akromegali ameliyatı sonrası

Akromegali Ameliyat 2 :

Akromegali buyume hormonunun asiri salgilanmasina bagli olarak ortaya cikan ancak yavas gelisen bir hastaliktir. Bu hastalarda teshis siklikla hastalik baslangicindan uzun sure sonra konmaktadir.

Hastaligin baslangici ve teshis arasindaki sure en az 10 yil olmaktadir. Bu durumun nedeni de hastaligin sessiz olarak devam etmesidir.

Buyume hormonu fazla salinmasi ergenlikten once olursa asiri boy uzamasi olusur ki, buna tip dilinde jigantizm denir.

Akromegali hastaligi uzun surede yasami kisaltan ve baska hastaliklara neden olan bir hastaliktir. Bu nedenle erken teshis ve tedavisi onem tasir.

Akromegalinin Nedeni Nedir?

Hastalarin cogunda ( yaklasik % 99‘unda) hipofizde buyume hormonu salgilayan bir kanser olmayan tumor mevcuttur. Bu tumorler daha cok capi 1 cm‘den buyuk yani makroadenom seklindedirler. Bu tumorler siklikla sadece buyume hormonu salgilarken bazen hem buyume hoirmonu hem de prolaktin salgilarlar. Buyume hormonu asiriligi karacigerden insulin-like growth hormon-1 (IGF-1) denen baska bir hormon salgilatir. IGF-1 ise cilt, bag dokusu, kikirdak, kemik ve organlarin buyumesini artirir.

Hastanin Sikayetleri ve Belirtiler:


Artan buyume hormonu nedeniyle cenede buyume ve uzama, alinda cikinti, dis araliklarinda acilma olur ve yuz hatlari kabalasir. Burun, dudaklar, kulaklar ve alin genisler ve buyur. Dil buyur. Burun kemiklerinde ve yuz kemiklerinde buyume olusur ve eski yuz gorunumu degisir. Hastanin cilt derisinde kalinlasma, yumusak doku artisina bagli ve el ve ayaklarda buyume meydana gelir. Bu nedenle yuzuk, ayakkabi ve sapka numaralari degisir. Ciltte yaglanma ve terleme artisi olur. Asiri terleme hastalarin % 80‘ ninden fazlasinda gorulur. Bas agrisi, yorgunluk, bitkinlik ve eklem agrilari olabilir. Eklemlerde bozukluk % 70 hastada ortaya cikar.

Akromegalide, kalpte buyume, ritm bozuklugu olusabilirse de tedaviyle duzelir.
Bir kisim hastada uykuda nefes durmasi (uyku apnesi) ortaya cikabilir. Bu hastalarda seste kalinlasma olabilir.

Akromegalisi olan bazi hastalarda bacaklarda uyusma, kas tutulmasi, kas agrisi ve karpal tunel sendromu gelisebilir.

Akromegali hastaliginda seker hastaligi gelisme riski vardir.
Bu hastalarda bagirsakta polip ve kanser gelisme riski de vardir. Bu nedenle kolonoskopi ile takip yapilmalidir.

Akromegalide tansiyon yuksekligi % 40 oraninda ve diyabet (seker hastaligi) % 20 oraninda gorulebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp