Basur Hastaları İçin Öneriler

Basur Hastaları İçin Öneriler :

Beslenme, basur rahatsızlığı olan kişilerde son derece önemlidir.

* Bol sıvı alınmalıdır. Bu miktar günde maksimum 2 ile 3 litre arasında olmalıdır.
 
* Bol sıvı tüketilmeli fakat bu sıvıların içerisine alkol, özellikle mayalı alkoller, bira ve şarap veya acılı şalgam suyu gibi ya da ishali azaltan dolayısıyla kabızlık yapmaya meyilli “cola ” turu içecekler olmamalıdır. Basur yakınmalarını artıran bu etkenler, basurun kişi üzerine daha fazla rahatsızlık vermesine sebep olur. Bu yüzden bu etkenleri sıvı tüketiminden tamamen ayırmak gerekiyor. Sıvı tüketirken bu tarz içeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Aslında suyun yerini hiçbir içecek tutmaz.
 
* Bol sıvı tüketilmesinin beraberinde hareketlerin arttırılması bağırsak sistemini harekete geçireceğinden kabızlığın önüne geçilmiş olunur. Bu durum dışkı sırasında memelerin kanamamasına ve tuvalet ihtiyacının giderilmesinde daha rahat bir rol oynanmasına sebep olur.
 

Hem asitli içeceklerin hem de beraberinde baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi basurlu hasta için oldukça sakıncalıdır.

Çünkü bu basurun belirtilerini oldukça artırır. Kişi basurdan ameliyat olmuş olsa bile bu tür yiyecek ve içeceklerin beraber kullanılması basurun tekrarlamasına sebep olur.
 
* Ayrıca hafif egzersiz veya tempolu yürüyüş sırasında kişiler yanlarına ekstra su alarak bu esnada bol sıvı almaları bu durum için daha verimli olacaktır.
 
* Bol meyve, sebze yenmeli ve az rafine gıda tüketilmelidir.
 
* Her gıdada olduğu gibi yenilen her ne yiyecek olursa olsun baharatlı, tuzlu veya ekşi gibi ekstra lezzetlerin bu yenilen gıdalarda aşırı olmaması gerekir.
 

Yaşam standartlarının daha aktif ve beslenme şeklinin düzenlenmesi ile bu problemi biraz daha rahat bir unsur haline getirir.

 
* Her gıda tüketim sonrasında (özellikle de dışkılama ihtiyacı doğmuşsa) bağırsak düzenine ve geçen süreye bağlı zaruri ihtiyaç olan tuvalet ihtiyacı anında giderilmeli, kesinlikle ertelenmemelidir.
 
* Eğer kişi zaman zaman bu ertelemeleri yapmış ve sonuçta bağırsak akışkanlığında bozulmalar meydana gelmişse bu refleksi kazanmak için ihtiyaç anında ya da dışkılama hissi oluştuğunda tuvalete gitmeli, bu refleksi kazanmalıdır. Çünkü dışkılama refleksi geri gelir. Yemek alışkanlığı burada çok önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken tuvalette çok durup dışkılama için sürekli ıkınma yapılmamasıdır.
 
* Mesela tuvalette gazete, kitap okunmamalı, bulmaca çözülmemeli, telefonda oyun oynanmamak, aslında söylemek istediğimiz tuvalette fazla zaman geçirilmemelidir. Çünkü tuvalette ne kadar çok zaman geçirirsek o kadar çok aşırı zorlayarak ıkınma yapılır. Bu durum da sakıncalıdır. Aslında ıkınma işini dışkılama ihtiyacına göre yapılmalıdır. İhtiyaç kadar yapılmalıdır. Ikınma zorlanarak olursa dışarıya meme tarzı oluşum meydana gelir.
 
* Basur hataları makat bölgesini aşırı zorlayan faaliyetlerden uzak durmalıdır. Bunlar motosiklet veyabisiklet sürmek, ata binmek gibi faaliyetlerdir ve basuru olumsuz etkiler. Spor faaliyetlerinden ise halter, vücut geliştirme ve güreş gibi ağır sporların da makat bölgesini zorladığı, dolayısıyla basura olumsuz etki yaptığı doktorlar tarafından gözlenmiştir.
 
* Beslenmede dikkat edilmesi gerekli faktörler; Muz istenildiği kadar yenilebilir. Yenmemesi gereken biber ve pizza gibi acılı yiyeceklerdir. Bunlar kişilerde egzama, mayasıl yaparlar ve basuru azdırırlar.
 
* Bazı gıdalar basurun oluşmasını hızlandırırlar. Bunlar; baharatlı gıdalar (kırmızı biber, kara biber, pul biber, acı biber, isot gibi), lahmacun, çiğ köfte, hamburger, pizza, ketçap, turşu, sosis, turunçgiller (limon, mandalina, portakal, greyfurt), aşırı tüketilen çay ve kahve, asitli içecekler, enerji içecekleri, fazla tuzlu gıdalar ve konservelerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp