Bağırsak Parazitleri Grubu

Bağırsak Parazitleri Grubu: Bağırsak parazitleri insanlarda bağırsaklara yerleşerek yaşamını sürdüren toplumda solucan, şerit veya kurt olarak da bilinen bazı canlılardır. Bağırsakta yaşayan bu parazitler besinlerine ortak oldukları için kişinin zayıf düşmesine, beslenme bozukluklarına ve çocuklarda gelişim bozukluklarına neden olurlar.

Bağırsak parazitleri alt yapı eksikliklerine, kültürel özelliklere ve toplumun yeme-içme alışkanlıklarına bağlı olarak kırsal kesimde şehirlere göre daha yaygındır. Eğitim ve gelir düzeyi düşük olan, çok çocuklu, hijyen kurallarına yeterince uymayan ailelerde daha sık görülmektedir.

Sık rastlanan bağırsak parazitleri tek hücreliler (amip), yuvarlak solucanlar (kıl kurdu, solucan, kancalı kurtlar ve kamçılı parazit) ve yassı solucanlar (tenya) olarak 3 gruba ayrılır. En yaygın görülen bağırsak paraziti kıl kurdudur. Bağırsak parazitlerı insanlara şu yollarla bulaşmaktadır.

Parazitlerle bulaşık yiyeceklerin tüketilmesi ve suların içilmesyle amip ve solucan, enfekte etlerin çiğ veya az pişmiş olarak yenmesiyle tenya, Parazit yumurtalarının veya larvalarının bulaştığı ellerin ağıza götürülmesiyle kıl kurdu ve solucan, bazı parazit larvalarının deriye teması sonucunda deriden içeri girmesiyle kancalı kurtlar bulaşır.

Bütün yaş gruplarında görülebilen bağırsak parazitlerinin bulaşma şekli el, dışkı, ağız döngüsü olduğu ve küçük çocuklar da her şeyi karıştırıp elledikleri daha sonra ellerini ağızlarına götürdükleri için çocuklarda daha sık görülür.

Uzun süre parazite maruz kalanlarda parazitin cinsine bağlı olarak kansızlık, bağırsak tıkanması, çocuklarda gelişim bozuklukları, akciğer belirtileri, karaciğer-dalak büyümeleri, deri döküntüleri ve bazen de ağır organ hasarları bile oluşabilir. Bu nedenle bağırsak parazitlerinin erken teşhis ve uygun şekilde tedavi edilmesi önem taşımaktadır. Bağırsak parazitlerinin başlıca belirtileri kilo alamama, karın ağrısı, bağırsaklarda kramp, karında şişkinlik, aşırı gaz çıkarma, yastığa ağızdan salya akması, vücutta ve anüste kaşıntı, karın ağrısı, sulu ishal, bazı durumlarda kabızlık gibi rahatsızlıklar oluşturmalarıdır.

Bu belirtilerin birinin veya birkaçının birlikte görüldüğü kişilerde dışkıda parazit aranması ve bazen de kan testi gibi tetkikler yapılarak tanı konulur.

İlaç Tedavisi

Uygulanacak ilaç tedavisi parazitin cinsine göre değişmektedir. Bağırsak parazitlerinin çoğunda aileye bulaşma riski olduğu için genellikle ilaç tedavisini bütün aile fertlerine uygulamak gerekir.

Bağırsak parazitlerinde asıl önemli olan bulaşmasından korunmaktır. Genel temizlik kurallarına uyulması ve parazit taşıyanların tedavi edilmesi ile parazitlerin bulaşma riski azaltılabilir.

Bağırsak Parazitlerinden Korunmak

Bağırsak parazitlerinden korunmak için güvenli olmayan gıdalar tüketilmemeli, kaynağı belli olan temiz sular kullanılmalı, sebze ve meyveler iyi yıkanmalı, çiğ et ve et ürünleri yenmemeli, etler iyi pişirilmeli, mikrodalga fırınlar sadece ısıtma amaçlı kullanılmalı, eller sık sık sıvı sabunla yıkanmalı, tırnaklar kısa kesilmeli, ortak havlu kullanılmamalı, çıplak ayakla toprağa basılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp