Cilt Hastalıkları Resimleri

Cilt Hastalıkları Resimleri :

Cilt hastalıkları sık karşılan rahatsızlıkların başında gelir.Diğer konularımızda cilt hastalıklarından ayrıntıları bulabilirsiniz.Bu konumuzda yaygın olarak görülen cilt hastalıkları ve kısa açıklamalarını bulabileceksiniz.Konular hakkında daha detaylı bilgi yapmak için lütfen sitemiz içinde arama yapınız.

Behçet hastalığı: Tekrarlamış olan ağız aftları, genital olarak ülserler, bacaklarda para büyüklüğünde ağrılı lezyonlar, ayrıca göz, eklem, damar ve sinir tutulumu yapabilen, nedeni tam olarak bilinmeyen bir damar iltihabıdır.20-40 yaşlarında enfeksiyonlarla tetiklenerek başlayabilir, alevlenmeler ve iyileşme dönemleriyle kronik seyreder.

Becker nevüs hastalığı:
Genelde erkeklerde 10-20 yaş aralığında başlayan, tek taraflı olarak omuz ve göğüste yerleşen bir ben türüdür.Üzerinde kılların belirmesi sık görülmektedir. Etkin kesin bir tedavisi yoktur, lazer denenebilir.

Kepek:
Saçlı deride kişiyi rahatsız edebilen kaşıntıyla belirtisi ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.Ergenlik ve ergenlikten sonra görülme oranı çok fazladır.Tüm saçlı deriyi tutabilir. Tedavisinde asitsalisilikli solüsyonlar ve katran ya da çinko piritiyonlu şampuanlar önerilir ancak tekrarlayabilir.

Kaşıntı:
Deride herhangi bir döküntü olmadan ortaya çıkan kaşıntı, iç organlara hastalıklarına ait bir bulgu olarak ortaya çıkabilir ve ciddiye elınıp araştırılması gereken bir durumdur.Kadınlarda görülen genital kaşıntı diabet hastalığını, burunda oluşan kaşıntı ise bağırsak parazitlerinin belirtisii olabilmektedir. Genel bir kaşıntı ise deri kuruluğu, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, lenfoma ve mailgn hastalıklardn dolayı oluşabilir.Kaşıntının neden olduğu iyi araştırılmalı ve aksatılmamalıdır.

İlaç Kaynaklı Deri Döküntüsü
: Kişi veya kişilerde aynı ilacı her alışında aynı bölgede oluşan aşırı duyarlılığa bağlı yuvarlak kırmızı yada mor lekelerdir.Gövde kollar ve erkekte peniste oluşmaktadır. 1-2 haftada kızarıklık azalabilir, leke daha uzun sürede geçer.

Sistemik Hastalıklardaki tırnak bozuklukları:
Beslenme sorunları, ateşli hastalıklar ve bazı ilaç alımları sonrasında tırnaktaki oluklanma oluşur . Tırnak uzadıkça kendiliğinden geriler.Onikoliz ise tırnağın yatağından kısmen ayrılmasıdır. Sedef egzema tiroid gibi hastalıklar ve bazı ilaçlarla oluşur. Koinonişi ( Kaşık tırnak) demir eksikliğine bağlı kansızlıkta görülür tedavi ile düzelir.Lökonişi tırnaktaki beyaz lekelere verilen isimdir. Çoğunlukla bir neden bulunamaz ancak manikürle tetiklenen bir durumdur

Tırnaklarda tabakalanma (Lameller distrofi) : Tırnakların serbest kenarı bölümlere ayrılmıştır. Tırnakların sık yıkanıp kuruması, aşırı manikür sebebi ile oluşmaktadır.

Saç Dökülmesi ve Tedavisi:
Saç dökülmesi insanlarda önemli bir sorun olan bir rahatsızlıktır.Birçok kişide şikayet yaratan bir problemdir. Günde 100 kadar saç telinin dökülmesi normaldir . Ancak bu sayı aştığı zaman araştırılması gerekir.

Rossacea
: Özellikle yüzü etkileyen akne benzeri kabarıklıkların olduğu kronik iltahabik bir cilt hastalığıdır. Zamanla kılcal damar genişlemelerine meydan gelir. Hastalığı güneş ışınları alkol sıcak işecekler ve baharatlı gıdalar aktıve edebilir. Hastalığın ileri döneminde burunda büyüme ve göğüs tutulumu olabilir.

Rosea Halk dilinde Gül Hastalığı :
Genellikle genç erişkin kişilerde özellikle sonbahar ve kış aylarında görülen bir enfeksiyon yada stresle oluştuğu düşünülmekte olan bir cilt hastalığıdır. İlk belirti madalyon adı verilen diğerlerinden büyük bir plaktır. Madalyonun çıkışından 5-15 gün sonra gövdede yaygın bir döküntü gelişir, 6 haftalık süre sonunda kendiliğinden iyileşir. Banyo sırasında cildi tahriş etmemek gereklidir. Kaşıntı varsa doktor kontrolünde antihistaminikler önerilebilir.

Peri Oral Dermatit:
Çoğunlukla ağız etrafında görülen üstlerinde minik iltihapların bulunduğu sivilce benzeri kabartılardır. Genç bayanlarda daha sık rastlanır. Kortikosterodlerin kullanımı ve florlu diş macunları neden olarak suçlanmıştır. Tedavide tetrasiklin önerilir.

Sebase hiperplazi:
Özellikle Orta ve ileri yaşlarda, çoğunlukla yüzde alın ve şakaklarda deri içindeki yağ bezlerinin büyümesinden kaynaklanan sarımsı renkteki kabarıklıklardır. Tedavi gerektirmez, ancak koter, lazer uygulanabilir.

Pseudoxantoma elasticum:
Çoğunlukla ergenlik döneminde belirtileri ortaya çıkan ve elastik dokuyu tutarak deride kalınlaşma, gevşeme ve sarkmalara neden olan genetik geçişli bir rahatsızlıktır. Ayrıca kalp, damarlar ve gözde de belirtileri vardır.

Pemfigus vulgaris:
Çoğunlukla erişkin yaşta ağız içi yaralarla başlayan, sonrasında gövdede yaygın olarak görülebilen bül dediğimiz su toplamaları ile karakterize olmuş bir hastalıktır. Hayatı ciddi anlamda etkileyen bir cilt hastalığıdır ve tedavisinin yıllarca devam ettirilmesi gerekebilir.

Pityriasis lichenoides:
Kesin olarak sebebi bilinmemekle beraber enfeksiyonların tetikleyebileceği düşünülen, ara ara ataklarla seyreden, akut formunda kabuklu yaraların olabildiği, kronik formunda ise kuru plaklarla seyreden selim bir cilt hastalığıdır. Birkaç ay ile birkaç yıl arasında kendiliğinden iyileşebilir.

Pannikülit:
Çokca bacaklarda görülen, deri altı yağ dokusundaki inflamatuar reaksiyon sonrası gelişen kızarık, hassas kabartılardır. En sık nedeni enfeksiyonlara karşı reaksiyon olmakla birlikte, ilaç, tüberküloz, lupus gibi hastalıklara bağlı da olabilir.

Neurofibromatosis:
Ciltte sütlü kahverengi lekeler ve yumuşak kabartılı tümörlerle seyreden genetik geçişli bir hastalıktır. Deri dışında iskelet, sinir sistemi, göz gibi organları da tutabilir.

Ilven:
Çoğunlukla çocukluk döneminde başlayan, bacak veya kolda daha sık görülen lineer tarzda, siğil benzeri bir ben türüdür.Diğer benlerden farkı , deriden kabarık olması dışında kaşıntı ve kızarıklık da olmasıdır. Tedavisinde bazı kremler, kriyoterapi, lazer kullanılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp