Cilt Kanseri Sebepleri

Cilt Kanseri Sebepleri: Cilt kanserleri'nin cinsine göre vücutta burun, kulak, dudak, göz kapağı, yanak, alın, şakak, yüz gibi yani boyundan yukarı bölgelerde görülme ihtimalinin daha fazla olduğu bildirildi.

Yaz aylarıyla birlikte cilt kanseri'ne yakalanma riskinin arttığına dikkat çeken Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Ercan Gül, kansere güneş ışınları etkisinin diğer nedenlere göre en kuvvetli faktör olduğuna işaret etti. Ercan Gül, "Güneş ışınlarının dışında , kronik bacak ülserleri, yanık bedenler üzerinde de cilt kanserleri az miktarda da olsa gelişebilmektedir. Bazı kimyevî maddeler cilt kanseri yapmaktadır. Bunlar arasında asfalt ve katran türevleri, arseniğin çevresindeki tozlara karışması yer almaktadır" dedi.

Güneş altında devamlı çalışmayı gerektiren işlerde cilt kanserine yakalanma riskinin arttığını hatırlatan Ercan Gül, şunları söyledi: "Tespit ettiğimiz hastaların çoğunluğu güneşe devamlı maruz kalan yerlerde, tarla kesiminde çalışan ve balıkçılıkla uğraşan insanlardır. Bunun yanısıra denize giden kimselerin uzun süreli güneşte kalmamaları, belirli saatlerde ve kısa seanslar halinde güneşlenmeleri cilt kanseri'ne yakalanma riskini azaltma yönünden önemlidir."

Cilt kanseri'nin birtakım özelliklerinden dolayı erken teşhis ve tedavi imkanı bulunduğunu dile getiren Dr. Ercan Gül, "Yavaş büyümeleri, uzun süre lokalize kalmaları yüzünden, özellikle erken teşhis ve tedavi edilen cilt kanserleri'nin diğer organlara yayılma ihtimali ortadan kalkmaktadır" diye konuştu.

ÇUKUROVA'DA ARTIŞ GÖSTERİYOR

Çukurova bölgesinde güneş ışınlarının etkinliği, coğrafik yapısı ve hava nemliliğinin tarım ve sahil kesiminde balıkçılık ile uğraşan insanlarda cilt kanserleri'nin son zamanlarda artmasının en önde gelen sebepler arasında olduğunu belirten Dr. Ercan Gül, güneşin tahribatına maruz kalan pigmenti az, açık renk ciltlerde de cilt kanserlerinin sıklıkla görüldüğünü kaydetti.

Dr. Ercan Gül, 51-70 yaş grubu arasında sıklıkla görülen kansere, bu yaş grubu altı ve üstünde de yakalanıldığını ifade etti.

UZUN SÜRELİ GÜNEŞTE KALMAYIN

Ercan Gül, şunları söyledi: "Tespit ettiğimiz hastaların çoğunluğu güneşe devamlı maruz kalan yerlerde, tarla kesiminde çalışan ve balıkçılıkla uğraşan insanlardır. Bunun yanısıra denize giden kimselerin uzun süreli güneşte kalmamaları, belirli saatlerde ve kısa seanslar halinde güneşlenmeleri cilt kanseri'ne yakalanma riskini azaltma yönünden önemlidir"

AÇIK RENK CİLTLERDE ETKİ FAZLA

Çukurova bölgesinde güneş ışınlarının etkinliği, coğrafik yapısı ve hava nemliliğinin tarım ve sahil kesiminde balıkçılık ile uğraşan insanlarda cilt kanserleri'nin son zamanlarda artmasının en önde gelen sebepler arasında olduğunu belirten Dr. Ercan Gül, güneşin tahribatına maruz kalan pigmenti az, açık renk ciltlerde de cilt kanserleri'nin sıklıkla görüldüğünü kaydetti

Ciltte Sonradan Çıkan Benler Tehlikeli midir?

Soru:

Mrh 26 yaşındayım 1-2 senedir boynumda et benler oluştu her biri toplu iğnenin başı büyüklüğünde ve şuanda gözümün önünde yine aynı büyüklükte kendi tenimin renginde ben çıktı ama boynumdaki benlerden farklı olarak biraz sivri ve dipten siyahlaşmaya (karardı) başladı. Ensemde ve göğsümün altında et ben vardı onlar düştü ya kendiliğinden yada yanlışlıkla yırttım bu benler neden oluyor?, tehlikesi varmı? cilt kanseri olma ihtimali nedir bu arada annemde ve ablamda da çıkmaya başladı cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

Cevap:

Vücutta oluşan benler çok farklı çeşitlerde olabilir. Bunların tehlikeli olup olmadığını anlamak için ve tedavi seçenekleri için sizi mutlaka muayene etmem gereklidir. Biz genellikle bu tür benleri özel büyütme cihazlari ile incelemekteyiz.

Ayak Topuğunda Ortaya Çıkan Cilt Kanseri İçin Öneriniz?

Soru: hocam iyi günler.
annem yaklaşık bir ay once hicbir rahatsızligi oladıgı halde ayagındaki,topuk bolumunde olan beni dermatoljiye gosterdi,ilk incelemelerde kanser tanısı kondu ve 1 hafta sonra ben alındı biopsi yapıldı.Size biopsi sonuclarını oldugu gibi yazıyorum.

KLİNİK BULGULAR:Yaklaşık 0.5cc sağlam ciltte alınan renkli kitle yaklaşık 6
yıldık mevcutmuş 6 aydır rengi değişmeye başlamış.Dermatoloji tarafından
Akro lentigo malign melanom ön tanısı eksize edildi.

MAKROSKOPİK BULGULAR: 2x1x0.5 cm ölçülerinde cilt cilt altı dokusu.Üzerinde
1.3x0.8 cm ölçüsünde gri-siyah renk değişikliği gösteren bir kısmı ülsere
görünümünde pürtüklü lezyon izlendi.En yakın cerrahi sınıra 0.1cm
uzaklıktadır.EYCS-1/v. Sade - 1/v.

PATOLOJİK TANI:

Akro lentigenöz Malign Melanom. (pt3b)
-Clark Level : IV
-Breslow kalınlığı: 2.73mm
-Büyüme fazı: Vertikal faz
-Ülserasyon: Mevcut
-Mitolojik aktivite: Düşük (3mm)
-Lenfositik cevap:
-Tümörü infiltre eden: Görülmedi.-
-Perinöral invazyon: Görülmedi
-Kan damar invazyonu: Görülmedi
-Lenfatik invazyon:Görülmedi
-Cerrahi sınırlar:Tümör görülmedi.Tümör en yakın yan cerrahi sınıra 0.8 mm
mesafededir.

Doktor biopsi sonucundA annemin cilt kanseri oldugunu,sevilmeyen bir kanser türü oldugunu söyledi,bu sonuclara gore 07.01.05 tarihinde ameliyat yazdı.bu ameliyatta biopsi için ayak lenflerinde parca alınması gerektigni soyledi.

Sizden ricam bu patoloji sonuclarına gore sizin yorumlarınız ve önerileriniz nelerdir.bu hastalıgın gunumuzde tedavisi mumkunmu.Bu rada hastalıktan ailede bir tek benim haberim var,bunu annemin ve babamında bilmesi daha iyimidir.
yorumlarınız ve ilginiz için simdiden tesekkurler.

Cevap:

Sayın bay/bayan,

Önce geçmiş olsun.İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'ne müracaat etmeniz halinde annenizin tedavisi(ameliyatı) yapılır. Onkoloji Enstitüsü malign melanom konusunda Türkiye'de bir merkez durumundadır.Annenizin kan tetkikleri yapılacak, akciğer bilgisayarlı tomografisi ve karın ultrasonografisi yaptırılacak. Bu tetkikler normal çıktığı takdirde ameliyat olacak.

Yapılacak cerrahi işlemler :

A. Topuktaki bölgenin daha geniş çıkarılması ve yaranın kapatılması.B.Lenf yollarının filmi çekildikten sonra kasıktaki bekçi lenf bezinin çıkarılması,ameliyat sırasında bu lenf bezinin incelenmesi, lenf bezlerinde sıçrama var ise kasık lenf bezlerinin tamamının cerrahi olarak temizlenmesi.Gönderdiğiniz patoloji raporuna göre verebileceğim cevap bu kadar.

Et Beni Alındıktan Sonra Cilt Kanseri Olduğunu Öğrenirsek Ne Olur?

Soru:

"Et beni halk arasında hem akrokordonlar hemde Dermal Nevüsler için kullanılır.Compauna ve Dermal Nevüslerin alındıktan sonra içerdikleri hücrelerin atipik olup olmadığına bakılmalıdır. Bu durumda deri kanserini karıştırma, yanlış tanı koyma oranı azalır." yazmışsınız.Yani o zaman bunlar biri çıkarsak mesela "akrokordon" çıkarsa onu cerrahi olarak almakla hatalı diğeri çıkarsa uygun bir iş yapmışmı oluruz.

Yani alındıktan sonra bunun cilt kanseri olduğunu öğrenirsek ne olur?

Cevap:

Her ikisininde cerrahi olarak alınması doğrudur. Akrokordon tanısı klinik muayene ile kolayca konulur. O zaman daha basit bir işlemle alınabilir. Cilt kanseri tanısı konulmuş benlerde diğer tüm kanserler gibi hastalık evrelendirilir. Evresine göre tedavi ve takip protokolü düzenlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp