Masaj Teknikleri ve Tesirleri

Masaj Teknikleri ve Tesirleri :

Masaj teknikleri, onu uygulayan doktorları arasında çeşitle incelenmiştir. Genelde elle yada makinayla yapılan masaj olarak ikiye ayrılır.

Bir çok tıbbi masaj öğrenim görmüş fizik tedavi yapanların ve hemştreterm usta ellerine ihtiyaç duyarak el ile yerine getirilir. Elle yapılan masajların birçok teknikleri vardır.

Avuç içi ile yapılan masaj, tedavi edilen kısım üzerindeki baskıyı değiştirerek, uygulanır ve terapistin ellerinin uzun ritmik okşama hareketlerini kapsar.

Ovarak yapılan masaj kas dokularının alt kısmına konpres ve ovayal yapılan şekildir. Sürterek yapılan masaj terapistin parmaklarıyla özellikle kemik çıkıntılarına ve mafsallar çevresine derin ve daireler çizerek yapılan bir şeklidir.

Tampon şeklinde olan masaj kas üzerine veya diğer yumuşak doku üzerine şiddeti değiştirerek ani vuruş ve çarpma hareketidir. Titreşim yaratarak yapılan masa) terapistin parmaklarıyla veya tedavi edilen kısma tüm elle titreşim yaparak uygulanan bir şeklidir.

Makineyle yapılan masajlar, motorlu titreşimler, silindirler ve bel kayışlarını içeren araçların geniş bir çeşidiyle uygulanır. Maksatlarında ve tesirlerinde çok ayrılan bu araçlar, onları kullananlarca, terapetik değerlerinden çok makine hünerliğine karşı taktirlerini kazanmıştır. Muhtemel değildir ki herhangi bir mekanik araç usta bir terapist tarafından idare edilen elle yapılan masajın kullanışlığına yaklaşsın,

Otomatik masaj terimi, bazen normal fizik hareketi sırasında teneffüs hareketleri ve iskelet kaslarının kasılmasıyla üretilen tazyikin ritmik değişimine uygulanır.

Psikolojik masajIarın bu çeşidikan damarlarındaki ve lenf borularındaki kan deveranına yardım etmekte önemli bir yer tutar.

Masajların Tesirleri

Masajın psikolojik etkileri deride yağlı dokularda kaslarda Kan duvarınında, lenf te ve sinir sisteminde oluşan değişikliklerle tasvir edilebilir.

Avuç içi ile yapılan masaj, direkt olarak deri yüzeyine, aşırı kan ayrışmasını ve sathi tortuları uzaklaştırarak nüfuz eder.

Deri sıcaklığı 2 dereceden 3 dereceye, küçük kan damarları altındaki refleksi büyüterek çıkarabilirler. Sık sık masajın vücudun çeşitli kısımlarındakı yağlı tortuları atabildiği fikrine inanılmasına rağmen yağlı dokuların kuvvetli masajlarla değiştirilebildiğine dair denenmiş kliniksel olumlu bir gerçek yoktur.

Masajın daha derin dokulardaki deveranı arttırarak direkt olarak Ve refleksi değiştirerek kaslara etki ettiğine inanılır. Bununla birlikte laktile asitin kassal egzersizi takip ederek oluştuğu gibi masajla çoğaltılmadığı izah edilmiştir. Genellikle masajın sanki sadece egzersizden yapılmışcasına kas kuvvetini arttırmadığı fikrinde birleşildi. Kramp, spazm yada asabi ve ani bir hararet gibi kas faaliyetlerinin bazı anormal durumları, doğru olarak uygulanan masajla önemli miktarda azaltılabilir. Bu yardım, kaslara yapılan direkt hareketlerin sinir ya da deveran sistemi arasına giren refleks hareketiyle uygulanır.Masaj hastalık ya da yaralanmayla şekillenmiş bağlayıcı doku yapışkanlarını değiştirebilir.

Yapışmalar yayılabilir ve uygun amaç masajın mekanik tesiriyle onarılır.

Kas hareketi hastalık veya yaralanmayla azaltıldığında veya durdurulduğunda ve kas hareketi kan damarlarında ve lenfteki tesirsiz deverana yardımcı olursa aşırılıklar artabilir. Kandaki ve lenf damarlarındaki tazyikin direkt tesiri bir yana masaj derdinin teşvikiyle başlanan sınır refleksleri vasıtasıyla kan damarlarının duvarlarının uzamasında ve kasılmasında değişiklikler yaralanabilir.

Kas ve kan damarlarındaki refleks tesirlere ek olarak masaj vücudun merkez sinir sistemi üzerinde yararlı bir etki sarf edebilir.

Hasta durumunda olan bir çok kişide masaj gerginliği ve endişeyi azaltarak bir müsekkin gibi (sakinleştirir) rol oynar.

Bu destek doğası iyi anlaşılmamış sinir reflekslerinin karışımının bir çeşidiyle başarılabilir. Böylece fizik tesirlere ek olarak masaj Arzu edilen bir ruhi tedavi (psiko terapi) yöntemidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp