Tripanozoma

Tripanozoma : Trypanosoma cinsi asalakların ortak adı. Kamçılı kan asalağı olan tekhücrelilerdendir. Kan emen eklembacaklılar tarafından konaktan konağa taşınır. Pek çok türü insanda tripanozomiyaz olarak bilinen hastalıklara neden olur. Amerikan tripanozomiyazı Chagas hastalığı olarak da bilinir. Etkeni insandan başka çok sayıda memelide enfeksiyona yol açan Trypanosoma cruzi'dir. Bu etkeni Triatoma, Rhodnius ve Panstrongylus cinsi tahta- kurular taşır; asalak bunların gövdesinde gelişiminin bir evresini tamamlar. Özellikle Orta ve Güney Amerika'da görülür.

Asalak tahtakurusunun ısırığının yanı sıra insanlar arasında kan yoluyla ya da anneden dölüte etene aracılığıyla geçebilir. Tripanozomalar vücuda girdikleri bölgedeçoğalır. Dolaşıma geçerek çeşitli organlarda, özellikle kalp, beyin, yemek borusu ve kalınbağırsakta yerleşir. Enfeksiyon, bulaşmadan bir-iki hafta sonra akut bir biçimde ortaya çıkar. Olguların yüzde 10-20'sinde ölüm nedeni ateş, ödem, kalp kası iltihabı, beyin iltihabı, karaciğer ve dalakta büyüme ve kalp kası lezyonlandır. Hastalık daha çok kronik özellik gösterir ve akut hastalıktan sonra yıllar boyunca gözden kaçabilir. En tipik belirtiler kalbin büyümesine ve yetersizliğine, ritim bozukluklarına neden olan kalp kası iltihabıdır.Chagas hastalığının etene aracılığıyla bulaşan doğumsal biçimleri düşüklere ya da bebeğin doğumdan hemen sonra ölümüne neden olur.Afrika tripanozomiyazı Afrika'nın tropik bölgelerinde yaygındır.

Enfeksiyonun etkeni çeçe sineği aracılığıyla (Glossina cinsi) asalağı barındıran insandan ya da hayvandan sağlam kişilere taşınır. Sorumlu etkenlerden Trypanosoma gambiense ve T. rhodesiense insandan başka pek çok memeliye de bulaşabilir ve çeçe sineğinin gövdesinde gelişim çevriminin bir evresini tamamlarlar.T. gambiense bir yıl ya da daha fazla süren kronik bir enfeksiyona neden olabilir. T. rhodesiense ise daha hızlı ilerleyen ve tedavi edilmezse 3-6 ay içinde ölüme neden olan bir hastalığın etkenidir. Belirtiler çok çeşitlidir: Ateş, lenf bezleri ve dalakta büyüme, iştah kaybı, kansızlık ve kaslarda erime görülür. Hastalığın ilerleyen evrelerinde merkez sinir sistemi de tutulur; titreme, dengesiz yürüme, sersemlik ve uykuya eğilim ortaya çıkar, ("uyku hastalığı" terimi buradan gelmektedir). Tedavi edilmezse hastalık koma ve ölüme kadar ilerler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp