boyun fıtığı tedavisi egzersizleri

Boyun Fıtığı Tedavisi

Öncelikle tarafımdan muayenesi yapılan hastanın ameliyatsız tedaviye uygun olup olmadığı kararını veriyoruz. Şayet hasta ameliyatsız tedaviye uygun ise tedavi programına alıyoruz.

1-MANUEL TEDAVİ : Tedavi toplam 1 ay sürmektedir. Bunun 1 haftası Denizlide kliniğimizde yapılmaktadır. Tercihan tedaviye pazartesi günleri başlıyoruz. Cumartesine kadar her gün 1 seans olmak üzere toplam 6 seans MANUEL TEDAVİ uygulaması yapıyoruz. Her seans ortalama 45 dakika sürmektedir.

2-BOYUN TRAKSİYON UYGULAMASI : Manuel tedavinin yanı sıra kapıya takılabilen bir cihaz yardımı ile boyun çekme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem için belirlenen ağırlık ile tedaviye hasta evinde de devam etmektedir.

3-ŞİŞİRİLEBİLEN BOYUN FITIĞI KORSESİ UYGULAMASI : Bu tedavi esnasında manuel tedavinin yanı sıra, ilaçlar (Ağrı kesiciler+Adele gevşeticileri+Antienflamatuar ilaçlar) ve şişirilebilen BOYUN FITIĞI KORSESİ kullanmaktayız.

Boyun fıtığı korsesi hastanın boyun yapısına ve boyun fıtığının derecesine göre seçilmektedir. Küçük bir el pompası vasıtasıyla boynun uzunluğuna ve uygulanacak kaldırma gücüne göre şişirilerek kullanılmaktadır.

Bu korse sayesinde hem boynun belirli ağırlıkta traksiyonu sağlanmakta, hem de boyun askıya alınarak hareketleri sınırlanmakta,dolayısıyla istirahata alınmaktadır. 6 seansın sonunda hastanın klinik tedavisi bitmektedir. Ancak hastanın 3 hafta daha evinde tedaviye devam etmesi gerekmektedir. Bu üç hafta boyunca hasta şişirilebilen boyun korsesi kullanmak zorundadır. Bunun yanı sıra, her gün sabah akşam 45 dakikalık sürelerle kapıya takılabilen boyun çekme cihazı ile "cervical traksiyon" uygulaması yapılmalıdır.

BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİ

-Ensede ağrı, kas spazmı, boyun hareketlerinde kısıtlılık
-Enseden kol veya kollara bazen art kafaya, göğse ve sırta yayılabilen ağrı
-Kollar ve/veya ellerde uyuşma hissi
-Baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlar
-Kol ve/veya ellerde kas gücü azalması (elinden sık sık bir şeyleri düşürme, kavrama güçlüğü)
-Ağrı özellikle gece uykuda aşırı derecede artar

BOYUN FITIĞININ NEDENLERİ

Boyun fıtığının başlıca nedenleri; boyun bölgesini etkileyen travmalar (trafik kazası, kafanın çok hızlı bir şekilde ileri ya da geri hareketi, düşme…vb) ve yanlış duruştur. Bazı iş kollarının da boyun fıtığı riskini arttırdığı bilinmektedir. Örneğin sürekli matkapla çalışıyorsanız ya da motosiklet kullanıyorsanız boyun bölgesi aşırı ve düzenli titreşimlerden etkilenebilir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda disklere yastıklama özelliğini veren sıvının bir miktar azalması neticesinde boyun fıtığı görülebilir.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Boyun fıtığı belirtileri ve fıtığın ilerleyişi yaşam tarzının düzenlenmesi ve boyun bölgesini güçlendiren egzersizle önemli ölçüde kontrol altına alınabilir.

-Bilgisayar başında otururken duruşunuzu kontrol edin
-Yürürken dik yürüyün, başınızı öne eğmeyin ve boynunuza yük bindirmeyin
-Boyun bölgesini zorlayan ve başın sürekli hareket halinde olduğu sporlardan uzak durun
-Düzenli egzersiz yapın. Uzmanlar yüzme, yürüyüş gibi egzersizleri öneriyor
-Boyun kaslarını güçlendirmek için egzersiz yapın

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp