Bağırsak Parazitleri Nedir

Bağırsak Parazitleri Nedir :

Vücudumuza Sonradan Dahil olan mikrororganizmal canlıların oluşturduğu hastalıktır.

Genellikle ağır hastalık ölüm v.s. ağır sonuçlar doğurmaz ama günlük yaşamda çok fazla sıkıntı yaparlar.

Kirli sulardan, iyi temizlenmemiş sebzelerden,musluklardan,az pişmiş etten, kirli çarşaf ve çamaşırlardan,topraktan,hayvanlardan ve pisliklerinden geçebilir.

Sık sık karın ağrısı, ağrılı ve çok gaz, kısa süren ishaller, dışkıda yumuşama veya kuzu dışkısı gibi dışkılama, burun kaşıntısı, anüste kaşıntı,uykuda salya akması, dilin kenarının kabarması, kilo alamama, sabah bulantıları, ağız kokusu, iştahsızlık veya aşırı yeme, vücutta kaşıntılar. Hastalığa yakalananşar kendilerini gastrit,ülser gibi bir rahatsılığının olduğunu düşünebilir.

Tenya (Kurt, Şerit, v.s.) gibi bazı parazitler anüsten dışarı dökülüp hasta tarafından görülebilirler.

Parazitin cinsine bağlı olarak; Uzun süreli parazite maruz kalınca; kansızlık, barsak tıkanması, büyümede gecikme, akciğer belirtileri, karaciğer-dalak büyümeleri, deri döküntüleri, hatta ağır organ hasarları bile olabilir.

Bağırsak Paraziti Teşhisi

Saydığımız şikayetlerden birkaç tanesi bulunan veya herhangi birini şiddetli bir şekilde yaşayan bir kişide dışkıda parazit aranması, anüse bant uygulanarak yumurtaların aranması gibi tetkiklere başvurulur.

Sonuç hasta olmadığınız yönünde çıkmada, parazit olma durumu yada belirtileri yüksek görülüyorsa test 3 günde bir tekrar edilmelidir. Çünkü Parazitleri teşhis etmek için yapılan testler her seferinde tam ve sağlıklı sonuç vermeye bilir.

Bağırsak Paraziti Tedavisi

Tedavisinde Parazit cinsine göre ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kimi ilaç türlerinin karaciğere veya başka organlara etkisi ciddi zararları olabileceğinden tam teşhis konduğu zaman, gerektiği gibi kullanılmalıdır. Şikayetler sürsede kendi kendine tekrarlanmamalıdır.

Bazı parazitlerde tüm aile aynı zamanda ilaç kullanmalıdır. Oksiyür(kıl kurdu) gibi bazı parazitlerde parazit yumurtası bulaşan çarşaf veya çamaşırı kaynatmak 90 derecenin üzerinde kaynatmak gereklidir ve çok iyi ütülemekte tedavinin bir parçasıdır.

Önlemler: Nerden geldiği bilinmeyen sular içilmemeli, kaynatılmalı, sebze ve meyveler iyi yıkandığından emin olunduktan sonra yenmeli, az pişmiş veya pişmemiş et yenmemelidir.

Çocuklar için ise toprakta v.s. oynadıktan sonra elliri iyice yıkanmalı ve ağıza temas etmesi engellenmeli, tuvalet temizliğinde direkt olarak elle temas kurulmamalı ve sadece tuvalet kağıdıyla temizlik yapılmalı bu durum çocuklarada öğretilmelidir. Tırnaklar kısa tutulmalıdır. Musluklarla fazla temastan kaçınılmalı, toplu yerlerde de, evlerde de mümkün olduğunca az dokunulan tipte musluklar ve sabunluklar ve sıvı sabun tercih edilmelidir. (Sabundan çok üstündür ama sıvı sabunların kötü markaları ve fazla beklemişleride enfeksiyon kaynağı olabiliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp