Ağız Ve Dil Yaralarına Bitkisel Çözüm

Ağız ve dil yaralarına bitkisel çözüm hakkında açıklamalar. Dilimizde zaman zaman minicik beyaz bir notacık şeklinde yaralar çıkar. Bunlar çoğu zaman görünüş olarak küçüktür fakat verdiği acı oldukça büyüktür. Ağız ve dil yaralarına bitkisel çözüm hakkında açıklamalar makalemizde yer almaktadır.

Ağız ve Dil Yaralarına Bitkisel Çözüm

Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?

STRES

Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.
Hanımlarda premenstural gerginlik(adet öncesi dönem) de aft oluşumunu hızlandıran faktörlerdendir.

YİYECEKLER


Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır.Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekle.de aft oluşumunu hızlandırırlar.

TRAVMA

Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.

DİŞ MACUNU

Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan “sodyum lauryl sulhate” ( SLS ) mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edici bir kimyasaldır. SLS bu özelliği ile aft oluşumu üzerine direkt etkili olan bir maddedir.

Özellikle aft sorunu olan kişilerin kullanabilmesi için günümüzde daha az oranda (%1.25) SLS içeren diş macunları üretilmektedir. (Tom‘s of Maine Natural Toothpaste , Oral-B Sensitive Fluoride Toothpaste.)

SİSTEMİK HASTALIKLAR

Behçet Hastalığı: Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır.
Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.

DİĞER NEDENLER

B12 vitamini ve demir noksanlığı,sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.

Tanımı : Dilin ucunda ya da kenarında görülen yaralardır.

Nedenleri : Genellikle uçuktan, gripten veya çiğneme esnasında dil ısırmalarından oluşurlar. Bunun dışındaki yaralarda mutlaka bir uzman doktora görünmekte fayda vardır.

ÖNERİLER

* Bir diş sarımsağı soyarak ortadan ikiye bölün. Bunun bir parçasını kestiğiniz kısım gelecek şekilde dilinizde yara olan yere sürün. İlk sürdüğünüzde biraz yanma şeklinde acı verebilir.

*Kırmızı dut (ekşi dut) reçeli yada marmelatı yemek ağızda çıkan yaraları geçirmekte oldukça faydalıdır.

*Kızılcık meyvesinin şurubu yapılıp gargara olarak kullanılabilir.

*Bir litre suyun içine 2 çorba kaşığı nar çiçeği eklenip kaynatıldıktan sonra gargara yapılır.

*Narın ekşisinin suyu balla karıştırılıp ağızdaki yaralara sürülürse yaraları iyi eder.

*Havuç yapraklarıyla birlikte kaynatılıp süzülür ve soğuduktan sonra gargara yapılır.

Yorumlar

  • Mel*** Yı********
    5 yıl önce
    Sürekli ağzımda yaralar çıkıy ama benim 4tane gibi gibi değli bir tane kocamannn büyük faydası nelerdir
    • Şifalı Bitkilerim
      5 yıl önce
      En sık rastlanan tekrarlayan ağız yaraları uçuk ve aftöz ülserdir.Bu durum genellikle ağrılıdır ve bu enfeksiyonu geçiren hastalarda sessiz ve sinsi bir şekilde bekler ve stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler gibi durumlarda aktif hale geçer.Kuşburnu virüs öldürücü özelliğiyle aftler üzerinde endikedir.tedav için lütfen linkimizi tıklayınız. Bilgi Hattı :0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp