cilt kanseri nedir belirtileri nelerdir

Cilt Kanseri Resimleri: Cilt (Deri) Kanseri Nedir?Vücumuzun dışını kaplayan en büyük organımız olan derimizi oluşturan yassı hücreler, bazal hücreler ve melanositlerin kontrol dışı çoğalması ile oluşan kanserlere Deri Kanseri denir.

En önemli kanser sebebi Güneş ışığı içinde bulunan UVA ve UVB diye bilinen ışınlardır.İnsanda en sık görülen kanser,Deri Kanseridir ve tüm kanserlerin yaklaşık % 40 ını oluşturur. Görülme sıklığı son 50 yılda % 1000 kat artmıştır ve deri kanseri gelişme riski 1/5 civarındadır.

Tipleri Nelerdir?


1-Epidermisteki bazal hücrelerden kaynaklanan Bazal Hücreli Karsinom: En sık görülen tipidir ( % 80 ). Çok yavaş büyür, metastaz yapmaz, genellikle cerrahi çıkarılma sonucu tam iyileşir.

2-Skuamöz ( yassı ) hücrelerden kaynaklanan Skuamöz Hücreli Kanser:%15 oranında 2. Sıklıkta görülen tipidir. Dudaklar, yüz ve kulaklar olmak üzere genellikle yüz bölgesinde görülür. İç organlara ve lenf bezlerine yayılarak tedavi edilmezse hayatı tehdit eder.

3- Melanosit denilen melanin üreten hücrelerden kaynaklanan Malign Melanom: Seyrek görülen kolay yayılan, çok erken teşhis edildiğinde tedavi şansı olabilen, teşhis geciktiğinde genellikle kısa yaşam şansı tanıyan en kötü huylu cilt kanseridir.

Deri Kanseri Bulguları Nelerdir?

Özellikle güneş gören yerlerde düzensiz kabarıklıklar, üzeri kabuklu, kanamalı ve uzun süre iyileşmeyen yaralar şeklinde görülebildiği gibi; doğuştan olan veya sonradan çıkan benler üzerinde asimetri, kenar düzensizliği, değişik renk tonlarında olma, kabuklanma, kanama, kaşıntı, çevresinde kızarıklık, kıllanma artışı gibi bulguların bir veya birkaçının olması bendeki kötü değişimin habercisi olabilir.

Kimler Risk Altındadır?

Açık tenliler,
Doğuştan çilli olanlarla ,çok fazla sayıda beni (nevüs) olanlar
Ailesinde deri kanseri öyküsü bulunanlar,
Açık arazide çalışanlar, kontrolsüz güneşlenenler,
Çocukken çok güneş altında kalanlar ve güneş yanığı öyküsü olanlar,
Solaryuma girenler,
Ayrıca radyoaktif ışın tedavisi (radyoterapi) görenler,katran, zift, arsenik vs. gibi kimyasal karsinojen maddelere kronik şekilde maruz kalanlar ve kronik mikrotravmalara maruz kalanlarda deri kanseri gelişme riski fazladır.
Deri Kanserinde Erken Teşhis, Tedavi ve Check-up

Risk altında olan kişilerin özellikle yılda bir defa Bilgisayarlı Dermatoskopi yaptırarak benlerini kontrol ettirmesi gerekmektedir. Şüpheli olan benlerin takibi yapılarak kanser gelişimi erken olarak teşhis edilip, cerrahi olarak çıkartılmaktadır. En öldürücü kanserlerden olan ve metastaz yapma riski çok yüksek olan Malign Melanom için vücudumuzdaki benleri kendimiz devamlı kontrol etmeli, en az yılda bir kere Dermatoloji bölümünde Dermatoskopi yaptırmalı. Melanom dışı kanserler genelde çok az metastaz yapmalarına ve cerrahi olarak çıkartıldıklarında % 100 e varan şifa ile sonuçlanmalarına rağmen geç teşhis edilenlerde kozmetik sonuçlar çok iyi olmamaktadır. O yüzden vücudumuzda kapanmayan yaralarımız varsa, cildimizin güneş gören yerlerinde kabuklu ve kaşınan yaralar çıkıyor ve büyüyorsa mutlaka Dermatoloji hekimine başvurmalısınız, çok kolay uygulanan biopsi yöntemiyle rahatsızlığınız teşhis ve tedavi yapılabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp