Beyin Damar Tıkanması

Beyin damar tıkanması nedir riskleri nelerdir tedavisinde kullanılan bitkiler nelerdir merak ettiğiniz herşeyi bu yazıda okuyabilirsiniz...

Beyin damar tıkanıklığı aynen kalp damar tıkanıklığı gibidir. Tehlikelidir.

Tedavisi tıkanan damara ve tıkanma sekline gore degisir. Örenegin tam tikali damara birsey yapilmaz ken, tam tikali olmayan ve herhangi bir olaya sebebiyet veren damara yonelik yapılacak işlemler vardır. Bizim beyin damar hastalıklarında genel tutumumuz altındaki nedeni bulmak ve ortadan kaldırmaktır.

Bu neden Hipertansiyon, Şeker hastalığı, Kolesterol veya daha az bilinen baska bir cok neden olabilir. Biz bu nedenleri bulur ve kontrol altına alırsak hasta yeni bir damar tikanikligindan korunmuş olur. İşte bunu sağlamak olayın en büyük kısımını bitirmektir.

Tıkandığı damarın kanlandırdığı kısımda cogunlukla ilk dört saat içinde tam hücre ölümü gerçekleşir. Hastaların çoğu bize zaten ilk dört saatten sonra gelir.

Ondan sonra açılması daha da buyuk bir sorun olan kanamaya neden olur.

Tanımı

Beyin damarlarının çeşitli patolojik durumlar nedeni ile daralması, tıkanması veya yırtılarak kanın damar dışına çıkması sonucu oluşan durumlardır.

Tüm BDH‘larının yaklaşık % 80-85‘i tıkayıcı örnektedir. Serebral iskemi; beyne gelen kan akımının azalması veya kesilmesi ile nöronun enerji kaynaklarının (O2 ve glukoz) tükenmesidir.Serebrovasküler hastalık, stroke, inme, felç gibi terimlerde aynı anlamda kullanılır.
Etyolojisi(nedenleri)

Hipertansiyon, hiperlipidemi (kandaki yağ yüksekliği), Yüksek hematokrit, Diyabet, obezite, sigara, alkolizm, hiperürisemi(ürik asit yüksekliği), inaktivite genetik yatkınlık, kalp hastalıkları, enfeksiyon, doğuştan damar hastalıkları,Orak hücreli anemi, Migren ve migren ekivalanları,

Geçici iskemik atak toplumumuzda özellikle en sık hipertansiyon sonucu beyin damar hastalıkları görülmektedir.Kaynakwh webhatti.com: Beyinde damar tıkanıklığının tedavisi var mı?
Belirtileri

Beyin Damar Hastalıkları (BDH) sonucu, kişilerde bilinç bozukluğu, felç (pleji) veya kısmi felç (parezi), konuşma bozuklukları (afazi), görme bozukluğu, denge bozukluğu vs. gibi beyin fonksiyonlarının bozukluğu ile çeşitli durumlar ortaya çıkabilir.Serebral embolide klinik tablo çoğunlukla hasta aktif ve uyanık iken ani olarak ortaya çıkar.

Hemiparezi,hemisensoryel bozukluk,disfazi hemianopsi görülür.Bazen de oftalmik arterin tıkandığına işaret eden geçici monoküler körlük görülebilir. Embolik stroklu hastaların %10-15‘inde epileptik nöbetler görülür. Trombotik serebral infarktlı hastalara göre nöbet riski 4 kat daha fazladır ve bu hastaların % 25‘inde çok ciddi olmayan baş ağrıları görülebilir.
Tanı

Hastanın öyküsünde bir kardiyak patolojinin olması, fizik muayenede aritmi, kardiomegali, kalp yetmezliği bulgularının saptanması, EKG, 24 saat holter monitarizyonu ile kardiak patoloji tespiti tanıda yardımcıdır
Prognoz

Nörolojik hastalıklar içinde en sık görülen hastalık grubudur.Beyin damar hastalıkları, dünya ölüm istatistiklerinde, ölüm sebepleri arasında, kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü, morbidite (hasar bırakma) bakımından birinci sıradadır.İskemik (tıkanma veya daralmaya bağlı) BDH oranı %85 iken, hemorajik (kanamaya bağlı) BDH ise % 15 olarak bildirilmiştir.

Son zamanlarda düzeltilebilir risk faktörleri ile savaşım, görüntüleme teknikleri ile erken tanı avantajı, stroke ünitelerinin devreye girmesi ve yeni tedavi olanaklarının sunulması ile bu hastalık grubundan ölüm oranlarında azalmalar olmaktadır. Her yıl yaklaşık 600.000 yeni beyin damar hastalığı olgusu görülüp, bunların yaklaşık %30‘unun öldüğü, % 40‘ının ağır morbidite ile hastaneden çıktığı ve sadece % 10‘unun tam sağlığına kavuştuğu bildirilmiştir.

1.Erken Dönem bdh ların tedavisi(0-6 saat)


İskemik BDH‘larının tedavisi:Birçok hastada, ilk 6 saatte tedaviye başlamak mümkün olmamaktadır. Genellikle,24-48 saat sonra hasta bir tedavi merkezine getirilir. İskemik BDH‘nı döndürebilecek erken veya geç tedavi yöntemlerinin yararı henüz kanıtlanmamıştır. Koleral dolaşımın yeterli olduğu hallerde serebral arterlerden birinde tam olsa da (derin penetral arterler hariç) iskemi inkomplet olabilir.

Bu nedenle akut BDH tedavi yöntemleri en kısa sürede lokal kan akımını düzeltmeye yönelik olmalıdır. Erken revaskularizasyon, embolektomi ve trombolitik tedavi yöntemleri ile ilgili birçok çalışma vardır. Ancak sonuçları konusunda kesin görüş birliği yoktur. Tıkayıcı BDH akut bir olaydır ve olayın ilk dakikalarında odak bölgesinde mutlak nekroz söz konusudur. Dolayısıyla bu bölgedeki nöronal ve vasküler doku elemanlarından olan hücrelerde ölüm kesin olduğuna göre artık bu hücreler için tedavi girişimi söz konusu değildir.

Akut BDH tedavi yöntemlerinin başarılı olabilmesi için BDH semptomlarının başlangıcından sonraki ilk 6 saat içinde uygulanması gerekir.
Trombolitik tedavi, irreversibl iskemik değişiklikle olmadan önce trombozun ortadan kasldırılması ve prognozun iyileştirilmesi temeline dayanır. Trombolitik tedavide bu gün için streprokinaz, doku plazminojen aktivatör (t-PA) ürokinaz gibi ajanlar kullanılmaktadır.Kaynakwh webhatti.com: Beyinde damar tıkanıklığının tedavisi var mı?

Progresif BDH Tedavisi:Yoğun bakım ünitelerinde yapılamalıdır. Çünkü hasta hastaneye kabulde minimal nörolojik defisitlere sahipken ve tüm vital foksiyonları normal iken progresif BDH ile koma tablosuna girebilir. Keza komplet BDH geçiren ve şuur durumu kapalı olan yada giderek bozulan hastalar da yoğun bakım ünitelerinde takip edilmelidir.

Tedavinin amacı proresyonu önlemek, beyin hasarının miktarını sınırlamak, yaşamı korumak, sakatlığı azaltmak ve rekürrensleri önlemektir. Tedavide öncelikle genel bakım prensipleri uygulanır. Bu amaçla hastanın hava yolu açık tutulmalı, arteryel tansiyon kontrol altında olmalı, kalp atımları düzenlenmeli, vücut ısısı elelktrolit-sıvı dengesi ayarlanmalı, mesane ve barsak fonksiyonları düzenlenmelidir. 72 saatten daha uzun entübasyon gerekli ise tratrakeostomi açılmalıdır.

Periodik olarak OCO2, PO‘ ve PH değerleri saptanarak asit dengesi ayarlanmalıdır. Hasta kalp patolojisi yönünden araştırılmalı, etkin serebral perküsyon basıncı sağlanmalıdır. Kan basıncı sık olarak kaydedilmelidir. Eğer kan basıncı çok yoğun olarak yükselmemişse çok fazla düşürmemek gerekir ve kan basıncını düşürmek gerekirse yavaş yavaş düşürülmelidir. Aldığı ve çıkardığı mayi takibi de önemlidir. Progresif strokta antikoagülan tedav tavsiye edilir.

Takiben oral antikogülan tedaviye geçilir. Eğer hasta komada ise heparin başlanmalıdır. Tedavi 1-3 ay kadar devam etmelidir. Progresif strokun idame tedavisinde antiagregan tedaviuygulanabilir. Dextran 40‘ın İV olarak kullanıldığında etkili olduğunu bildiren raporlar vardır. Progresif strokta vazospazm klinik tabloyu ağırlaştıran önemli bir nedendir. Kalsiyum kanal blokerlerinin (Nimodipin) selektif olarak serebral damarlarda vazospazmı azalttığına dair çok sayıda yayınlar vardır.

2- Geç Dönem BDH Tedavisi:A) Progresif arter tıkanmasının ve venöz tromboembolizmin önlenmesi (Heparin, antiplatelet ajanlar)B) Komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi (Dekibütüs yaraları, solunum ve idrar yolu enfeksiyonları, derin ven trombozları/tromboflebit, kalp hastalıkları)C) Rehabilitasyon programı

Yorumlar

  • Has** Alp**
    7 yıl önce
    beyin damar tıkanıklığı teşhisi ile yaklaşık 72 saattir yoğun bakımda yatmakta olan yakınımın tedavi süreci devam etmektedir.Ne zaman iyileşir.Tamamen zamana bırakalım mı?Konuşma bozukluğu var.Sürekli uyku halinde.Hastane mi değiştirelim mi.Tedavi süreçleri nedir.Kaç gün yoğun bakımda kalması gerekir.YOĞUN BAKIMDA KALMA SÜRESİ UZADIKÇA HASARIN FAZLA OLMASI ANLAMINA MI GELİYOR.TEŞEKKÜRLER
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      öncelikle ilginize teşekkür ederiz fakat uzmanlarımız sitemizde satışı olan ürünlerle ilgili detaylı bilgi vermektedir, amacımız daha kaliteli hizmet vermek. tekrar teşekkürler. Çok geçmiş olsun. irtibat no:0224 2 3 4 5 6 7 8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp