Acil Doğum Yenidoğanın İlk Değerlendirilmesi

Acil Doğum Yenidoğanın İlk Değerlendirilmesi : Bebek doğar doğmaz solunum yollan temizlenmeli, rahat soluk alması sağlanmalı ve göbek kordonu kesilmelidir.Yenidoğanın yaşam belirtileri, doğumdan sonraki birinci ve beşinci dakikalarda iki kez değerlendirilmelidir. Yeni- doğan ve anne için gerekli ilk girişimler geciktirilmeden ve eksiksiz yapılmalıdır. Bir yandan bebeğin ilk değerlendi-^ rilmesi yapılırken öte yandan annenin durumu gözden geçirilir.Yenidoğanı değerlendirirken rahat soluk alıp almadığına, ağlayıp ağlamadığına, hareketlerinin canlılığına ve derisinin rengine dikkat edilir.

Normal ye- nidoğan rahatça soluk alıp vermeli, ağlamalı (şiddetli ağlama iyi bir belirtidir), oldukça hareketli ve pembemsi olmalıdır. El ve ayaklarda sınırlı morluk (siyanoz) önemli değildir ve zamanla düzelir; buna karşılık, morluğun bütün vücuda yayılması ciddi bir belirti olarak değerlendirilmelidir.Yıllar önce Virginia Apgar'ın geliştirdiği bir değerlendirme sistemi yeni- doğanın yaşam belirtilerinin derecelendirilmesinde kullanılır Apgar sisteminde yenidoğan beş ¿çıdan incelenir ve değerlendirilir

• Kalp atım hızı - Kalp atışları 30 saniye boyunca sayılır ve ikiyle çarpılır. Bazı yenidoğanlarda, dakikadaki kalp atışı sayısı 180'e varabilir ve normal kabul edilir; bu kadar hızlı atan kalbin atım sayısını tam olarak saptamak çok zordur. Öte yandan, dakikadaki atım sayısı 100'ün ve özellikle de 80'in altında ise bir girişimde bulunmak gerekebilir..

• Solunum - Bebeğin solunum hareketlerine dikkat edilmelidir. Bebeğin ağlaması rahat soluk alıp verdiğini gösterir.

• Kas gerginliği (tonus) - Sağlıklı bir yenidoğan oldukça hareketlidir, kaslarını kasabilir, başka bir deyişle kasları gergindir. Buna karşılık, kasları gevşek olan ve hareket etmeyen bir bebeğin kaslarının gerginliği düşüktür.

• Uyarılara yanıt verme - Ayak tabanına birkaç kez hafifçe vurularak değerlendirilir. Bu uyarıya ağlayarak ya da hareketle yanıt veriyorsa bebeğin durumu iyidir.• Deri rengi - Solukluk ve morarmaya dikkat etmek gerekir. Yapılan her değerlendirme için 0, 1 ya da 2 puan verilir ve puanlar toplanır. Toplam puan 0 ile 10 arasmda değişecektir.

Puan ne kadar yüksekse yenidoğanın durumu o kadar iyi demektir. Sağlıklı bebeklerinçoğu ilk dakika değerlendirmesinde 7- 9, beşinci dakika değerlendirmesinde 8- 10 Apgar puanı alır. Beş dakika sonraki puanı 7 ya da daha düşükse onuncu dakikada aynı sistemle yeniden değerlendirilmelidir.0-3 puan alan bir bebeğin durumu ağır, 4-6 puan orta, 7-10 puan iyi kabul edilir. Yapılması gereken girişimler bu puanlama sistemine göre belirlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp