Bursa Eski Kaplıca

Bursa Eski Kaplıca :

YERİ : Bursa ilinin Çekirge bölgesindedir. Kaplıca mahallinin yüksekliği 210 metredir.

KISA TARİHÇESİ : Bursa'nın en eski tarihi kaplıcası olan Eski kaplıca üzerinde pek çok araştırmacının çeşitli tahminlerle incelemeler yaptıkları eldeki mevcut eserlerden anlaşılmaktadır.

Örneğin Prof. Dr. N.Ş. Dirisu İdroloji isimli eserinde; «Bazı yazarlar Eski kaplıcanın Hüdavendigar zamanında yapıldığını iddia etmektedirler. Halbuki soğukluk ile hamam kısmındaki sütun başlıkları Bizans eseridir. Bu başlıkların Hüdavendigar tarafından başka yerlerden tedarik edilerek buraya konulduğu da ileri sürülmekte ise de, bu dört kısım tam Bizans uslübuna uygun olarak yapılmış olup kubbeler çok basıktır. Türk hamamlarının hiç birinde böyle geniş fakat bozuk kubbe yoktur. Bu hamama sonradan Hüdavendigar tarafından ilave olan soyunma yerinin kubbeleri de oldukça yüksektir.

Bu sebeple eski kaplıcanın hamam kısmının Bizans yapısı olduğu fakat harap bir halde elegeçen hamamın Hüdavendigar tarafından tamir edildiği soyunma yeri olarak da diğer iki kubbeyi ila

ve ettirmiş olduğu doğrudur» derken, Dr. Rıza Reman Balneoloji isimli eserinin 258-59-60. sayfalarında, Evııya Çelebinin yapıtını örnek göstererek, hatta Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinin bir bölümünde «Hüdavendigar Kaplıcaları» diye bahsettiğini belirtirken

«Germabe yani kaplıcalardan biri Gazi Hüdavendigar camii mahallesinde Bursa'nın garbında bir kenarda olup sultanı mumaileyh üzerine kagir kubbe ve rassas mugassiler bina eylemiştir. Buna Eski

Kaplıca derler. Abı gayet suhunet üzeredir. Menbaında beyza vazolunsa tablıeder, İnsana naıi, eerep ve hakke emsali merazıdereler demesini örnek göstererek, Roman (H. Wilde 41) nin de

Eski kaplıcayı bir Türk banyosu olarak tanımladığını söylemektedir.

Dr. Rıza Reman, N. Şaltir Dirisu'nun görüşlerınin aksine,

«'üçüncü Osmanlı padlşahı Hüdavendtgar'm hükümdarlığı dönemin de (1359-89) eski banyo ve saray enkazından istifade edilerek, esirler arasında bulunan Bizanslı mimar Hrıstodulos'un hazırladığı

planlar mucibince Türk işçileri tarafından yapılmıştır. Bina 1707 yılında tamir görmüş ve yıkılan camekan yeniden yapılmıştır. Bu yeni inşaatın tarihini gösteren kitabe arslan ağzının üstüne konulmuştur.

Bu kitabede «Ze tarihi germübe bişnev cezzap, Hudaya bidili daima abutap» tbaresi vardır ve «Hicri olarak 1054, miladi 1707 yılını vermektedir.s diye bu yapının halis Türk işi olduğunu iddia etmektedir.

Bursa Hamamları isimli eserde ise, Eski kaplıcaya yapılan ilavelerin, 1511 yılında Hüdavendigar tarafından yaptırılmış olduğu,

Bursa' siciline dayanılarak ileri sürülmektedir.

Bursa Eski kaplıca ile ilgili görüşlerden anladığımız kadarıyla biz de Eski kaplıcanın Hüdavendigar tarafından eski enkaz üzerine yeniden yaptırıldığı görüşündeyiz.

ULAŞIM : Kaplıca Bursa'nın Çekirge semtindedir. Bu bölgeye ulaşım, belediye araçları ve diğer kara nakil araçları ile günün her saati gidebilmek mümkündür.

ŞİFALI SUYUN GRUBU : (A) kalsiyum, sodyum, bikarbonatlı, oligometalik.

ŞİFALI SUYUN TEKNU{ NİTELİKLERİ : Kaplıca Çekirge kaynaklarından beslenir. Kaplıca kaynağının temperatürü 45°C, radyoaktivites! 25,7 eman, pH değeri 74 dür.

ENDİKASYON (ŞİFA NİTELİĞİ) : (D) Banyo tedavisi: Romatizma, nevralji, nevrlt, polinevrit, rornatoıt, artrit, siyatik, artroz, yorgunluk ve nekahat halleri, gut, tutmayan kemik kırıkları, ekzama ve astım gibi bazı alerjik hastalıklarla, kadın hastalıklarından aneksit, para ve perimetrit, amenore, dismonore vakalarında tavsiye edilmektedir.

TEDAVİ TESİSLERİ : iki büyük kubbeli soyunma yeri bir kubbeli soğukluğu, bu soğukluktan girilen yerde kubbeli banyo bölü mü vardır. Soğukluğun yan taraflarında iki yarım kubbeli bölümler bulunur. Bunlardan birine dört köşe bir havuz yapılarak kadınlar için yan bir hamam haline getirilmiştir. Buna «Armutlu» denir. Soğukluğun diğer tarafında iki mermer banyoyla bir kurna vardır.

ENFORMASYON (DANIŞMA) : Her türlü bilgi ve rezervasyon çin Eski Kaplıca Müdürlüğüne müracaat edilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp