Bursa Kaynarca Ve Yeni Kaplıca

Bursa Kaynarca Ve Yeni Kaplıca :

YERİ : Bursa ilinin Bademlibahçe bölgesindedir, Bademlibahçe suları ile beslenir.

Kaplıca mahallinin yüksekliği 160 metredir. Yeni kaplıca ve Kaynarca kaplıcası Bursa'nın içindeki önemli kaplıcalardandır. Bilhassa Yeni kaplıca Türk temalizm mimarisinin en tipik abidesi dir. Tarihi Türk banyolarının en misalini bu kaplıcaların bonyaları temsil eder. Yeni kaplıcanın termal banyoları, sekiz kemer üzerine kurulmuştur. Çinilerle süslenmiş olan kubbeleri geniş ve yüksektir. Türk banyoları ile Roma banyolarını ayıran özelliklerden biri de budur. Roma banyoları genel olarak basık olduğu halde.

Türk banyoları yüksektir. Yeni kaplıcanın termal banyoları, mimari zerafeti ve büyüklüğü ile de dikkati çeker.

KISA TARİHÇESİ : Yeni kaplıcanın tarihçesi hakkında pek çok görüşleri ileri sürülmektedir. Prof. Dr. N.Ş. Dirisu'ya göre; Yeni kaplıca, Kanuni Sultan Süleyman zamanında, padişahın romatizmalarının tedavisi için 1559 yılında yapılmıştır. «Bursa hamamları» isimli eserde ise «Kanuni'nin sadrazamlarından Rüstem Paşa 1552 yılında Bursa'ya bina emini olarak Kerim Beyadında birini göndermiş, kurnalarını ve mermerlerini satın alarak Yeni kaplıcayı yaptırmıştır, denilmekte.

Bir başka görüş ise eski kütüphane Genel Direktörü, Hasan Fehmi Bey'indir. Fehmi Bey «Yeni kapnca 1549 yılında Bursa kadısı olan Abdulkadir efendi inşa ettirmiştir, demektedir. Ve Bursa'da en mühim mebani-i milliyemizden olan dokuz kubbeli yeni kaplıcayı kadi efendi o zaman sadrazam olan Rüstem Paşa'ya takdim etmiştir. Binai Rüstem Dara kitap evi bu suretle vazedilip şimdiye kadar bütün züvvariigfale sebebiyet vermiştir diye yazmaktadır.

Kaynarca kaplıcasının kim tarafından inşa ettirildiği kesin olarak bilinmemektedir, yapılan araştırmalara göre Kaynarca kaplıcasının 1680 yılından bir hayli evvel edildiği anlaşılmaktadır.

ULAŞIM : Kaplıcalar j3ursa'mn içindedir. Bursa'ya kara ve hava yolları ile gidilir.

ŞİFALI SUYUN GRUBU: (D) Sülfürlü (kükürtlü) ılıca ve içmeler grubunda incelenmiştir.

(T.M.S) Bikarbonatlı, sodyum, sülfatlı ve kalsiyumlu.

ŞİFALI SUYUN TEKNİK NİTELİKLERİ: Temperatürü 77oC, radyoaktivitesi Radon 0,69" eman, pH değeri 6,78 dir.

ENDİKASYON (ŞİFA NlTELİĞİ) : (D) Dermatozlar, Buyyo romatizma sekelleri, romatoit artrıtler, artrozlar, nevralji, nevritler, kadın hastalıkları ve teneffüs yollan hastalıkları için çok faydaIıdır,

TIBBİ DEĞERLENDİRME: (Y) Bademlibahçe kaynaklarından Karamustafa ve Kaynarca sularının terkibi havalinin diğer suları ile ana tasnifte, ayrı sınıfa girmektedir. Karamustafa karbondioksit miktarı müessir hududun altında kalmaktadır. Buna mukabil radyoaktivitesi bu havali sularının içinde en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Buna göre ek endikasyon olarak radyoaktif suların sükun verici hassası gözönünde tutulur ve yine akciğer yoluyla organizmaya dahil olan bu radyoaktivitenin endoktrin sistem üzerindeki münebbih tesiri dikkate alınır. Bu cins suların tetkiki esnasında metabolizmanın süratıendiğini ve ürik asit ifrahını arttığını biliyoruz.

(Bu konu ile ilgili geniş bilginin kitabın başındaki Bursa kaplıcaları endikasyon şifa niteliği kısmına bakılmasında yarar vardır.)

TEDAVİ TESİSLERİ : Yeni kaplıcada tarihi bir umumi havuz, 9 sıra ve özel banyolar ile bir adet buğuluk vardır. Kaynarcada ise bir tarihi umumi havuz vardır.

YARDIMCI TESİSLER : Kaplıca işletmesine bağlı yardımcı tesisler olmamakla beraber, etrafta pekçok yardımcı tesisler mevcuttur.

KONAKLAMA TESİSLERİ: Her iki kaplıcadaki konaklama tesislerinin (dinlenme tesisleri dahil) toplam yatak sayısı 100 kadardır.

Ayrıca etrafında Kükürtlü Oteli, Yeni Kaplıca, Kaynarca ve

Kara Mustafa Otelleri ile pele çok oteller mevcuttur.

ENFOItMASYON (DANIŞMA) : Her türlü bilgi ve rezervasyon

için Kaynarca Kaplıca Müdürlüğüne müracaat edilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp