Hipnoz Sonrası Amnezi

Hipnoz Sonrası Amnezi : Hipnozcunun telkininde, hipnoz sırasında oluşan olaylar, hipnozcudan gelen bir sinyal deneğin hatırlamasını sağlayana kadar “unutulabilir.” Buna hipnoz sonrası amnezi denir. Denekler, Şekil 6-10’da (sy. 218) görüldüğü gibi, hipnoz sonrası amneziye yatkınlıklan bakımından pek çok farklılık gösterirler. Bu araştırmada, daha sonra hatırlanması istenen maddeler, deneklerin hipnotize edildikleri sırada yerine getirdikleri 10 eylemdi.

Birkaç denek bu eylemlerin hiçbirini unutmadı ya da sadece bir ikisini unuttu; deneklerin çoğu dört ya da beşini unuttu. Ne var ki deneklerin büyük bir bölümü 10 eylemi de unutmuştu. İki ayn denek grubunu gösteren bu tip bimodal dağılım, birçok hipnoz sonrası amnezi araştırmasında bulunmuştur.
Daha çok hatırlayan denekler grubu daha büyüktür ve muhtemelen ortalama hipnotik tepki gösterenleri temsil eder; daha küçük grubu oluşturan ve 10 eylemi de unutan denekler, hipnotik beceri sahipleri olarak tanımlanmışlardır. Hipnotik telkini izleyen iki grup arasındaki hatırlama farklı- lıklannın hafıza kapasitesindeki farklılıklarla ilişkili olmadığı görülmüştür.

Amnezi bir kez hipnozcudan gelen ve önceden ayarlanmış bir sinyalle ertelendiğinde, yüksek düzeyde amnezik denekler pek çok hareketi daha az amnezik olanlar kadar hatırlar. Bazı araştırmacılar, hipnozun, belirli bir eylemi hafızadan geri çağırma yeteneğine geçici olarak müdahale ettiğini, ancak asıl hafıza deposunu etkilemediğini öne sürmüşlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp