Çocuklarda Ağız İçi Yaraları

Çocuklarda Ağız İçi Yaraları: Özellikle çocuklarda ağız içi yaraları çok sıkıntılı olur. Bu durum nedeniyle çocuklar iştahdan da kesilebilir ve huzursuzluk yapabilir.

Çocuklarda Ağız Yaraları;

Yeni doğanda ve süt çocukluğu döneminde dil, yanak içleri ve damakta görülen bir mantar hastalığıdır. Ağız içinin her iki tarafında beyaz lekeler oluşur.Bu lekeler, toplu iğne başı büyüklüğündedir ve ağızda süt pıhtısı görüntüsü verir. Prematürelerde, temiz bakılmayan hastalıklı ve zayıf bebeklerde daha sık görülür. Bebek, ağzı acıdığı için emmede zorluk çeker.

Anne memesinin ılık suyla temizlenip bebeğe verilmesi, memelerin temiz tutulması,biberon ve emziğin iyice kaynatılması, meme ve mamadan sonra bebeğe su içirilmesi (ağızda kalan süt artıklarının temizlenmesi için) pamukçuk oluşmaması için alınacakönlemlerdir.Önlemlere rağmen pamukçuk görülürse anne, işaret parmağına temiz bir tülbent sararak parmağını karbonatlı suya batırmalı ve bebeğin ağzını, yanak içlerini parmağı ile silmelidir.

Gün içinde bu işlem birkaç kez tekrar edilmelidir.Yine de geçmezse doktorun önerilerine uygun hareket edilmelidir.Çocuklarda dilde, diş etlerinde ve ağız kenarlarında değişik türlerde ağız yaralarına da sık rastlanır.Ağız mukozası kırmızı, şiş ve ağrılıdır. Bu yaralar yüzünden çocuk, özellikle yemek yeme sırasında acı çeker. Vitamin eksikliği,çocuğun ruhsal durumundaki lumsuzluklar,yanak içi ısırmaları,temizlik kurallarına dikkat etmeme bu yaraların oluşmasına neden olabilir.

Çocuğa ağzını tahriş etmeyecek yumuşak kıvamlı besinler verilmeli, beslenme sonrasında çocuğun ağzı karbonatlı suyla temizlenmelidir.Çocuğun kullandığı emzik, ağzına götürdüğü oyuncaklar vb. kaynatılarak temizlenmelidir. İyileşme göstermeyen durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Yorumlar

  • ELC** YIL***
    7 yıl önce
    HAYIRLI SABAHLAR EFENDIM 2 YASINDA OGLUM VAR VE 4 GUNDURDE AGZINDA YARA VAR KENACORD ONERDILER FAKAT FAYDASINI GORMEDIM OGLUM YARASINDAN DOLAYI SUREKLI AGLIYOR VE YEMEK YIYEMIYOR NE YAPMALIYIM
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Hayırlı sabahlar. Dönem dönem virüs kaynaklı bu sorunlar olabilir, geçici bir durumdur ama yaşam kalitesini olumsuz etkiler. ımmun sistemi desteklenmeli vitamin takviyeleri gibi. Ayrıca tavsiye isterseniz, antiseptik özellikte bir bileşen için linki inceleyebilirsiniz. geçmiş olsun. Bilgi hattı : 0224 2-3-4-5 -6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp