Bakteriyemi Ve Septisemi

Bakteriyemi Ve Septisemi : Bakteriyemi dolaşımda canlı bakterinin bulunmasıdır. Bulunma süresine göre geçici, sürekli ve aralıklı (intermitan) olarak sınıflandırılabilir.

1) Geçici: En iyi örnekler üriner sistem instrumentasyonu, diş çekimi veya endosko- pik girişimler sonrası ortaya çıkan bakteriyemi sayılabilir. Bu nedenle bu tür girişimlerde antibiyotik profilaksisi mutlaka yapılmalıdır. Genellikle bir kaç dakika kadar sürer ve nadiren klinik belirti ve bulgu verir; tedaviye gerek yoktur.

2) Sürekli: İnfektif tromboflebit veya en- dokardit bu tür bakteriyemiye iyi örnek olup birkaç saat veya gün sürebilir. Kan kültürleri ile saptanabilir. Sıklıkla klinik belirti ve bulgu verirler. Geçici bakteriyeminin aksine her- zaman uygun antibiyotik tedavisi gerektirir.

3) Aralıklı (intermitan): Bu tür bakteriyemi safra yolları veya genitoüriner sistem obs- trüksiyonlarında veya infekte bir alanın ma- nipülasyonunda görülür.Septisemi, bakteriyeminin daha şiddetli klinik belirti veren şekli olup titreme, halsizlik, ateş, toksik tablo ve hipotansiyon klasik klinik belirtileridir (SIRS). Yaşamı tehdit eden bir durum olup acil antibiyotik tedavisi yanında bakteriyel kaynağın da saptanması gereklidir. Bu sendrom sitokinlerin etkileriyle ortaya çıkar ve organ yetmezliği ile sonuçlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp