Bademcik Tümörü

Bademcik tümörü ve tedavisi hakkında faydalanabileceğiniz bilgiler bu makalede sizlere sunulmuştur. Bademcik tümörü yavaşça büyür ve farkedilmez. Bu bademcik tümörü çok tehlikeli olabilmektedir.

Bademcik malign tümörleri

Sıklıkla iltihabi hastalıklarla karıştırılır ve ancak tümör görünümü inkar edilemeyecek hale gelinceye kadar da yavaş büyürler. Ön ve arka plikalar ikisi birden tutulabilir ve infiltrasyon yumuşak damak ve uvulaya da yayılmış olabilir. Aşağıya doğru ise tümör sulcus glossopharyngeus ve dil köküne yayılabilir. Pterygoid kasların tutulmasından trismus ortaya çıkar. Sinirlerin geçtiği kanallar boyunca tümör yayılması kafa kaidesine kadar uzanabilir.

Bademcik malign tümörleri histolojik olarak az diferansiye yassı hücreli karsinoma (%75), lenfosarkoma (%15) veya lenfoepitelioma(%10) dırlar.

Bu bölgede tümörün bademcik veya bademcik yatağından mı yoksa plica tonsillarisden mi çıktığını bilmek çok önemlidir, çünkü bu ikisi biyolojik davranışları bakımından çok farklıdırlar. Fakat bademcik karsinomalarının çevre dokulara yayılma sıklığından bezen ikisi arasında ayırım yapmak mümkün olmıyabilir. Bu hastalığın ilk belirtisi aynı taraf boyun lenf nodülü büyümesi olabilir.

Palpabl

Hastaların dörtte üçünde ilk muayenelerinde boyun lenf nodülleri palpabldır. Özellikle lenfoepiteliomalarda kemik, akciğer, karaciğer gibi uzak metastazlar görülür.

Çok dikkatli incelemeyle bile bademcikte patoloji gösterilemediği halde boyun lenf nodüllerinde metastaz tesbit edildiği de vardır. Daha önceden çıkartılmış bademcikte küçük gizli bir karsinoma da olabilir.

Küçük lezyonlar

Küçük lezyonlar (Tx) radiasyonla tedavi edilebilirler. T ve T tümörleri ise preoperatif radyoterapi ve sonra da lezyonla birlikte mandibula rezeksiyonu ve devamlılıkla (incontiunity) boyun disseksiyonu gerektirirler.

Yaşama şansları primer tümörün yaygınlığına ve boyundaki metastatik hastalığın varlığına veya yaygınlığına bağlı olarak değişir. Boyunda adenopati olmayanlarda beş yıllık yaşama %62, metastaz olanlarda ise %26 bulunmuştur. Bütün vakalarada yaşama oranı %30-35 arasında değişmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp