Çocuklarda Gözde Çapaklanma

Çocuklarda Gözde Çapaklanma hakkında merak edilenler;

Çocuklarda gözde çapaklanmanın neden ve belirtileri nelerdir? Havaların soğumasıyla çocukların üst solunum yolları iltihapları artmaktadır ve beraberinde göz enfeksiyonları da. Çocuklarda isilik, fıtık, gaz sancısı ve gözlerinde çapaklanma hakkında tüm merak ettikleriniz ve bitkisel tedavi yöntemleri bu makalemizde yer almaktadır.

Göz yüzeyini kaplayan tabakanın iltihaplanmasıyla ‘konjunktivit‘ denilen hastalık ortaya çıkıyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Feray Koç, bu hastalığın alerjik nedenlerle (polen, toz, güneş) ile ortaya çıkabildiği gibi, çeşitli bakteriler, virüsler ve parazitler ile de oluştuğunu söylüyor. Ayrıca göze kaçan çeşitli kimyasal maddeler de ‘toksik konjunktivit‘e neden oluyor.

Hastalığın belirtileri şunlar:


- Gözlerde kızarma
- Sulanma
- Yanma ve batma hissi
- Kirpik dibinde salgılar birikmesi
- Kirpikler birbirine yapması

Konjunktivit bulaşıcı bir hastalık. Özellikle bazı virüslerle bulaşan konjunktivit salgınlara neden oluyor. Hastalığın tanısı, hastanın ayrıntılı hikayesinin alınması ve göz muayenesi ile konuluyor. Bazen nedeni açığa çıkartmak için ek testler yapmak gerekebiliyor.

ÇOCUKLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR


Tüm yaş gruplarında izleniyor ama çocuklarda daha sık görülüyor. Çocuklar daha alerjik bünyeli olduklarından, alerjik konjunktivit çocukluk çağında daha sık izleniyor ama yaş ilerledikçe azalıyor. Kreşlerde ve okullarda çocukların birbiri ile yakın temas halinde bulunması, aynı oyuncaklarla oynayıp elleriyle sık sık gözlerini ovuşturmaları, ellerini sık sık yıkama alışkanlıklarının olmayışı gibi nedenlerden mikrobik konjunktivitler de çocuklarda daha sık izleniyor.

Tedavisi nasıl yapılıyor?

- Eğer bakterilerin neden olduğu bir konjunktivit var ise antibiotikli damlalar ve merhemler veriliyor.
- Viral konjunktivitler antibiotiklere cevap vermez. Klinik seyrine göre şikayetleri hafifletici çeşitli tedaviler uygulanıyor.
- Alerjik konjunktivitlerde ise alerji önleyici ve giderici damlalar ve soğuk kompres öneriliyor.

Tedaviye rağmen tekrarlıyor mu?

Tedavi erken kesilmiş ise tekrarlayabilir. Alerjik veya toksik etkene tekrar maruz kaldığımızda konjunktivit tekrar edebilir. Konjunktivite neden olan birçok virüs ve bakteri vardır ve bunlar sürekli değişim içindedir. Hastalık yapabilecek yeni virüsler ve bakterilerle karşılaştığımızda konjunktivit tekrar edebilir.

Tekrar oluşmaması için nelere dikkat etmek gerekiyor?


- Konjunktiviti önlemede en etkili yöntem el yıkamaktır.
- Eğer gözlerimizde zaten bir enfeksiyon var ise elimizi gözümüze veya çevresine dokundurduğumuzda hemen yıkamalıyız.
- Bulaşıcı konjunktivite neden olan bakteri ve virüsler göz yaşında bol miktarda bulunur ve bu salgılarla diğer insanlara bulaşır.
- Eğer kontakt lens kullanıyorsak el yıkamak daha da önem kazanır. Lenslerimizi kuralına uygun şekilde lens solusyonlarında dezenfekte etmeli önerilen sürelerde yenilemeli ve asla lensle duşa havuza veya denize girmemeliyiz.
- Alerjik bir konjunktivitimiz varsa allerjik maddenin göze temasını önlemek, koruyucu gözlükler takmak ve allerji önleyici damlaları kullanmak da konjunktivit tekrarlarını azaltabilir.

Gözdeki kırmızılık her zaman konjunktivit olduğunu mu gösterir?

Sadece alerjik ve viral konjunktivitlerde göz kızarmaz başka nedenler de olabilir. Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı sonucu sık sık gözde akıntı, kızarma, çapaklanma olabilir. Veya göze kaçan bir yabancı cisim, gözün yüzeyinin çizilmesi, kronik kirpik dibi enfeksiyonları, kontakt lenslere ait problemler, göz içi enfeksiyonları, göz tansiyonunun yükselmesi, nadiren göz içi tümörleri ve şu anda aklımıza gelmeyen bir çok neden göz kızarmasına sulanmasına neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp