Akromegali Nedir

Akromegali Nedir : Büyüme hormonu, çocuklarda kemik ve yumuşak doku büyümesini uyarırken, erişkinlerde metabolizmayı kontrol eder.

Vakaların çoğunda büyüme hormonunun aşırı üretilmesine sebep olan iyi huylu (benign) bir hipofiz tümörü vardır. Bu hormonun aşırı yüksek olması sonucunda el ayak ve yüzde büyüme meydana gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde, iç organlarda da önemli bozukluklara yol açabilecek etkiler ortaya çıkabilir.

Risk Altındaki Kişiler

Nadir bir hastalık olan akromegali, sıklıkla orta yaşlı kişilerde görülür. Hipofiz tümörlerinin çoğu kendiliğinden ortaya çıkar, herhangi bir genetik geçiş bulunmaz. Her bir milyon kişiden 40-60ının akromegali hastası olduğu ve her yıl bir milyonda 3 kişinin akromegali tanısı aldığı tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, akromegali belirtileri kolayca gözden kaçırılabileceği için, gerçek sayı daha yüksek olabilir.

Akromegali Belirtileri

Akromegali hem fiziksel görünüşü hem de genel sağlığı etkileyebilir. Fiziksel görünüşte meydana gelen değişiklikler yıllar içinde oluşabileceği gibi hemen göze çarpmayabilir. Akromegalinin erken evrede ortaya çıkan bazı belirti ve bulgularının yanlışlıkla yaşlanmaya veya başka hastalıklara bağlı olduğu düşünülebilir.

Akromegalide birçok belirti ve bulgu olabilir ancak hastaların çoğunda aşağıdakilerden sadece birkaçı görülür:

- El ve ayaklarda kademeli olarak büyüme
- Yumuşak doku şişliği
- Âdet düzensizlikleri / iktidarsızlık
- Terleme
- Baş ağrısı
- Görme bozuklukları
- Karpal tünel sendromu
- Kas güçsüzlüğü / yorgunluk
- Eklem ağrısı
- Sinüs ödemi
- Uyku apnesi (solunumun geçici olarak durması)
- Ciltte kalınlaşma, yağlanma, sivilcelenme
- Kaba yüz görünümü, özellikle alın, burun, dudaklar, dil ve çenede büyüme

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp