adet belirtileri kaç gün önce başlar

Adet Belirtileri

■ Sinirlilik ve endişe hali
 
■ Kolayca ağlama ve bun
 
■ Karında şişkinlik ve gerginlik
 
■ Göğüslerde şişkinlik ve gerginlik
 
■ Baş ağrısı
 
■ Vücutta su tutulması
 
■ 2,25 kg’a kadar kilo alımı
 
■ Sırt, bel ve kas ağrıları
 
■ Karın ağrısı
 
■ Bitkinlik ve uyuşukluk hissi
 
■ Aşırı enerjik olma
 
■ Mide bulanması
 
■ İshal ya da kabızlık
 
■ Sivilcelenme ve uçuk
 
■ Çikolataya, şekerli veya tuzlu yiyeceklere duyulan aşırı istek
 
Kadınların büyük çoğunluğunda görülen adet öncesi sendromu, regl olmadan bir hafta ya da birkaç gün önce ortaya çıkan belirtilerin tümüne verilen addır.Bazı kadınlarda birçok belirti bir arada görülürken, bazılarında belirtilerin yalnızca bir iki tanesi görülebilir. Kimi durumlarda belirtilerin şiddeti doktor yardımı gerektirecek boyutta olabilir.

Adet Nedenleri

■ Âdet öncesi sendromuna neyin neden olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, konuyla ilgili nbbi araşürmalar olası nedenlere dair birçok farklı görüş ortaya koymaktadır. Belli birtakım semptomlara neden olan etmenlere ilişkin birçok farklı teori mevcuttur.
 
■ Birtakım hormon seviyelerinde dengesizlik, belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir.
 
■ Beyindeki kimyasalların değerlerindeki değişimler, sendromlann tetikleyicisi olabilir.
 
■ B6 vitamini eksikliği gibi birtakım beslenme bozuklukları, vücutta su tutulması, şişkinlik, göğüslerde gerginlik hissi ve bitkinlik gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Stres de vücuttaki magnezyum oranının düşmesine yol açarak, birçok kadının çikolata gibi magnezyum deposu olan yiyeceklere istek duymasına neden olabilir. Belli başlı yağ asidi seviyelerindeki azalmalar da ruh halini etkileyebilir.
 
■ Âdet öncesi sendromunun kalıtsal nedenleri de olabilir. Örneğin, bu rahatsızlığın tek yumurta ikizlerinde görülme olasılığı çift yumurta ikizlerine kıyasla daha fazladır. ►
 
Doktorunuz ne önerîrdî?
 
Doktorunuz pelvis bölgesini (kalça ve leğen kemikleri) çalıştıracak egzersizlerin yanında, olası diğer problemleri önlemek amacıyla genel bir egzersiz programı önerebilir. Birkaç ay boyunca belirtilerin ortaya çıktığı günlerde, bir günlük tutmanız önerilebilir. Bu günlük, doktorunuzun teşhis koymasını kolaylaştıracak ve size uygun bir tedavi yöntemi geliştirmesinde ona yol gösterecektir.Adet öncesi sendromunun giderilmesinde kullanılan birkaç özel tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bazı doktorlar, enjeksiyon şeklinde veya vajina içine yerleştirilerek kullanılan tabletler yoluyla alınan bazı hormonları önerebilir. Doğum kontrol hapları ve idrar söktürücü ilaçlar da vücutta su tutulmasını azaltarak belirtilerin giderilmesinde yardımcı olabilir. Ancak bu yöntemlerin her zaman en iyi sonucu veremeyebileceği ve birtakım yan etkiler yaratabileceği unutulmamalıdır.
 
Evening primrose (Oenothera bimsis) yağının belli başlı yağ asit seviyelerini yükselterek, âdet öncesi sendromunun yarattığı sıkıntıları gidermeye yardımcı olduğu gün geçtikçe daha çok kişi tarafından kabul edilmektedir.Uykusuzluk, bitkinlik, sinirlilik ve ani ruh hali değişiklikleri gibi AOS belirtilerini artırabileceğinden, günde en az yedi sekiz saat uyuyarak dinlenmeye özen gösterilmelidir. Uyku uzmanlan, uyuma güçlüklerine karşı, kişinin hafta sonu dahil her gün aynı saatte yatağa girip aynı saatte kalkarak bir uyku düzeni kurması konusunda hemfikirler.

Adet Nedir

Âdet, hayız, menstrüasyon ya da regl (Latince: menstrual siklus), kadınlarda ve bâzı diğer yüksek dişi primatlarda[ rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile birlikte vücuttan atılması şeklindeki fizyolojik olay. Doğurgan kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir terimdir. Menstrüasyon halk arasında aybaşı olarak da bilinir. Fiil olarak genellikle âdet görmek ya da regl olmak şeklinde kullanılır.

Kadınların ergenliğe erişmesinden menopoza girmelerine kadar yaklaşık her 28 günde bir tekrarlanan bu süreç, sadece gebelik süresince durur. Kadınların çoğu düzenli olarak 28 günde bir âdet görmez; 21-35 günde bir âdet görmek normal kabul edilir. Adet kanamaları azalarak 3 ila 7 gün devam eder. Bu süre zarfında yaklaşık 35-40 ml. kan kaybedilir. Bu miktar çoğu kadında 50 ml'nin altındadır.

Adet Ağrısı

Adet ağrısı, kramp tarzında, bele ve kasıklara, bazen de bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Ayrıca bazı kadınlarda adet ağrısına; bulantı, kusma, sinirlilik, kabızlık, sık idrara çıkma gibi şikayetler de eklenebilmektedir. Sancılı adet görme aslında normal adet görme mekanizmasının bir parçası olan rahim kasılmalarının kadın tarafından aşırı ağrı şeklinde hissedilmesidir. Adet kanamasının çok aşırı olmaması ve kan kaybının kısıtlanması için adet döneminde rahim bir miktar kasılır. Ancak bazı kadınlarda bu kasılmaların şiddeti gerçekten de fazladır. Kasılmaları sağlayan maddeler, rahimde bölgesel olarak salgılanan maddelerdir. Ağrıya yol açan olayın ise bu maddenin aşırı miktarda salgılanması ya da kadında bu maddelere karşı ağrı şeklinde bir aşırı duyarlılık cevabı oluşması olduğu düşünülmektedir.

Tedavide de, bu maddelerin oluşumunu engelleyen ağrı kesiciler kullanılır. Adet sancıları ağrı kesicilerle kontrol altına alınabiliyorsa ve başka bir jinekolojik belirti yoksa jinekolojik muayene çok gerekli değildir. Ancak adet sancıları çok şiddetli ve genel iyilik halini etkilemeye başlamışsa, sıradan ağrı kesicilerle kontrol altına alınamıyorsa veya iş gücü kaybına neden oluyorsa mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalı gereken tedavi uygulanmalıdır.

Jinekolojik muayenenin amacı, adet sancısının, farklı ve önemli bir nedenle ortaya çıkıp çıkmadığını saptamaktır. Burada da genellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen ikincil (sekonder dismenore) adet ağrısı denilen sebepler söz konusudur.

Adet Gecikmesi

28 günde bir düzenli olarak adet kanaması gören bir kadın, kanaması geciktiğinde hemen endişelenebilir. Bu konuda daha fazla bilgi verilmeden önce basit ve pratik bir bilgi verilmesi uygun olur : Çok düzenli olarak adet kanaması gören bir kadın yılda bir iki kez gecikmeli adet görebilir. Bunun neden iş değişikliği, üzüntü, aile içi stres, yaşam tarzı değişikliği, iklim değişikliği, yorgunluk gibi basit sebeplerdir. Bu olay beynin bilinçli kısmını etkileyerek buradan hipotalamus adı verilen bölgenin işlevini bozmakta ve adet döngüsü burada “takılmaktadır”.

Böyle bir durumda tıbbi bir değerlendirme yapılması gerekli değildir. Öte yandan düzenli olarak adet kanaması gören bir kadında adet gecikmesinin en sık görülen nedeninin gebelik olduğu göz önünde alınarak, bu konuda da gerekli gebelik testleri yaptırılmalıdır.

Yukarıda adet kanaması gecikmesinin gebelik ve stres olarak iki temel nedeni ele alındı. Gecikmenin uzun süreli olması durumunda (beklenen üç adet kanamasının olmaması) veya takip eden birkaç adet kanamasının gecikmeli olarak gerçekleşmesi durumunda olabilecek nedenin ortaya çıkarılması için mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır.

Yumurtlama olduktan sonra salgılanan progesteron hormonu, yumurtlama öncesinde rahim iç tabakasını kalınlaştıran östrojen hormonunun burada yarattığı kalınlaştırıcı etkiyi karşılar ve gebelik oluşması durumunda bebek için elverişli bir ortam hazırlar. Progesteron hormonu yaklaşık 14 gün salgılandıktan sonra gebelik oluşmamışsa salgısı durur ve bu, kadının beklediği zamanda, düzenli bir adet kanaması görmesini sağlar. Yumurtlama olmadığında östrojen hormonu rahim iç tabakasını sürekli kalınlaştırır ve genellikle gecikmeli bir süre sonunda, beklenmedik bir şekilde ve genellikle normalden fazla miktarda bir “adet kanaması” olur. PKO’da yumurtlamanın devre dışı kalması ve progesteron hormonu salgısının olmaması kadının adet göreceği zamanı algılayamamasına neden olur. Hemen her kadın adet kanamasından birkaç gün öncesinde göğüslerinde, kasıklarında veya vücudunun diğer bölümlerinde bir takım belirtiler hisseder ve kanama göreceğini anlar. Yine kanama olduğunda hemen her kadın kanama esnasında kaybedilen kanı azaltmaya yönelik olarak oluşan rahim kasılmalarını az veya çok kasıklarında bir basınç, çekilme veya ağrı şeklinde hisseder. PKO’da çoğu durumda bu belirtiler kaybolmuştur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp