Bağsur Tedavisi

Bağsur Tedavisi, bağsur hastalığı nedir,bağsur hastalığının nedenleri,bağsur hastalığı ve tedavisi,bağsur hastalığı hakkında bilmedikleriniz,bağsurun tedavisi,bağsurun tedavisi nasıl olur nelere dikkat edilmelidir,bağsur hastalığı tedavisinden sonra nelere dikkat edilmelidir,bağsurun tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinmek bu rahatsızlık hakkında bildi sahibi olmak istiyorsanız alltaki yazıya mutlaka bir bakmanızı öneririz.

Birinci ve İkinci Derece Basurun Tedavisi


Nedenleri ne olursa olsun birinci ve ikinci derece basurlar beslenme biçiminin düzeltilmesiyle iyileştirilebilir. Bunun için hastanın daha fazla posalı besinler yemesi gerekir.

Örneğin beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, kahvaltıda kepeği alınmamış tahıllar, bol meyve ve sebze yenmelidir. Birkça hafta süreyle ve gittikçe artan oranda posalı besinler yiyerek kabzılık giderilebilir. Bu beslenme biçimiyle günde en az bir genellikle iki kez ıkınma ve zorlamaya gerek kalmadan bağırsaklar boşaltılabilir.

Ancak beslenme düzenindeki bu değişikliğin aşama aşama uygulanması gerekir. Çünkü posalı besinler yendiğinde gaz ya da karın ağrısı ortaya çıkabilir. Yine de nasıl uygulanırsa uygulansın bağırsaklar zaman posalı beslenme düzenine alışır ve bu yolla basur iyileştirilebilir.

Bu önlemlerle sonuç alınmazsa doğrudan doğruya kepek yenilerek de kabızlık önlenebilir.

Merhem ve Fitiller

Basur memeleri acı veriyor ve kaşınıyorsa, doktor plastikten özel bir tutturucuyla makatın içine yerleştirilen bir merhem ya da koni biçiminde iri fitiller verebilir. Bu ilaçlar hem yerel bir anestezi sağlayacak maddeleri, hem de yangıyı yok edecek bir kortizon çeşidinden bir steroid içerir.

Başka tedavi yolları

Bütün önlemlere karşın kanama ve acı devam ediyorsa izlenecek üç yöntem vardır. Basur memelerine kimyasal bir madde şırınga ile enjekte edilere meme diplerindeki toplardamarlardan geçen kanın durdurulması, böylelikle de memelerin büzülmesi birinci yöntemdir. İkinci yöntem ise memenin lastikle boğulması ve zamanla lastikle birlite memenin düşmesidir.Lastik makatın içine yerleştirilen özel bir düzenek ile memeye yerleştirilir. Bu düzenekte proktostop denilen ince bir boru makatın çevresini hafifiçe aralık tutmaya yarar. Üçüncü yöntem dondurma yöntemidir. Etkisi kimysal madde şırıngasının etkisi gibidir. Ancak bu yöntemde şırınga kullanılmadığından acı veya herhangi bir rahatsızlık duyulmaz

Üçüncü Derece Basur

Üçüncü derece basur olan bir hasta için besin düzenini değiştirerek posalı yiyecekler yemek büyük önem taşır. Basur bu aşamada dondurma yöntemiyle iyileştirilebilir. Ancak üçüncü derece basur öbür basur aşamalarına oranla daha rahatsız edici ve daha zor iyileşir olduğundan memeler genellikle ameliyatla alınır. Uyuşturucu altında alınan memelerden sonra açıkta kalan çıplak et bölgeleri birleştirilerek dikilir. Ameliyat genellikle başarıyla sonuçlanır. Ancak hasta çoğu zaman ameliyattan sonraki birkaç gün acı çeker. Bu nedenle ameliyata yalnız dondurma gibi yöntemleri başarısız olduğu zamanlarda başvurulur.

Basurun yol açtığı ikincil Rahatsızlıklar

Bazen üçüncü derece basurda, meme derisinin alunda kanama olabilir. Bu kanama bir şişkinlik yaratır ve acı verir. Bu şişkinliğe hematom denir. Hematomlar yerel anestezi altında kolaylıkla alınırlar.

Bazı ikincil ve üçüncel basur olaylarında çok az rastlanmakla birlikte , toplardamarlarda kan pıhtısı olabilir. Buna trombozlu, yani tıkalı basur memesi adı verilir. Trombozlu bir basur memesi yangılanır ve acıya çok duyarlı olur.

Tromboz genellikle iki, üç gün dinzlenmeyle kendiliğinden geçer. Rahatsızlığı azaltmak için dokunun acıya duyarlılığını azaltacak uyuşturucu bir merhem kullanılır. Bu önlemlerle olumlu bir sonuç alınmazsa, ameliyat gerekir. Ancak uygulanacak ameliyatın başarısız olabileceği göz önüne alınarak, ameliyattan önce diğer tedavi yöntemleri denenmelidir.

Basur memelerinin sık sık kanaması, bazı hastalarda kansızlığa yol açar. Bu durumda hastaya demir hapı verilir. Kan nakline gerek duyulacak ölçüde bir kansızlık ise çok az görülen bir durumdur.

Lord ameliyat denilen yeni bir işlem basit olması sebebiyle son yıllarda sık sık uygulanmaktadır. Bu ameliyat basur oluşumunda göden bağırsağı içimndeki basıncın aşırı derecede çoğalmasının önemli bir rol oynadığı ve anüs halkasının gerekli aygıtlarla genişletilmesinin ilerde basur olmasını engelleyeceği ilkesine dayalıdır. Ameliyat her türlü basur hastalığının tedavisinde en kesin yoldur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp