Cilt Rahatsızlıkları

Cilt Rahatsızlıkları :

Behçet hastalığı: Tekrarlayan ağız aftları, genital ülserler, bacaklarda fındık büyüklüğünde ağrılı lezyonlar, ayrıca göz, eklem, damar ve sinir tutulumu yapabilen, nedeni bilinmeyen bir vaskülittir (damar iltihabı). 20-40 yaşlarında enfeksiyonlarla tetiklenerek başlayabilir, alevlenmeler ve iyileşme dönemleriyle kronik seyreder.

Becker nevüs: Çoğunlukla erkeklerde 10-20 yaş aralığında başlayan, tek taraflı olarak omuz ve göğüste yerleşen bir ben türüdür.Üzerinde kılların belirmesi sık görülür. Etkin bir tedavisi yoktur, lazer denenebilir.

Kepek (Pitiriasiz kapitis): Yüzeyel deride ki büyüme hızlandığından derinin üst tabakasındaki hücrelerin tamamen olgunlaşmaya zaman bulamamasından dolayı oluşur. 20 yaş üzerinde %50 oranında görülen bir durumdur. Tüm saçlı deriyi tutabilir. Tedavisinde asitsalisilikli solüsyonlar ve katran ya da çinko piritiyonlu iampuanlar önerilir ancak nüks sıktır.

Kaşıntı (Puriritus): Deride herhangi bir döküntü olmadan ortaya çıkan kaşıntı, iç organlara hastalıklarına ait bir bulgu olarak ortaya çıkabilir ve ciddiye elınıp araştırılmalıdır. Kadınlardaki genital kaşıntı diabeti, burun kaşıntısı bağırsak parazitlerinin belirtisii olabilir. Genel bir kaşıntı ise deri kuruluğu, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, lenfoma ve mailgn hastalıklardn dolayı oluşabilir. Böyle bir hastada gerekli tüm tetkikler yapılmalı ve bir neden bulunamadığında psikolojik yada yaşa bağlı denilebileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

İlaç Kaynaklı Deri Döküntüsü: Kişide aynı ilacı her alışında aynı bölgede oluşan aşırı duyarlılığa bağlı yuvarlak kırmızı-mor lekedir.Gövde kollar ve erkekte peniste oluşur. 1 haftada kızarıklık azalır, leke uzun sürede geçer.

Sistemik Hastalıklardaki tırnak bozuklukları: Beau cizgileri ( yatay oluklanma) beslenme bozukları, ateşli hastalıklar ve bazı ilaç alımları sonrında tırnak taki büyğmenşnn bşr süre durması ile oluklanma oluşur . Tırnak uzadıkça kendiliğinden geriler.
Onikoliz ise tırnağın yatağından kısmen ayrılmasıdır. Sedef egzema tiroid gibi hastalıklar ve bazı ilaçlarla oluşur. Koinonişi ( Kaşık tırnak) demir eksikliğine bağlı kansızlıkta görülür tedavi ile düzelir.
Lökonişi tırnaktaki beyaz lekelere verilen isimdir. Çoğunlukla bir neden bulunamaz ancak manikürle tetiklenen bir durumdur.
Tırnaklarda tabakalanma (Lameller distrofi) : Tırnakların serbest kenarı tabakalara ayrılmıştır. Tırnakların sık ıslanıp kuruması, tırnak cilası ve aşırı manikür nedeni ile oluşur.

Saç Dökülmeleri ve Tedavisi: Saç dökülmesi zaman zamna birçok kişide şikayet yaratan bir problemdir. Günde 100 kadar saç telinin dökülmesi normaldir . Ancak bu sayı aştığı zaman araştırılması gerekir. Fizyoloji denilen saç dökülmeleri, örnegin doğum ateşli bir hastalık cerrahi gibi bir durumdan 2-3 aysonra ortaya çıkar. Tedavi verilmesede 3 aylık bir süre sonunda normale döner. ayrıca bazı ilaçlar ve kemoterapi tedavisi sırasında da saçlar dökülebilir. Mevsim değişikliklerinde ve stres sonrasıda saçlarda dökülme olabilir.

Bunların dışında Demir eksikliğine bağlı kansızlık bşyotin ve çinko eksiklikleri guatr gibi hastalıklar saç dökülmesine neden olabilir ve bu durumların saptanıp tedavi edilmesi gerekir. Erkek tipi saç dökülmesi ise saiın ön ve tepe bölgesinde sayralma olarak görülür. Erkeklerde daha sık görülür ama kadınlarda da olabilir. Bu dökülme tipinde kadınlarda hormon tetkikleri yapılmalıdır. Tedavisinde minoksidil solusyon, finasterid tablet kullanılır. Ayrıca daha az rastlanan liken ve lupusta görülen kalıcı tip bölgesel saç dökülmeleride mevcuttur.

Rossacea: Özellikle yüzü etkileyen akne benzeri kabarıklıkların olduğu kronik iltahabik bir cilt hastalığıdır. Zamanla kılcal damar genişlemelerine meydan gelir. Hastalığı güneş ışınları alkol sıcak işecekler ve baharatlı gıdalar aktıve edebilir. Hastalığın ileri döneminde burunda büyüme ve göğüs tutulumu olabilir. Tedavisinde tetrasiklin grubu antibiyotikler, antibiyotikli ve metronidazollü kremler kullanılır. Hasta güneşe çıktığında güneş koruyucu önerilir.

Pityriasis Rosea: ( Gül Hastalığı ) Genellikle genç erişkinlerde sonbahar ve kış aylarında gözlenen viral bir enfeksiyon yada stresle tetiklendiği düşünülen selim bir cilt hastalığıdır. İlk belirti madalyon adı verilen diğerlerinden büyük bir plaktır. Madalyonun çıkışından 5-15 gün sonra gövdede yaygın bir döküntü gelişir, 6 haftalık süre sonunda kendiliğinden iyileşir. Banyo sırasında cildi tahriş etmemek gereklidir. Kaşıntı varsa antihistaminikler önerilebilir.

Peri Oral Dermatit: Sıklıkla ağız etrafında görülen üstlerinde minik iltihapların bulunduğu sivilce benzeri kabartılardır. Genç bayanlarda daha sık rastlanır. Kortikosterodlerin kullanımı ve florlu diş macunları neden olarak suçlanmıştır. Tedavide tetrasiklin önerilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp