Bebeklerde Banyo Yapılması

Bebeklerde Banyo Yapılması : Banyo sırasında çocuğun başı, annenin sol alt kolunun üzerinde ve el bileğine yakın olmalıdır. Şayet anne henüz acemi ise, yine sol eli ile çocuğun sol omuzundan veya kolundan tutmalıdır. Önce çocuğun yüzü sıkılmış bezle silinir. (Sünger kullanmak doğru değildir). Çocuğun vücudu doğrudan doğruya sabunla temas ettirilmez. Anne, boş olan sağ eli içersinde sabunu birkaç defa çevirerek, elinde meydana gelen ince sabun tabakasını çocuğun vücuduna sürer. Önce baş, boyun, kollar ve eller, daha sonra göğüs karın ve en son bacaklar sabunlanarak durulanır. Bundan sonra, çocuk boynu ve çenesi annenin sol bileği üzerine gelecek şekilde çevrilir. Bu sırada çocuğun yüzünün suya girmemesine ve kulaklarına su kaçmamasına bilhassa dikkat edilmelidir. Aynı şekilde baş, bütün sırt, bacaklar yıkanır ve böylece banyo tamamlanmış olur.Banyonun devam müddeti, bilhassa çok küçük çocuklarda kısa olmalıdır.

(On dakikayı geçmemelidir). Yıkanması bittikten sonra çocuk sırt üstü çevrilerek banyodan çıkarılır. Havlusu yakın bir yerde olmalı, mevsim kış ise havlu ısıtıldıktan sonra kullanılmalıdır, tik haftalarda havlu çocuğun vücuduna sadece bastırılarak kurulanır. Yani silinmez. Boyundaki, bacak aralarındaki, diz ve dirseklerdeki deri kıvrıntılarıayrı bir dikkatle kurulanmalıdır. Çünkü böyle yerler ıslak kalırsa kızarır ve pişikler meydana gelir. Çocuğun bacak aralarını da dikkatle kurulamak lâzımdır. Buralardaki idrar, kaka ve pudra artıkları ancak günlük banyo temizler, Kız çocuklarının bacak aralarının temizliği ayrı bir dikkat ister. Genital organı parmakla açılarak önden arkaya doğru bir pamukla ayrıca silinmelidir.Banyodan sonra boyun, koltuk altları ve bacak aralan pudralanır. Bütün vücudu pudralamak doğru değildir. Çünkü deri teneffüsüne engel olur. Pudralamadan önce, kızartı görülen deri kısımlarına, Terra-Cortril, Kenakort, Betnovat, Corticetin, Ültralan gibi melhemler sürülürse pişikler önlenmiş olur.Çocuk pudralandıktan sonra üşümemesi için derhal giydirilmesi gerekir.

Banyodan önce çocuğun giyecekleri iç içe geçirilmiş şekilde hazır olmalıdır. Gömleğin kolları giydirilmeden evvel orta parmak ile işaret parmağı arasında açılır. Çocuğun kolu geçirilerek ucundan dikkatle çekilir. Bu hususlarda anne dikkatli davranmalı, çocuğun kolunu veya parmağını incitmemelidir. Sonra çocuk yüzüstü çevrilir. Yalnız bu şekilde yatırırken çocuğun yüzünün yan döndürülmesi icap eder. Çünkü çocuk bu şekilde daha kolaylıkla nefes alır. (İkinci aydan sonra çocuk yüzüstü yatarken başını kaldırmaya teşebbüs eder. Bu çocuğun yaptığı ilk vücut durumunu değiştirme teşebbüsüdür). Gömleklerin bağı arkadan bağlandıktan sonra, çocuk tekrar sırt üstü çevrilip altı bağlanır. Böylece çocuğun giydirilmesi bitmiş olur.Banyo sırasında gerektiği şekilde yıkanmayan gözler, % 1 Asitborik suyuna batırılmış ve her göz için ayrı bir pamukla silinmelidir.

Ufak ve yumuşak fırça ile saçlar fırçalanır. Yalnız başta kabuklaşma, yani konak varsa, banyodan evvel yağlanarak yumuşatılır ve banyo sırasında temizlenerekçıkarılır. Konak teşekkülü ihmale gelmez. Hem kaşındı rarak çocuğu huysuz yapar, hem de kolayca mikrop kapıp birçok hastalıklara sebep olur. Konak tedavisi için, Kortizonlu pomat sürmek kâfidir. (Ültralan, Kenakort, Cortil, Loca- kortin, Bednovat v.s.).Kulak ve burun temizliği bölgesel temizlikte anlatıldığı gibi yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp