hipnoz nedir nasıl yapılır

Hipnoz Nedir ? :

Hipnozun tedavi amacıyla kullanımına hipnoterapi denir. Bu tedaviyi yapan kişi hipnoterapist veya hipnologdur. Sahnelerde hokkabazlık, şarlatanlık yapan veya gayret göstererek bu ilmi öğrenen herkes hipnozitör olabilir; ama tıbbi gerçekleri göz ardı etmeksizin hastalıkların tedavisinde kullanılmasını ancak hekimler gerçekleştirebilir.
Hipnoz, Yunan mitolojisinde uyku tanrısının adıdır. Hypnosis kelimesinin anlamı ise; bir şahsın, başka bir şahsı telkin yoluyla muvakkaten emrine alarak, söylediği telkinleri kabul edebilir duruma sokma halidir. Bu nazarla ve bakışla temin edilmiş olabilir. Hipnoz altında bulunan bir şahıs objektif kriterlerini kaybeder. Toplum içindeki sosyal rolü ile uyuşmayan kabulleri ve hareketleri rahatlıkla yapabilir. Bu yüzden insanın kendisini emanet edeceği hipnoloğun güvenilirliği, hastalığı tedavi etmekteki samimiyeti ve kişiliği oldukça önem kazanmaktadır.

Hipnoz Çeşitleri:


A - HETERO HİPNOZ


Bir sujenin (hipnotize edilen kişi) veya suje topluluğunun hipnozitör aracılığı ile çeşitli teknikler kullanılmak suretiyle hipnotize edilmesidir. Burada etken olan hipnozitördür. Hipnozitörün yol göstericiliğinde süje ve süjeler hipnotize edilirler. Dört şekilde olabilmektedir:

1) Ferdi Hipnoz
2) Grup Hipnozu
3) Kollektif Hipnoz
4) Sosyal Hipnoz

B - OTOHİPNOZ


Kişinin herhangi bir yardımcıya gerek duymadan kendi kendisini hipnotize etmesi halidir. Bu, iki şekilde olmaktadır.
1 - Post Hipnotik Telkine Dayalı Otohipnoz
Önceden başka biri tarafindan hipnotize edilmiş ve kendisine hipnoz esnasında bazı telkinler verilmiş olan bir kişinin bu telkinlerin tesiri ve yardımı altında daha sonraları kendi kendisini hipnotize edebilmesidir. Daha önceki telkin; süre ve etkinlik olarak otohipnozun kalitesinde önemli oranda pozitif bir farklılık meydana getirir.
2 - Otohipnozun Özel Usullerle Elde Edilmesi
Bu durum hipnozitöre gerek duyulmadan kişinin kendi kendisini otohipnoza sokmasıdır. Transandantal meditasyon ve yoga yapanların, dini tarikatlara mensup dervişlerin durumları bu hale örnek verilebilir. Kişiler kendi gayretleri ile otohipnoza girerler. Telkinin istenildiği şekilde kişinin kendisi tarafından yapılması mümkündür. Uygulamalarda çoğu kez telkin kullanılmamaktadır.

C-ÖZEL HİPNOZ HALLERİ VEYA HİPNOZA BENZEYEN DURUMLAR

1) Yol veya Direksiyon Hipnozu:
Her türlü monoton uyaran, insanı hipnoza sokmada önemli oranda rol oynamaktadır. Yorgun olmak ve uykusuz kalmak özellikle yol esnasında ve direksiyon başında hipnoza girilmesini sağlamaktadır. Uzun ve virajsız otoban yollarda kazaların olmasını bu şekilde açıklayabiliriz. Yoldaki kesik çizgilere veya yol kenarındaki bazı işaretlere sürekli bakıldığında da hipnoza girilebilir. 2) Televizyon Hipnozu:
Hipnoza girmede temel nokta şuurun belirli bir noktada toplanması, dikkatin belirli şeylere yoğunlaşması, bunun dışındaki uyaranların algılanmaması halidir. Çok önemli bir konuşmayı takip ederken, milli bir maçı seyrederken evdeki çocuğumuzun veya eşimizin bize seslenişini işitmeyiz. Bu, hipnoza benzer bir haldir. Beyin korteksimiz dışarıdan gelen uyarıları inhibe etmekte ve şuurumuz sadece seyrettiğimiz şey için çalışmaktadır .
3) Annenin veya Değirmencinin Selektif Hipnozu:
Anne, uyurken kendisine yapılan hiçbir gürültü ile uyandırılamazken, çocuğunun en küçük sesiyle uyanması enteresandır. Değirmenciye değirmeninin sesi bir ninni gibi gelir. Değirmenin kesildiğinde. onun için tersi bir anlamla ona sessizlik, bir uyaran haline dönüşmektedir. Buna rağmen bilinçaltımızı şartlandırmamıza bağlı gelişen selektif bir hipnoz halidir.

D - İLAÇLA HİPNOZ

Hipnoza dirençli vakalarda, sosyal medikal ve siyasal amaçlarla kullanılmaktadır. Bu yöntem % 2,5 pentothal solüsyonun damar içine dakikada 1 cm3 olmak üzere gayet yavaş zerk edilmesi şeklinde uygulanır.

Bir Kişi Neden Hipnotize Edilmeyi İster?

Elbette ki bunun birçok sebebi vardır. Sebebe göre kişinin hipnotize olabilme imkanı değişmektedir. Hasta olanlar, merak edenler, hipnotize edilemeyeceğine inanarak bunu ispatlamaya çalışanlar, araştırma isteğine olumlu cevap verenler, bazı yeteneklerini arttırmak isteyenler hipnotize edilmeyi isterler.
Ben hipnozu ilk kez bir öğretmen arkadaşımızın, yapılış şeklini görmek için ısrar etmesi üzerine kendime uygulattım. Aynı zamanda kendime yaptığım otohipnozla olan farklılığını deneyimlernek istedim. Çok açık ve net olarak kendime uyguladığım otohipnozla bana bir başka meslekdaşımın uyguladığı hipnozun aslında aynı şey olduğunu gözlemledim. Dışarıdan bir başkasının size vereceği telkini siz kontrolünüzü kaybetmediğiniz için kendi kendinize verebilme imkanına sahipsiniz. Hatta otohipnoz esnasında insan kendisini tanıdığı ve değiştirmek istediği ölçüde farklılaşma çabalarında daha anlamlı sonuçlar elde eder. Değişim için önce insanın kendisini yeteri kadar tanıması ve eksikleri doğrultusunda farklılaşmaya gerçek anlamda tarafsızca bakabilmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp