Bebeklerde Beyin Gelişimi

Bebeklerde Beyin Gelişimi

Bebeklerde Beyin Gelişimi hakkında bilgiler.

Bebeklerin beyin gelişimi hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.

0-3 Yaş Dönemi Beyin Gelişimi

Geçtiğimiz hafta NEWSWEEK dergisinin kapağını gördüğümde 0-3 yaş Bebeklerde Beyin Gelişimi Araştırmaları ile ilgili yazılarımızı derleyip toparlamak ve iskenderiye.com sitesi okurlarıyla paylaşma zamanının geldiğini düşündüm. Son yıllarda gelişen teknoloji ile iyice çoğalan araştırmalar yaşamın ilk yıllarında kazanılan yaşamsal tecrübelerin bütün hayatımızı nasıl etkilediğini gösteriyor.
Beyin gelişimi bir çocuğun genetik özelliklerini (bunlara müdahele edemiyoruz) ve deneyimlerle kazanılmış özelliklerin arasında var olan karmaşık ilişkilerle gerçekleşir. Bilim adamları beyin gelişiminin en önemli kısımının ilk 6 yıl içinde gerçekleştiğini söylüyorlar.
Bir bebek doğmadan önce beyin hücreleri ve neronlar oluşur. Doğumda bir bebeğin beyni bir yetişkinin beyninin % 25'i kadardır. Doğumda beynimizin işlevleri olan düşünme, anımsama, duygusal ve sosyal davranışlar gelişmemiştir. (Early Brain Developmenat and Child Care 1999)
Doğumdan sonra nöronlar arası bağlantılar (synapses) oluşmaya başlar. İlk bir yıl içerisinde milyonlarca bağlantı oluşmuş olur. 2 yaşında bir bebeğin beynindeki bağlantılar bir yetişkin beynindekilerden iki kat daha fazladır. Dışarıdan uyarı almamış nöronlar diğer nöronlarla bağlantıya geçmezler. İlk bağlantılar şekillendiğinde, beyin bu mevcut bağlantıları geliştirmeye başlar. Çocukluk tecrübeleri beynin çalışan devrelerinde hangi hücrelerin kullanılacağında belirgindir. Uyarılmamış ve kullanılmayan hücreler elenirler. Bir bebek 3 yaşına geldiğinde, beyninin fiziksel büyümesinin % 90'ını tamamlanmıştır.(Gogtay 2004) Yaşamın ilk 10 yılında iyi uyarılmış nöral bağlantılar büyürler, kuvvetlenirler, daha iyi organize olurlar.. 3-6 yaş arası nöronlar arasındaki bağlantıların en üst seviyede gerçekleştiği dönemdir. (Shore1997)Çocukluk döneminin geçtiği yaşam ve çevre koşulları beyin işlevselliğini olumlu veya olumsuz etkilediği, oyun oynamayan ve çok az dokunulan çocuklarda beyin gelişiminin akranlarından %20-30 daha az olduğu kanıtlanmıştır. (Shore&Nash)
Aşağıda size beyin gelişimi ile ilgili bilgilerinizi ölçebileceğiniz bir doğru-yanlış testi hazırladık.Bunu konuya bir başlangıç olarak almanızı istiyoruz.

Beyin Hakkında Bildiklerimiz

Doğru / Yanlış
1. Temel beyin hücre bağlantıları doğumdan önce gerçekleşir. (D / Y)
2. Bebekler doğduklarında dünyanın bütün dillerini öğrenme becerisine sahiptirler. (D / Y)
3. 3 Yaşında bir bebeğin beyni maksimum yoğunlukta beyin hücre bağlantılarına (synapses) sahiptir. (D / Y)
4. 3 yaşa kadar olan dönem beyin gelişimi için en önemli yıllardır. 3 yaşından sonra iş işten geçmiş olacaktır.. (D / Y)
5. Doğru beslenme sağlıklı bir beyin gelişimi için gereklidir. (D / Y)
6. Yeni doğmuş bir bebeğe kitap okumanız onun ilerde okumayı daha kolay öğrenmesine yardımcı olacaktır. (D / Y)
7. Beyin hakkında bildiklerimiz genellikle insan değil hayvan beyni üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarıdır ve bu araştırmalar bu güne kadar yeterince değerlendirilememiş veya yanlış anlaşılmıştır. (D / Y)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp