Şifalı Sularının Vücut Boşluklarına Tatbiki Yöntem Ve Kuralları

Şifalı Sularının Vücut Boşluklarına Tatbiki Yöntem Ve Kuralları :

Şifalı Sularının Vücut Boşluklarına Tatbiki

Yöntem Ve Kuralları

Tabii vücut boşlukları, üç sistem kendini gösterir. Bunlar, solunum, sindirim ve üreme sistemleridir.

Bu sistemlerin türlü yerlerine ılıca suları ile tedavi 8 şekilde yapılır.

1 - Buğu

2 - Koklama

3 - Serpintileme

4 - Gargara

5 - Lavaj

6 - Banyo

7 - Duş

8 - Lavman

Solunum sistemi Burun, Farenks, derin solunum yolları olmak üzere üç kısma ayrılır.

A - Burun : Burun su ile yıkanır.

Eğer tazyiksiz olursa burun banyosu, tazyikli yapılırsa burun duşu denir.

Burun banyosu : Pipet ile yapılır. Pipetin üst kısmı balonludur.

Pipetteki bu balonumsu yerin büyüklüğü, burun içinin alacağı su kadardır. Suya daldırılan pipet dolunca, bir de1iği parmakla tıkanır, diğer ucu, baş arkaya eğilmiş olarak buruna sokulur, pipetin deliğinden parmak kalkınca, su buruna akmaya başlar ve baş arkaya yattığı için bütün burun boşluğu su ile dolar, baş - öne eğilince su dışarı çıkar. Burada, suyun boğaza gitmemesi için, küçük dil gerdirilmelidir.

Burun duşu : Bu usul bir kauçuk boruya takılı zeytin şeklinde bir kanülla yapılır.

Lastik, bir maden suyu musluğuna bağlanır ve zeytin kanil burnun bir deliğine uydurulur. Musluk yerine bir cam kap alıp içine su koyarak, oradan suyu buruna göndermek ve burundan belli bir yükseklikte tutmak daha doğru olur. Suyun sıcaklığı 30-35 derece olursa zararsız ve yumuşak gelir. Yalnız burun duşunda suyun kulağa gitmesi tehlikesi vardır.

Tazyiki mümkün olduğu kadar az, 0,30-0, 40 m. yapmak suretiyle bunu önlemek kabildir.

Duşdan sonra, her iki burundan tazyikle sümkürmek doğru değildir. Çünkü burundaki sular kulağa doğru gider.

Bunun için Burun serplntilemesi : Burun banyosu ve duşuna tahammül edemeyen hastalara tatbik olunur.

İki su fıskiyesi karşılıklı bir birine veya bir su fıskiyesi bir plaka çarptırılarak, su serpintileştirir. Hasta eli ile burun hizasında tutarak burnundan nefes alır.

B - Fareni : Gargara, çok kullanılır ve nadiren de iyi yapılır. Bazı kimseler suyu ağzına aldıktan sonra havayı şiddetle dışarı atarak suyun derinlere gitmesine mani olurlar. İyi bir gargara sessiz yapılır, ancak hafif bir kaynama halinde su derinlerde durdurulur.

Amiğüdaller, küçük dil, pililer, dilin arkası, farenks'in arka tarafı bu suretle su ile yıkanır. Bir de suyu ağızdan alıp burundan verme vardır ki bu öğrenme işidir. (Sigara dumanı gibi)

Serpintileme : Bir fıskiye şeklinde gelen su, bir levha üzerinde çarptırılarak dağıtılır; yahut ince bir elekten geçirilerek toz haline gelen su, hassalarından birşey kaybetmez. Bu usul ağız, boğaz, bademcikler, farenks için yapılır. Suyun sıcaklık derecesi 30-40 olabilir.

Tatbik süresi 10-30 dakika kadardır, fakat bazen bir saat kadar da yapılır.

C - Derin SOLUNUM YOLLARI : Ilıcalardan, derin solunum yollarını faydalandırmak için, buğulama ve koklama olmak üzere, başlıca iki usul vardır.

Bunda gaye, suyu veya suyun gazlarını, alveollere kadar gönderebilmektir.

Buğulama (inhalasyon) : Soğuk ve sıcak olmak üzere iki türlü yapılır.

Soğuk buğulama için, bir salonun ortasına bir kaç basamak halinde merdiven şeklinde tablalar yapılır. En üstten gelen su şelale halinde buralardan akarak aşağıya iner ve suyun gazı ve serpintiler havaya karışarak ince sis halinde salona dağılır. Yahut da bu tablalar üzerinden ince küçük delikler açılır, bu deliklerden çok ince, yağmur halinde sular yukardan aşağıya -dökülür, salonda oturan hastalar buğulamadan faydalanırlar.

Bazı Alman kaplıcalarındaki inhalasyonu = Buğulamada, çalışmalardan kalın ve yüksek çitler yapılarak, çitin üst kısmından sular akıtılır ve çalılar arasına dağılan sular, rüzgarla havaya uçar. Çalılığın karışsında oturanlar, bu havayı teneffüs ederler. Almanya‘dan başka yerlerde bu usul yoktur. Bu inhalasyondan ziyade bir serpintilemedir.

Bir de, pülvarizatörle odaya suyu yaymak suretiyle oda için de de inhalasyon yapılır ki, bu usul kükürtlü ve arseniklı kaplıcalarda tatbik olunur.

Sıcak buğulama.

Ilıca sularım veya soğuk suları buharla ısıtıp dağıtarak yapılır. ,

İnhalasyon salonu, sıcak ve nemli olup, kalın bir sisle doludur. Elbiseyi çıkarmak, fanila bir bornoz veya elbise giymek lazımdır. Odanın sıcaklığı 27-34 arasında değişir. ,

Buradan çıkılınca, kapalı olarak, özel taşıtlarla yatak odasına gidilerek istirahat edilir.

Bu usul Fransa'nın Mondor kaplıcasında astımlılara tatbik olunmaktadır.

Bazı kaplıcalarda da kaplıcanın gazı esastır.

Sudan çıkan gazı, salona toplayarak teneffüs ettirirler. Terleme yoktur.

Koklama : Bu usul vücudun diğer kısımları dışarda kalmak şartiyle ılıcanın gazını ve sisli suyunu koklamaktan ibarettir.

1 - Aşağıdan geçen suyun üzerinden, bir baca ile supaplarla düzenlenmek suretiyle, gaz dışarı alınarak, teneffüs edilir. Sıcaklık 30-43° dir.

2 - Fıskiye halinde gelen su, bir plaka çarparak havayı sislendirir. Böylece su ve gaz teneffüs edilir. Teneffüs edilen sis 40-45 derece sıcaklıktadır.

Bu usul Fransa'nın arsenikli burbul kaplıcasından tanınmıştır.

Koklama ve buğulama süresi her hastalığa ve her istasyona göre değişir, genel olarak sıcak inhalasyona 50 dakika dayanılabiliyor. Kükürtlü inhalasyon, 20-30 dakikadan fazla olmamalıdır.

Astmatiklerde ve bronşit kroniklilerde, madeni az suların inhalasyonunda, iki saat kadar durulmak mümkündür.

Mondor da yapılan tecrübelerde, böyle sis halindeki havada, suyun bütün madenleri tam olarak bulunmuştur.

Bu usulle sulardaki maddeler hiç bozulmadan, akciğerin alveollerine kadar giriyor ve oradan da vücuda geçiyor.

Cany, koyunları, Burbul'da günde iki saat kadar böyle bir odada on gün süre ile tutuktan sonra, cig-erlerini muayene ettiğinde, buradaki arseniğl normalden üç defa fazla bulmuştur.

Havada su zerreleri ne kadar küçük ve ne kadar kesif olursa, uzviyete suyun girmesi de o kadar kolay ve çok olur.

Bu tedavi usulü, ılıca sularını vücuda sokan en iyi şekli olmakla beraber, çok ihtiyatlı, kullanılmalıdır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp