Afyon İli Gazi Göl Kaplıcası

Afyon İli Gazi Göl Kaplıcası :

Yeri, ulaşımı ve tarihçesi: Afyon iline bağlı Hamam köyü sınırları içerisindedir. Afyon-e-Eskişehir demiryolunda, Afyon'a 21 Km. uzaklıktadır. Afyon'dan kaptıcaya ulaşan asfalt yol her türlü kara taşıt araçlarının kullanılmasını mümkün kılmakta, Afyon'dan kaplıcaya işleyen sürekli ve düzenli kaplı ca otobüsleri ulaşımı büyük ölçüde karşılamaktadır. Ayrıca Afyon-Eskişehir tren hatta kaplıcanın içinden geçmektedir.

Çok eski devirlerden beri insanlığın hizmetindedir. Fransız jeoloğu Ernest Şapu'ya göre kaplıca yerinin arazisi birinci zamanda oluşmuştur.

Firikya‘nın önemli kentlerinden (Metropolis) kaplıcaya çok yakın olan Ayazin köyündedir.

Bu kaplıcanın Firikyalılar zamanından beri kullanıldığı sanılmaktadır.

Şifalı suyun grubu: (D) Sodyum bikarbonat lı grubunda incelenmiştir.

(T.M.S.) İçme suyu : Bikarbonat, sodyum ve karbondioksit.

Kaplıca, bikarbonat, sodyum ve hidrojen sülfür. Şifalı suyun teknik nitelikleri: Kaplıcaların temperatüti 64.°C,içme 48°C arasında, radyoaktiviteleri Rn. 0,2 ile 0,29 eman arasında değişmekte olup pH değerleri ise 6,9'dur.

Endikasyon (Şifa Niteliği) : Banyo tedavisi: Romatizma, nevralji, nevrit, artroz; (çeşitli bozukluklar gösteren fakat iltihaplı olmayan eklem hastalığı), seboreik deri hastalıkları, kadın hastalıklarından; aneksit ve salpenjitlerde, mafsa1 yapışıklıklarına tavsiye edilmektedir.

İçme tedavisi: Ilık şekilde içilmesi halinde ağrılı ve spazmalı mide rahatsızlıklarına, karaciğer, safra yolları, bağırsağın spastik ağrılarına tavsiye edilmektedir.

İnhalasyon yolu ile: Solunum sistemine, kalbin çalışma kapasitesine, ritmine, atım hacmine, kroner damarlarını genışlettel arteriel tansiyon düşürücü tesirleri olmaktadır.

(T.M.S) Tıbbi değerlendirme: (Y.U) Afyonkarahisar'a bağlı Gazlı Göl kaplıcası ile içmesinin sularının bileşimleri hemen, hemen birbirlerinin aynıdır.

Her ikisi de litrelerinde 4 gramının üstünde total mineralizasyon gösteren alkalik, bikarbonatlı, bundan öncekilere oranla daha zayıf olmakla birlikte, karbondioksitli sulardır.

Gerek kaplıca, gerekse içme suyu sıcaktır. Bu nedenle her iki su dış ve iç uygulamalar için kullanılabilir. Banyo uygulamaları şeklinde kullanıldıkları zaman termalitenin ve gazın etkin faktürler olarak dikkate alınması gerekir. Bunun değerlendirilmesinde, başlıca iki hastalık grubu dikkate alınır. Bunlardan birincisi romatizma hastalıklardır. İkincisi dolaşım sistemine ait iskemik sendromlardır.

Bu klasik iki endikasyon grubuna, suların içme kürterk şeklinde de değerlendirileceği göz önünde tutularak üçüncü bir sendromlar grubunun karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsağın spastik, ağrılı sendromlarını da katabiliriz. Hastalar bir taraftan içme kürleri yapar, drenaj artırırlarken diğer taraftan dış uygulamada spazmolitik bir etkinin olanağını bulurlar. Karbondioksitin periferik dolaşımı genişletici ve kanı muhite direne edici etkisini biliyoruz.

Ayrıca ihnalasyon yoluyla solunum sistemine, kalbin çalışma kapasitesine, ritmine, atım hacmine etkilerini, kroner damarlara genişletici ve arteriel tansiyon düşürücü tesirlerini de hatırlamamız gereklidir. Çeşitli metinlerde bir çok defalar bu niteliklere değinmiş bulunuyoruz. Keza metabolizma hastalıklarında da bir taraftan sıcağın etkisiyle, özellikle buğu banyolarında terleme ve yıkım faaliyeti hızlandırılırken, diğer taraftan içme kürleriyle metabolik faaliyet zincirlerinde önemli rolü olan bazı organların çalışması düzenlenecektir. Kombine tedaviye çok elverişli olan bu içme ve kaplıcalar modern tesislerle değerlendirilme yoluna gidilmelidir. Kürlerin bir diyet mutfağı ile desteklenecek ve üçer haftalık süreyle uygulanacak şekilde düzenlenmesi faydalıdır.

Tedavi tesisleri: Üç umumi havuzu ile birkaç sıra banyodan ibarettir.

Konaklama ve yardımcı tesisler: 40 kişilik 4 oteli, 27 yeni lojmanı, hamam girişinde 12, yol üzerinde biriketten yapılmış 12 lojmanı, bir moteli, elektriği ve lokantası vardır. Belediye tarafından kiraya verilerek işletilmektedir. Gazigöl kaplıcası giderek modern bir termal istasyonu olma yolundadır.

Enformasyon (Danışma) : Her türlü bilgi Afyon belediyesi ve Afyon Turizm müdürlüğünden elde edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp