Bolu Büyük Ve Küçük Kaplıcaları

Bolu Büyük Ve Küçük Kaplıcaları :

YERİ : Bolu il merkezine bağlı Karacasu köyündedir. Bolu dağının eteklerinde olan, Küçük ve Büyük kaplıca olarak bilinen kaplıcaların denizden yüksekliği 750 m. dir. Kaplıcanın etrafı ormanlarla kaplı güzel bir manzarası olup tam bir dinlenme yeridir.

KISA TARİHÇESİ : Bolu kaplıcalarının tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte eski devirlerde kullanıldığı son yıllarda ki kaplıca arasında yapılan kazılardan anlaşılmaktadır.

Bolu kaplıcaları ile ilgili Dr. Rıza Reman (Balneoloji isimli eserinde)· 17 asırdan beri şöhretli olduğundan bahsederek. Tournefort, Pococoke,Oramer, Laeke gibi gezginlerin eserlerinde Bolu kaplıcalarından söz ettiklerini, W. Hamilten'un ise kaplıcanın haritasını çizdiğin! belirtir. Yine ünlü seyyah Ev1iya Çelebi seyahatnamesinde Bolukaplıcalarından şöyle söz eder. «Gema Bolu, bu şehrin cenup tarafı haricinde, bağlara yarım saat yakın bir yerde mukayyat ve mustasar kürikadim bir ılıca vardır.

Suyu içenin midesi islah, vücudunu pebe misal eder.

Bir nefileri görülmüş bir ıhcadır, Şehrin Büyüğü ve küçüğü araba araba bu ılıcaya gelip tendürest olur.. Ilıca kurbunda Yozgat Baba tekkesi vardır demektedir. Bazı tarihçiler ise kaplıcanın Selçuklular zamanında Işletilmiş olduğu yolunda fikir yürütmektedirIer.

ULAŞIM : Bolu kaplıcaları Bolu iline 4 km. lik bir asfalt yolla bağlıdır. Bu kaplıcalara halk büyük rağbet göstermektedir. Bolu'dan kaplıcalara devamlı belediye otobüsleri ve diğer kara nakil araçları düzenli ve devamlı şekilde çalışmaktadır.

ŞİFALI SUYUN GRUBU : (D) Madeni az ılıca ve içmeler grubunda incelemiş.

(T.M.S) Büyük ve Küçük kaplıca: kalsiyum, bikarbonatIı, sülfat, magnezyum ve karbondioksitli.

Büyük kaplıcanın Batı kaynağının radyoaktivitesi diğer kaynaklara nazaran çok .fazladır,

ŞİFALI SUYUN TEKNİK NİTELİKLERİ : Büyük kaplıca 42 44aC, Küçük kaplıcanın ise 43-44°C arasında değişmekte, radyoaktiviteleri ise büyük kaplıca (Doğu kaynak) 6,26 eman, (Batı kaynak) 114, 28° eman. Küçük (Doğu kaynak) 7,67 eman, (Batı kaynak) 15,95 eman, pH değerleri ise 5,82 ile 6,36 arasında değişmektedir.

ENDİKASYON (ŞİFA NİTELİĞİ) : (B) BANYO TEDAVİSİ İLE:

Romatizmalılar, nevralji, nevrit, polinevrtt, siyatik ve kadın hastalıkları için tavsiye edilmektedir.

İçme tedavisi ile : (D) İçme adet olmamış ise de kalsiyum, sülfatlı ve bikarbonatlı su olduğundan, diüretik tesiri vardır. 750-1000 gr. su içilirse daha fazla idrar çıkar. İlk saatlerde açık renkte

olan idrar, sonraları koyulaşır ve kabin dibinde tortu bırakır. 24 saatte çıkan tuz miktarı, ilk on beş gün içinde daima çok görülür.

TİBBİ DEĞERLENDİRME : (Y) Karbondioksitli olan bu toprak kalevili, acı, bikarbonatlı Bolu suları içme tarzında kullanıldığından bilhassa karaciğer ve safra kesesi üzerinde mülayim bir etki husule getirir. Fakat suyun içme olarak asıl değerlendirilmesi icab eden hastalıklar grubu böbrek rahatsızlıklarıdır. Bilhassa böbreğin ve idrar yollarının bazı iltihaplarında, taşlarında ve fonksiyonel bozukluklarında değerlendirilebilirler. Dış tatbikler bakımından bu sıcak suların sedatif tesirleri yanında muhiti deveran sistemi üzerinde meydana getirecekleri etki göz önünde tutulmalıdır. Şu halde sular bir taraftan karaciğerin, safra yollarının ve böbreğin işleyişine tesir eder.

Kanın terkibini dengeli bir şekle getirken, diğer taraftan dış tatbikler yoluyla periferik deveranı düzenleyeceklerdir. Bu sular radyoaktif olduklarından karbondioksit gazıyla birlikte inhalasyon bakımından da değer kazanırlar.

Nitekim üst teneffüs yollarının ve akciğerlerin sedatır tesir istenen rahatsızlıklarında inhalasyon tatbikiyle müessir olunabilir. Suların az bir miktar demirli olmasına lokal ve genel etkiye hususiyet kazandırır.

Bolu kaplıcalarında irtifaın fazlalığı ayrıca bir etken olarak rol oynar. Civarında bulunan göl ve diğer tabii güzellikler ve sağlık turizm bakımından değerlendirme imkanı bulunan klimatik unsurlar dikkate alınacak olursa Kestanbolu gibi çok yönlü gayet zengin tatbik imkanlarına sahip oldugu görülür.

TEDAVİ TESİSLERİ : Büyük kaplıcada 2 adet umumi havuz ile

25 sıra banyosu, Küçük kaplıcada da 1 umumi havuz ile 33 adet sıra banyodan ibaretuir. Son yıllarda MTA burada yeni sondajlar yapmakta olup terrnal tesisleri genişletilmektedir. Ayrıca S.S.K‘nın fizik tedavi bölümü, doktor nezaretinde küristlerin tedavileri yapılmaktadır,

YARDIMCI TESİSLER: Bolu kaplıcalarına her geçen gün ilgi artmaktadır. Bu nedenle kaplıcalar mahalinde pekçok sayıda yardımcı tesis bulunmaktadır.

KONAKLAMA TESİSLERİ: Her kaplıca da toplam yatak sayısı

400 kadardır. Ancak yeni konaklama tesisleri yapılmaktadır. Ayrıca kaplıcalarda sezon sırasında kamp çadırları ile pansiyon olarak yapılan kiralık odalar bulmak mümkündür.

ENFORMASYON (DANIŞMA) : Her türlü bilgi ve rezervasyon için Bolu kaplıcaları müdürlüğüne müracaat edilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp