 kez yemek yedirilmeli, ishal kesildikten sonra 2 hafta daha bu yiyecekleri vermeye devam etmelidir. Süt, yemek, meyve suyu verilmeli ve hazırlanan ORS çocuğa içirilmelidir. Kusan çocuklara 2-3 saat yiyecek içecek verilmemelidir. Beslenemiyor ve kusma devam ediyorsa doktora gidilmelidir.

Hafif sulu gıdalarla başlanmalı, süt ve ürünleri verilmemeli, katı gıda verilmemeli, bir defada bir çorba kaşığı kadar verilmeli, fazlası kusmayı getirebilir. Tuz, şeker, karbonat karışımı kaynatılıp soğutulmuş suda eritilerek verilmelidir. Bir yaşından büyükse meyve suları ve hafif çorbalar verilebilir. İlk gün hafif gıdalar verilmeli, ikinci gün normal yiyeceklere geçilmelidir. Antibiyotik tedavisine doktor karar vermelidir. Doktora danışılmadan ilaç verilmemelidir.

İshalli çocuk önceleri fazla kaka yapmaz, kusma geçtiği halde ishal devam ederse 1-2 gün daha muz, pirinç, elma, şeftali, çay ve ekmek verilir. Sonra haşlanmış patates, yağsız makarna ve haşlanmış tavuk yedirilir. Kusma yoksa sıvı normalden fazla verilmemelidir. İshal sık oluyorsa fazla şekerli yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bütün bunlara rağmen, ağız ve dudaklar kuru oluyorsa, susuzluk hissi oluyorsa, 8-12 saat çiş yapmıyorsa, fazla uyuyorsa, ağladığı halde gözyaşı gelmiyorsa, kaka, köpüklü, kanlı, sümüklü yeşil geliyorsa, çiş yaparken acı hissediyorsa, döküntü varsa, ateş varsa ve karın ağrısı devam ediyorsa doktora gidilmelidir. Şekersiz papatya veya nane çayı içirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp