çocuklarda düşmeyen yüksek ateş

Ateş 6 :

Yüksek olmadığı sürece telaşlanmanıza gerek yoktur. Vücudumuzun kendi mücadele kabiliyeti ateşi yok etmeye yönelik en önemli etkendir. İnsan vücudu, normalde iyi programlanmış bir makine gibi işler. Bu işleyişi bozacak herhangi bir neden bize bazı sinyallerle vücut tarafından bildirilir. Bu sinyaller ortaya yeni durumlarla çıkabildiği gibi bazı organların genel dengesini bozarak da bize gereken uyanyı yaparlar. Vücudumuzun verdiği sinyallerin başında ateş gelir. Ateş, organiımanın vücut sıcaklığını ayar yetersizliği olmayıp normalden biraz daha yüksek seviyede ayarlanmasıdır. Vücuttaki kimyasal ve elektriksel olaylar sonucu ortaya çıkan sıcaklığa normal seviye denir, bu insanlarda yaklaşık 37°C'dir. Bu değerden aşağı olan vücut sıcaklığının normale gelmesi için insan titrer yani ister istemez ısı üretir ya da ısı kaybını önlemek amacıyla daha fazla giyinir. Örneğin tenis oynadıktan sonra vücut ısınır, normalin üstüne çıkar. Bu durumda terleme ve nemin buharlaşması nedeniyle vücut sıcaklığı azalır. Ancak bazen vücut ısısı normal seviyeyi aştığı halde, terlemeye rağmen vücut sıcaklığında azalma görülmez. Yani ateşiniz vardır. Bu durum, bilim adaınlarrnca henüz tamamen anlaşılmayan bir olaylar dizisinin sonucudur.

ATEŞE KARŞI ÖNLEMLER

Ateş çok yüksek olmadığı sürece vücudun mücadele kabiliyetine bırakılabilir. Ancak yüksek ateş vücutta kalıcı rahatsızlıklara yol açacağı için düşürme yoluna başvurmak gerekir. Yüksek ateşte beslenme olarak tatlı, tuzlu ve sulu şeylere başvurulur. Bir miktar şeker, organiımanın ve beyinin tam olarak çalışması için gereklidir. Günde 120 gr.lık şeker ihtiyacı bütün gün yatakta dirılenseniz bile şarttır. Aynca yüksek ateş buharlaşmayı arttırmakta ve bu da vücuttan bazı tuzların yok olmasına neden olmaktadır. Harcadığınız suyu yerine koymak gerekmektedir. , Aynı zamanda tuzlan da geri getirebilmek için yapılacak en iyi şey, soda gibi doğal tuzlan içeren içeceklere yönelmektir. Aynca kay na tılmış sebzeler de vücudun kaybını takviye edecektir. Ateşin, yorgunluğa yol açtığı zamanlarda ise tavsiye edilen ballı yiyecekler ve taze sıkılmış meyve sulandır. Alkol, ateşi düşürmek yerine kan damarlanndaki dolaşırnı hızlandıracağı için ısıyı fazlalaştıracaktır. Bu da iyi değil kötü bir sonuç olacaktır. ormal günlük ihtiyaç 75 mg. iken bu iki katına çıkar ve hastanın 150 mg. C vitamini alması gerekir. Çünkü organizma bir kanşıklıkla savaşmaktadır ve bu da durumu güçleştirmektedir. Bildiğiniz gibi içinde C vitamini olan portakal, limon, greyfurt gibi meyvaların sulannı sıkarak taze taze içmenizin yaran olacaktır. Kiwi meyvası da C vitamini açısından gerçekten zengindir. Eğer dört portakal yerseniz ya da onun yerine iki kiwi tercih ederseniz günlük C vitamini ihtiyacınız karşılanmış olacaktır. Dengeli bir beslenme tekrar güç kazandıracaktır. Eğer gerçekten hiç iştahınız yoksa o zaman sıvılardan ihtiyacınız olan enerjiyi sağlamaya çalışın. Ya da hazırlanışı ve yutuluşu kolayolan besirıler seçin. Yoğurt, püre gibi.

GRİP SIRASINDAKİ YÜKSEK ATEŞ DÜŞÜRÜLMELİ Mİ?

İlaçlar, virüslere karşı mücadelede etkili değildirler, bu durumda tek yapılacak şey, vücudun direnç gücünün arttınlmasıdır. Bu mücadelede, vücut ateşinirı önemi büyüktür. Çünkü, ateş hastalık yapıcı mikroplara karşı vücudun direnç reaksiyonudur. Ateş, ısıya karşı dayanıksız bazı mikroplan öldürür, bağışıklık sistemini harekete geçirir, bazı hormonların salgılanmasını arttırarak, vücudu dışandan giren yabancı maddelere karşı savaşa hazırlar. Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar, 39 ve 40 derece ateşin vücudun virüslere karşı savaşımında en etkili ilaç olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacı doktorlara göre; ateş düşürüldüğünde tehlikeli sonuçlar ortaya çıkıyor. Virüs enfeksiyonunun kökü kazınacağı yerde, vücudun ateşi düşürülerek hedefi saptınlırsa, bu virüsler kaslara gidip orada yuvalanıyor. Virüsün yuvalandığı yerlerden biri de kalp kasıdır. Özellikle, yaşlı kimselerde grip sonrası, kalp krizleri tehlikesi bu nedenle artıyor. Grip ayrıca beyinde, karaciğerde, böbreklerde de enfeksiyonlara yol açabilir. Grip, bakteriyel süper enfeksiyonların ortaya çıkmasına da sebep olur, örneğin eski bir akciğer iltihabı, kızıl, tüberküloz, zona gibi hastalıklar da, grip sonrasında direnci zayıflamış vücutta, ortaya çıkan hastalıklardır. Bu gibi durumlarda doktorlar antibiyotik kullanımına başvururlar. Grip sırasında ateşin düşürülmeye çalışılmasının açıklanan sakıncalarına karşın eğer ateş 39-40 dereeelerin üzerine çıkarsa ilaç kullanmadan soğuk su kompresleri ile ateşin düşürülmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp