Çiçek Aşısı Virüsü

Çiçek Aşısı Virüsü : Çiçek hastalığı, suçiçeği hastalığı gibi bir virüsün solunum sistemi yoluyla vücuda girip iç organlarda çoğalmasıyla meydana gelir.Eğer aşı olunmuşsa, aşılama yıllar önce de yapılmış olsa hastalık hafif bir şekilde atlatılır, deri üzerinde çukurlar kalmaz. Fakat hastalığa karşı aşılanıp bağışıklık kazanmamış bir kişide virüs, iç organlarda o denli çoğalır ki kana karıştığında hastanın direncini kırar ve böylece ölüme sebep olabilir.Böyle durumlarda ölüme sebep olan olay, doğal olarak kalp yetmezliği veya zatürreedir. 20. yüzyılda, küçük çiçek hastalığı (variola minoıj büyük çiçek hastalığına (variola majör) üstün çıktığından hastalık, aşılamanın da yaygınlaşmasıyla ölümcül olmaktan çıkmıştır.

Çiçek aşısı için, Jenner’ın 18. yüzyılda kullandığı sığır çiçeği virüsüne benzeyen canlı vac- cina virüsü kullanılır. Bu virüslerin her ikisi de çiçek virüsüne çok benzediğinden ciddi bir çiçek hastalığına karşı bağışıklık sağlarlar. Aşı yapılırken kolun üst kısmında bir yere bir damla aşı sürülür ve deri iğneyle çizilerek aşının vücuda girmesi sağlanır.

Aşının yapıldığı yerde hemen bir kabartı oluşur fakat çabucak kaybolur. Birkaç gün sonra aşının yapıldığı yer kızarır ve toplu iğne başı büyüklüğünde kabarcıklar oluşur, bundan birkaç gün sonra ise bu küçük kabarcıklar yerlerini daha büyük tek bir kabartıya terkederler, aynı anda ateş de yükselir ve vücutta bilinen hastalık belirtileri görülmeye başlanır. W gün kadar sonra kabuklu kabarcıklar kabukların düşmesiyle vücuttan tamamen kaybolur ve sadece koldaki aşı izi kalır.

Aşıyla kazanılan bağışıklık kalıcı değildir. 5-7 yıl arayla Lekrer aşı yapılması gereklidir. İkinci aşılama aşı izi oluşturmazsa hastanın bağışıklık tepkisi gösterdiği anlaşlır, bu ise önceki aşıyla kazanılan bağışıklığın kaybedilmediğini gösterir.Bazı kişilerin aşı olmaması gerekir, bunların arasında, gebe kadınlar, derilerindeki kızartılar henüz kaybolmamış çocuklar ve kanser olduğundan şüphelenilen kimseler gelir, bunların vücuduna virüs girmesi tehlikeli durumlara yol açar. Aşılamanın yol açtığı vücuttaki tepkilerden ötürü çiçek hastalığının görülmediği ülkelerde aşılanmaya eskisi kadar önem verilmiyor. Çiçek hastalığını insan hastalıkları arasından yok etmek mümkündür fakat yeterli aşılama çalışması yapılmayan bazı Asya ve Afrika ülkelerinde çiçek hastalığı salgınlarına hâlâ rastlanmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp