Resulullah En Çok Şaban Ayında Oruç Tutardı

RESULULLAH EN ÇOK ŞABAN AYINDA ORUÇ TUTARDI

Şaban ayının ekserisini, hatta tamamını oruçlu geçirmek çok iyi olur. Peygamber efendimiz, diğer aylara göre Şaban ayında daha çok oruç tutardı. Hazret-i Aişe validemiz buyurdu ki:

"Resülullah'ın, hiçbir ayda Şaban ayından daha fazla oruç tuttuğunu görmedim. Hemen hemen Şaban ayının tamamını oruçla geçirirdi." Ramazan'dan soma en faziletli orucun hangisi olduğu sual edilince Peygamber efendimiz, "Şaban ayında tutulan oruçtur." buyurdu. Allahü Teala günahları affetmek için böyle mübarek ayları, günleri, geceleri sebep yaratmıştır. Allahü Teala'nın bu nimetinden istifade etmeye çalışmalıdır! Fırsatı kaçırmamalıdır. Şaban-ı şerif, hayırların çoğaldığı, bereketlerin indiği,hataların terk edildiği, günahların örtüldüğü bir aydır.Bazı alimler de şöyle buyurdu: "Yıl ağaç gibidir. Receb ayı, ağacın yapraklı olduğu, Şaban meyveli, Ramazan ise, meyvesinin toplanacağı zaman gibidir. Receb Allahü Teala'dan mağfiret, Şaban şefaat, Ramazan sevabların kat kat olduğu aydır."

Aişe Validemiz, "Ya Resüllah, seni Şaban ayında oruçlu görüyorum, hikmeti nedir? diye sorduğunda, Peygamberimiz, "Ey Aişe, Şaban öyle bir aydır ki, o senenin içinde ölecek kimselerin isimleri deftere yazılıp Melekül mevte, can alıcı meleğe teslim olunur. Ben ancak oruçlu bulunduğum halde ismimin deftere geçirilmesini arzu ederim." buyurdu. Yine Peygamberimiz, "Şaban ayının son Pazartesi günü oruç tutanın günahları mağfiret olunur." buyurdu. Enes bin Malik hazretlerinin bildirdiği hadis-i şerifte: "Şaban ayına, Şahan denmesi, ondan Ramazan için büyük hayırların geçmesi, Ramazan ayına Ramazan denmesi, bu ayda günahların yanması sebebiyledir." buyuruldu.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp