Reiki’inin Tarihçesi

Reiki’inin Tarihçesi :

1) Mikao Usui Sensei ( (Reiki'nin Kurucusu)

Reiki'nin kurucusu olan Usui Sensei (usta, hoca) hakkında çok fazla detaylı bilgiye sahip değiliz. Budist adı Gyohan'dır. Özellikle Reiki Amerika ve diğer ülkelerde yayılmaya başladığı zaman Usui Sensei'nin hayatı hakkında birçok hikaye üretilmiştir. Gerçek hayat hikayesi ise Tokyo'da Bodhi Tapınağı'nda bulunur.

Bu yazıt 1927 Şubatı'nda yani ölümünü takip eden sene içinde, 2bin öğrencisi tarafından hazırlanmıştır. Usui Sensei'nin babası Uzaemon askeri komutan olup, samuray kökenli bir aileye mensuptur. Japonya'nın Gifu eyaletine bağlı Yamagata şehrinin Taniaimura köyündendir. Babasının ailesi 11 kuşaktan beri aynı köyde yaşamıştır.

Bir kız, iki erkek kardeşi vardır. Annesi Kawai ailesine mensuptur. Sensei, 15 Ağustos 1865'te doğmuştur, henüz küçük bir çocukken, 4 yaşındayken, bir manastırda Budizm öğrenimi görmeye başlamıştır.

Chi Kung'un bir Japon biçimini ve diğer Doğu tabanlı şifa sistemlerini öğrendiği sanılmaktadır. Çok parlak ve çalışkan bir öğrenci olup, akademik kabiliyetinin kuvvetli olduğu biliniyor.

Büyüdüğü zaman Amerika'ya, Çin' e, Tibet' e gitmiş, oralarda eğitim görmüştür. Chicago'da 7 yıl teoloji eğitimi almış, Çince ve Sanskritçe öğrenerek eski Çin ve Hint yazıtlarını incelemiştir, Seyahatleri sırasında Budist tapınaklarında çalışarak ve şifacılıkla ilgili sorularına yanıt aramak amacıyla bütün Japonya'yı gezmiştir. Tibet' e giderek oradaki tapınaklarda da araştırmalarına devam etmiş ve konuştuğu bütün rahiplerden aynı bilgiyi edinmiştir.

Daha önceleri fiziksel bedeni iyileştirme yolları biliniyordu; fakat zamanla ruhsal şifaya daha çok önem verildiği için bu bilgiler unutulmuştu. Seyahatleri sırasında tanıştığı bir Zen rahip, onu kendi tapınağına davet ederek orada çalışabileceğini söylemiştir.

Rahip de aynı konular ile ilgilenmekte olduğundan Usui Sensei'ye bu konuda destek olmuştur. Usui Sensei üç yıl Zen Budizm‘i öğrenmiş ve kendini yetiştirmiştir.

Usui Sensei, Kyota'da bulunan Doshisha adlı bir Hıristiyan üniversitesinde 1900'Iü yılların başlarında ders verirken öğrencileri bir gün ona, Hz. İsa'nın İncil'de anlatıldığı gibi hastaları iyileştirdiğine inanıp inanmadığını sormuşlar.

Dr. Usui inandığını söylediğinde öğrencileri ondan benzer bir iyileştirmeyi göstermesini istemişlerdir.

Usui Sensei nasıl şifa vereceğini bilmediğinden, kilisenin ileri gelenlerine danışmış ancak onlar da bilmediklerini söylemişlerdir. Bunun üzerine nasıl şifa verebileceğini öğrenmek üzere bir arayışa başlamıştır.

Sorularına cevap bulabilmek umudu ile 1914 yılında Japonya' da Kyoto yakınlarında kutsal kabul edilen Kurama Dağı'na çıkmıştır. Sensei zirveye ulaştığında yirmi bir gün oruç tutmuş, meditasyon yapmış, dua etmiş, soru 10-una cevap aramış, Yaratıcı'ya ona kutsal ışığı göstermesi için yalvarmıştır.

Yirmi birinci gün hala şifa gücünü öğrenememiş ve umutsuzca geri dönmeye karar vermiştir. Gece sabaha karşı oturup düşünürken, ufuktan parlak bir ışık topunun kendisine doğru geldiğini görmüş ve irkilmiştir.

Işık topu ona iyice yaklaştığında, kendisine insanlara insanlara şifa gücü verecek bilgileri akratacağını ama bunun için ona değmesi gerektiğini, o zaman da ölebileceğini, bunu kabul edip etmediğini sormuştur. Usui Sensei yıllardır aradığı şifa gücüne kavuşabilmek için ölüm riskini göze almış ve ışık alnına, üçüncü gözün olduğu yere, taç çakrasına çarpmıştır; Usui yere düşmüş, bilincini yitirmiş ve bayılmıştır.

Kendine geldiğinde havada gökkuşağı renklerinde, parıldayan milyonlarca balon ve Reiki sembolleri görülmüştür.Bilincine tam olarak ulaştıktan sonra geri dönmeye karar vermiştir. Yolculuğu esnasında bitkinlikten ayağını taşa çarpmıştır, Bu esnada ayak tırnağı kesilmiş, çok acıyan ve kanamaya başlayan tırnağını içgüdüsel olarak eli ile tuttuğunda kanama durmuş ve acısı geçmiştir. Daha sonra ölümcül açlığına tahammül etmeyi başarmıştır.

Yolda bir kasabada dinlenmek için mola vermiş, kendisine yemek veren bayanın çok şiddetli bir diş ağrısı çektiğini öğrenince, izin isteyerek ellerini kadının yanağına dokundurmuş ve diş ağrısını geçirmiştir. Daha sonra aile bireyleri arasında da birçok kişiyi tedavi edince gücünün iyice farkına varmıştır. Sensei, bu yeteneğini,

Kyoto'nun fakir mahallelerindeki yoksulların tedavisi için kullanmış ve Kyoto şehrinde yedi yılını geçirmiştir.

Bu büyük gücü yalnızca aile içinde ve küçük bir çevrede tutmak yerine yaymanın ve herkesin faydalanmasını sağlamanın daha doğru olacağına karar vermiş ve 1921 yılı nisan ayında daha büyük bir yerleşim yeri olan Tokyo Aoyama-Harajuku'da Reiki Ryoho'yu kurmuştur. Usui Reiki Ryoho Society'de bedensel ve ruhsal rahatsızlığı olan insanları tedavi etmeye ve bu konuda dersler. Vermeye başlamıştır.

1923 yılının Eylülü'nde Tokyo'ya büyük zarar veren Kanto depreminden sonra oluşan yangınlarda yaralanan binlerce kişiye şifa vermiştir. Usui Sensesi bu şifa yöntemlerini yalnızca uygulamakla kalmamış, birçok kişiye de öğretmiştir. 1925 yılının Şubat ayında çalışmalarını daha da genişletmiş ve Nakano'ya taşınmıştır. Bütün ülke tarafından tanınan, çok sevilen ve değer verilen bir kişi olmuş, her yerden davetler almıştır. Yeni klinikler kurmuş, ülkesinin diğer bölgelerine giderek Reiki sistemini tanıtmış ve uygulamıştır.

Kure, Hiroshima, Sakgo, Fukuyama'ya gitmiş ve oralarda da çalışmalar yapmıştır. Usui, bu seyahatlerin birinde 9 Mart 1926'da, 62 yaşında Fukuyama' da yaşama veda etmiştir.

Karısı Sadako, Suzuki ailesindendir ve bir kız, bir erkek olmak üzere iki çocukları olmuştur. Oğlunun adı Fuji idi ve Tokyo Üniversitesi'nde öğretmendi. Oğlunu 39 yaşında kaybetmiştir.

Usui Sensei cömert, ölicenap, inançlı, kişide emniyet hisse uyandıran, iri yapıda, devamlı güler yüzlü biri idi. Bir şey ile uğraşmaya başladığı zaman sabırlı, kararlı ve 0-imli idi. Okumayı çok severdi. Tarih, biyoloji, tıp, Buda ve Hıristiyanlık, psikoloji, sihir vs. hakkında derin bilgisi vardı. Bilgisi deneyime dayanıyordu ve deneyim Reiki Ryoho'yu anlamak için bir anahtardır. 2 bin öğrenciyi uygulamacı ve Chujiro Hayashi de Dahil olmak üzere 16 öğrenciyi usta seviyesinde yetiştirdiği kabul edilmektedir. "Reiki Ryoho Hikkei" kılavuzunu yazmıştır.

2) Chujiro Hayashi

Usui Sensei'nin öğretisinde 3 basamak mevcuttur. Giriş yani "Shoden" birinci basamaktır. 2. Basamak "Okuden" Reiki'nin derinliklerini öğretir, son basamak olan "Shinpiden" ise gizem, sır öğretisidir. Chujiro Hayashi son

Reiki Ryoho sırrını yani 3. basamak eğitimini Usui Sen sei'den almış ve emeklilik sonrası 1925 yılında üstad olmuştur. Tokyo'da Shinanomachi' de bulunan Reiki Ryoho

Kliniği'ni Usui Sensei'nin vasiyeti üzerine açtığı ve Usui

Sensei'nin ölümünden önce, son Shinpi'den eğitimini alan kişi olduğu söylenmektedir. Ancak bazı Japonca kaynaklara göre de Chujiro Hayashi, Usui Reiki Ryoho Gakkai'daki öğretmen seviyesindeki öğrencilerden yalnız birisi idi, usta seviyesinde eğitim vermesine izin verilmemişti.

Hayashi okulun kurallarını çiğnemiş ve Mrs. Hawayo Takata'ya ustalık vermişti, ancak bu bilginin doğruluğu ispatlanamamıştır.

Onun Reiki el kitabı "Hayashi Shiki Reiki" dir, Usui Reiki Ryoho değildir. Belki bu nedenle Hayashi, ölümünden önce Usui Reiki Ryoho Gakkai okulunu terk etmiş ve kendi okulu Hayashi Reiki Kenkyukai'yi 1931 'de kurmuştur.

10 Mayıs 1879- 1941 yılları arasında yaşamıştır. Kraliyet Deniz Akademisi'nden 1915 yılında mezun olmuş ve eğitim gemisi ile birçok ülkeyi ziyaret etmiştir. Japon Deniz Kuvvetleri'nden emekli bir deniz subayı olan Hayashi, üstat unvanına 47 yaşında ulaşmıştır. iyi bir fizikçi olan Hayashi, yüksek sınıfa ait bir aileden gelmekteydi.-Bir kaynağa göre Usui Sensei, ölmeden önce Hayashi' den Reiki ile ilgili bütün bilgileri aynen koruma sorumluluğunu kabul etmesini istemiş ve Hayashi, bu görevi kabul etmiştir.

Tokyo' da açtığı Reiki kliniğinde 8 tedavi masası ve 16 Reiki Ryoho çalışanı bulunuyordu. Her hastaya iki kişi tarafından enerji gönderiliyordu.

Hastalardan ya ücret almış yada ücret veremiyenlerden klinikte çalışmalarını istemiştir.

Hem Usui Sensei hem de Hayashi öğrencilere bilgileri içeren dökümanlar vermiş ve eğitim sırasında not tutmak isteyenlere müsaade etmişlerdir. Bu sistem Takata ile değişmiştir.

Takata'ya kadar Reiki eğitimi hiçbir zaman yalnız sözle yapılmamıştır. Hayashi sistemde bazı değişiklikler yapmış ve Batı'da şu anda kullanılan 12 standart el pozisyonunu eleştirmiştir.

Bu el pozisyonları, Reiki'nin birkaç uygulama tarafından aynı anda verilebilmesini mümkün kılmıştır.

Bu şifa tekniğini kendi kiliniğinde kullanmış ve Reiki'nin hastaya akışını en üst seviyeye çıkardığına ve şifayı hızlanlırdığına inanmıştır. Usui Sensei'nin yöntemlerine ilave olarak klinikteki deneyimlerini raporlar halinde toplamış, bütün bunlardan yararlanarak standart el pozisyonlarını, Reiki aşamalarını ve bu aşamaların sistemlerini hazırlanuştır, Tedavilerine özel diyetler ilave ederek iyileşme sü-ıocinin desteklenmesini sağlamıştır.

II. Dünya Savaşı yıllarında, erkekler savaşa gittiklerinden bilgilerin korunması amacı ile Reiki bilgilerinin kadınlara da öğretilmesi gerektiğine karar vererek bu görev için kendi eşini ve Hawaii' de yaşayan Mrs. Hawayo Takata'yı seçmiştir. Toplam 13 Reiki ustası yetiştirmiştir. 2. Dünya Savaşı'nın başlaması ile kendinin de savaşa çağırılacağını hissetmiş ve insan öldürmek istemediği için intihar ederek yaşamına son vermiştir.

Usui Sensei ve Hawayo Takata arasında bir köprü olmuştur.

3) Hawayo Takata

Hawayo Takata, Japonya'dan Hawaii'ye göç eden fakir bir ailenin çocuğu olarak, 24 Aralık 1900 yılında, Hawaii'nin Kauai adasında dünyaya gelmiştir. Saichi Takata ile evlenmiş ve iki çocuk sahibi olmuştur. 1930 yılında kocasını kaybetmiştir. Yaşamlarını yalnız başına devam ettirebilmek için çok çalışmak zorunda kalmış, stres ve baskı nedeniyle sağlığı bozulmuştur.

Hawayo Takata apandisit, sofra kesesinde taş, astım, tümör sorunlarıyla mücadele etmiş ve sinirsel rahatsızlıklar yaşamıştır. Tedavi olmak için Japonya'ya gelmiş, doktor acil olarak ameliyat önermiş ancak o başka yollar aramıştır. Doktoruna bunu sorduğu zaman Hayashi'nin Reiki kliniğini öğrenmiş ve burada tedavi olmaya başlamıştır.

Reiki uygulayıcılarının ellerinden gelen sıcaklık ilgisini çekmiş ve uygulayıcıdan Reiki hakkında bilgiler edinmiştir. Takata, aldığı günlük tedaviler sonucu dört aylık bir sürede tamamen iyileşmiştir. Sonuçtan etkilenerek, Rei ki'yi öğrenmeye karar vermiştir. Dr. Hayashi'nin öğrencilerinin bazıları zaten hanımlardı, o nedenle Takata'yı da onların arasına kabul etmiştir.

Takata, 1936 yılında birinci aşamayı bitirmiş, bir yıl daha Dr. Hayashi ile çalışarak ikinci aşamayı da öğrenmiştir. 1937 yılında Hawaii'ye geri dönmüş, Hayashi'nin yardımıyla Hawaii'de bir Reiki merkezi açmıştır. 1938 yı-lında Hayashi'nin yaptığı on üçüncü ve son Reiki üstadı olmuştur.

Bu unvanı almış ilk yabancıydı. Hayashi'nin, ölümünden önce Bayan Takata'nın üçüncü büyük üstad olduğunu açıkladığı söylenir.

O zamana kadar Reiki öğretisi Japonya'nın dışına çı-kartılmamıştı. Reiki'yi Batı'ya tanıtan Bayan Takata'dır. Reiki'nin öğrenilmesi ve hocalıkla aktarması kolay olduğundan, Batılı düşüncenin buna gereken değeri vermemesinden korkmuş ve Reiki uygulamasını ücretlendirerek Batılı-ların Reiki'ye gereken saygıyı göstermesi için uğraşmıştır.

Birinci Reiki eğitimi için 175 $, ikinci Reiki eğitimi için 500 $ ve hocalık aşaması için 10.000 $ ücret belirlediki hocalık aşaması eğitimi yalnızca bir haftalık bir zamanı kapsı-yordu.

Bu ücretler dünya standardı olarak birçok hoca tarafından halen uygulanmaktadır.

Takata, Reiki'ye hangi hocadan öğrenmeye başlanıIdıysa o hoca ile devam edilmesini, hoca değiştirilmemesini önermiş, dersleri sırasında teyp ve not alınmasını yasaklamışı bilgilerin hafızada tutulmasını istemiştir.

1975 yılına adar hiç Reiki hocası yetiştirmemiş, ancak 1975 yılından 1980 yılına kadar 22 Reiki hocası yetiştirmiştir. Ölümünden önce, yerini torunu Phyllis Furumoto'ya bırakmıştır. Takata Sensei' den sonra Furumoto, Reiki üstadı olan Dr. Barbara Weber'le birlikte çalışmaya başlamış, ancak bu birliktelik bir yıl sürmüştür.

Kişisel anlaş-Bayan Hawayo Takata mazlıklardan dolayı ayrılmışlardır. Reiki Alliance (Reiki Birliği) Furumoto tarafından oluşturulurken, The American International Reiki Association (Uluslararası Amerikan Reiki Derneği) ise Dr. Barbara Weber tarafından kurulmuştur.

Hawayo Takata'nın 22 Reiki üstadından 8 tanesi (Rick Bockner, Fran Brown, Phyllis Furumoto, John Gray, Mary McFadyen, Paul Mitchell, Shinobu Saito ve Wanja Twan) halen Reiki öğretmeye devam etmektedirler. Diğerleri ise

(George Araki, Ursula Baylow, Beth Gray) artık Reiki eğitimi vermemektedirler. Harry Kuboi, Ethel Lombardi, Barbara Mc Cullough, Barbara Weber Ray, Patricia Bowling Ewing artık Usui sistemde Reiki eğitimi vermemektedirler. Kay Yamashita, Bethel Phaigh, Virginia Samdahi, Dorothy

Baba, Barbara Brown vefat etmişlerdir Takata'nın torunu Phyllis Furumoto Reiki Alliance'de başkanlığa devam etmektedir.

Kendisini Usui Reiki'nin büyük başkanı ilan etmiştir, halbuki Japonya'da Usui Sensei'nin kurduğu grubun devamı olan orijinal ve geleneksel Usui Reiki Topluluğu halen mevcuttur.

1983'te Reiki ustası yetiştirmek gayesi ile Bayan Furumoto Reiki Alliance'i (Reiki Birliği) kurmuş ve birliğe üye olmak ve usta derecesi almak için büyükannesi Takata Sensei gibi ayda 10.000 $ olarak tesbit etmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp