Nevocellular Nevi

Nevocellular Nevi : Freckles (ephelides, çiller): Daha çok vücudun ışık gören yerlerinde görülen pigmente lezyonlardır. Otozomal dominant geçiş gösterirler. Yazın koyulaşır, kışın renkleri açılır. Sarışın veya kızıl saçlı, mavi gözlülerde daha sık görülürler. Lezyonlarda, koyu renklilerin melanozomlarına benzer bir görünüm vardır. Melanozomlar, güneş ışınlarının etkisi ile çevre dokularda melanin yaparlar.%30-50 triklorasetikasit uygulaması tedavide kullanılmaktadır. Dermabrazyon da faydalıdır.

Lentigines: Düz, kaba, sirküler yapıda pigmente lezyonlardır. Birkaç lezyon birleşe- rek birkaç santimetrelik pigmente lekeler oluşturabilirler. Çocukluk çağında görüldüğünde bazı sendromların (Peutz-Jeghers) bir komponentini oluştururlar. Güneş ışını etkisi ile aktinik değişiklik olan alanlarda görülebilirler. Frekllerden farklı olarak renklerini yaz-kış korurlar.Seboreik keratozla karıştırılabilirler. Elektrodesikasyon tedavide yeterlidir.
Nevus: Halk arasında “Ben” olarak bilinen nevusler "nevus hücreli nevus" veya “mole” olarak da isimlendirilirler. Siğillerden sonra en sık rastlanan deri tümörleri pigmente nevus hücreli nevuslerdir. Nevuslu hastalar doktora ya kanser korkusu ile veya kozmetik olarak bu renkli yapıların giderilmesi için başvururlar. Genel olarak, embriyonun nöral krestinden, deri yüzeyine migrasyonla hücrelerin, değişik yapı ve tipte pigmente ne- vusleri oluşturduğu fikri kabul edilmektedir.Üç tip nevus hücreli nevus vardır: Juncti- onal Nevus, Compaund Nevus, İntradermal Nevus.

Junctional nevus: Nevus hücreleri, der- moepidermal birleşim yerinde bulunur. Lezyon, düzgün yüzeyli, düz veya hafif kabarık, pigmente, 1-10 mm. büyüklükte, iyi sınırlanmış, yuvarlak veya oval şekildedir. Rengi, hafif esmer ile koyu kahverengine kadar değişik olabilir. Genellikle pigmentasyon üniform olarak dağılmıştır, ancak bazan santral kısım periferden daha koyu olarak görülebilir.Junctional aktivite gösteren bir lezyon, malign değişime uğrama potansiyelindedir. Ancak bu durum oldukça nadirdir. Çünkü açık renk tenli insanların %25 inde bu tip oluşumlar vardır ve malign melanomların büyük çoğunluğu, daha önce normal olan deriden çıkmaktadırlar. Yine de pigmente nevüsü olan hastaların büyük bir kısmı kanser, kanser kuşkusu ile hekime başvurmaktadırlar.

Compound nevus: Nevus hücreleri hem dermoepidermal birleşimde hem de dermiş içinde bulunurlar. Lezyon, kabarık, düz yüzeyli, iyi sınırlı papül veya nodül şeklindedir. Sert veya yumuşak olabilir. Yüzeyinde pigmentasyon vardır. Üzerinde kıllar bulunabilir.

İntradermal nevus: Bu tipte, nevus hücreleri, tamamen dermiş içerisindedir. Deri renginde, kabarık, çıkıntılı lezyonlardır. Genellikle yüzde görülürler. Benigndir ve malign potansiyeli yoktur.Nevüslerin her üç türünde de, deri çizgilerine dikkat ederek planlanan fuziform keşi ve lezyonun tümüyle çıkarılmasına özen gösterilerek yapılacak cerrahi eksizyon yeterli tedaviyi sağlar.

Pigmente Dev Nevus: Vücudun genişçe alanlarını kaplayabilen konjenital pigmente nevuslerdir. Çocuk büyüdükçe lezyon, kalınlaşır, verrüköz ve kıllı bir görünüm alır. Yak-laşık %10 oranda malign melanoma dönüşebilmektedir. Pigmente dev nevusler, intrak- ranial melanositoz, spina bifida ve meningo- sel (eğer derideki lezyon kolumna vertebralis üzerinde ise), diğer nevusler, lipom ve nöro- fibromatozis gibi anomalilerle birlikte görülebilir.Bazı olgularda aşırı genişlik nedeniyle, bazan da melanom gelişmesi söz konusu olduğundan tedavi planı sorun olabilmektedir. Cerrahi eksizyon ve defektin greftle onarımı klasik olgularda yeterli ve başarılı tedaviyi sağlamaktadır.

Blue Nevus (Mavi Ben): Mavi Nevüsler, koyu mavi ile mavi siyaha çalan renklerde, yumuşak yüzeyli papüler lezyonlardır.Bunlar, iki şekilde karşımıza çıkarlar: genel tip ve hücresel tip. Sellüler mavi nevüsler, yumuşak veya düzensiz yüzeylidirler ve genel tipten daha geniştirler.Mavi nevüsler, çoğunlukla el ve ayak sırtında, bazen de kalçada ve yüzde kendini gösterir.Hücresel mavi nevüsün, bayanlarda daha çok görüldüğü ve vakaların yarısından fazlasında bu lezyonların kalça ve sakrokoksigeal bölgede oraya çıktığı saptanmıştır.Bu lezyonlar, hayatın erken dönemlerinde ortaya çıkmakla birlikte yetişkinlerde de görülebilir ve genellikle şekil ve büyüklüklerinde bir değişiklik görülmez.Tedavisi basit bir eksizyondur ancak derin lezyonlarda tecrübe gerektirir.Hücresel mavi nevüste malign dejenerasyon oluşursa, metastazla sonuçlanabilir.Neoplazinin herzamanki kriterine ek olarak lezyon içerisindeki nekroz alanları, histo- patolojik tanıda önemlidir.

Halo Nevus ( Sutton Hastalığı): Bu terim lökodermayı çevreleyen alanda çoğalan nevüs hücreli nevüs için kullanılır.Kademeli olarak gelişen depigmentasyon ve sonuç olarak nevusun ortadan kaybolması sözkonusudur. Bu bölgedeki devamlı bir de- pigmentasyona, vücudun herhengi bir yerinde oluşacak olan gerçek vitiligo eşlik edebilir. Çoğunlukla vücudun arka bölümünde görülmekle beraber vücudun her yerinde oluşabilir. Klinik önemi, Malign Melanom ile karıştı- rılabilir olmasıdır. Genellikle santral lezyon bir nevüsken, nadiren diğer halo nevüsler, birmavi nevüs, bir nörofibroma veya bir malign melanomdan nöroektodermal olarak türemiş tümörlerden biri olabilir.Lezyonun doğası ile ilgili bir şüphe olmadığı sürece çoğunlukla terapi uygulanmaz.Eğer eksizyon yapılacaksa hipopigmente alan da bu eksizyonun içine dahil edilmelidir.

Benign Juvenil Melanoma (Spitz Nevüs): Bu benign tümör, çoğunlukla çocuklarda görülmekle birlikte yetişkinlerde de rastlanabilir.Bu lezyon kompaünd nevüsmüş gibi görünür.Klinik önemi, histolojik görüntüsünün Malign Melanom’la karıştırılabilir olmasıdır. Belirli histopatolojik bulgular, onu malign melanomdan ayırır.Klinik olarak tipik lezyon, pembeden koyu kırmızıya doğru değişen renkte, yumuşak yüzeyli nodül şeklindedir. Palpasyonda sertliğiyle karakterizedir ve genellikle yüzde 1-2 cm çaplı lezyonlar şeklindedir. Nadir lezyonlar daha da büyük olabilir. Lezyonların çoğunluğu pembe ve yumuşak iken ara sıra kahverengimsi siyah lezyonlar görülebilir ve yüzey- verüköz görünüm alabilir.

Bu lezyonlarda hakim olan görünüm; çomak şekilli ve epite- loid hücrelerdir. Dev hücreler ve multinükle- er hücreler de görülebilir. Tümörün derin bölgelerindeki hücrelerde matürasyon arttıkça stromada telanjiektazi ve ödem görülür.Genellikle melanin ya azalmıştır veya yoktur. Mitozlar görülür ama anaplazi yoktur.Konservatif cerrahi eksizyon tedavi olarak yeterlidir. Histopatolojik inceleme ihmal edilmemelidir. Tedavi edilmemiş lezyonun kaçınılmaz sonu tedavi edilmeyen kompaünd ne- vüsünki gibidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp