Müzikle Tedavi

Müzikle Tedavi :

Müziğin tedavide önemli bir yeri vardır. Osmanlılar müzikle tedaviyi ve özellikle daha da yeni olan su sesi ile tedaviyi kullanmışlardır.
Edirne'de II. Beyazıt Külliyesi'nde ilk kez su sesi ile tedavi, özellikle akıl hastalıklarında kullanılmıştır.

Müzik tüm kültürlerde tedavi amaçlı kullanılmıştır. Rönesans döneminde, eski Yunanlılar, Persler, Yahudilerde örneklerine rastlamak mümkündür.
Dinlenen müziğin türüne göre metabolik fonksiyonlarda, hormon salgılanmalarında, kas kasılma enerjilerinde, solunum hızında, kalp atım sayısında, kan dolaşım hızında, tansiyon düzeylerinde belirgin değişimler meydana gelir.
1986 yılında Cook adlı bir araştırmacı tarafından, yatıştırıcı müziğin oksijen tüketimini ve bazal metabolizma hızını azalttığı, uyarıcı müziğin ise her ikisini de arttırdığı tespit edilmiştir.

Bir başka çalışmada dinlenilen müziğin türüne göre mide motilitesi (mide hareketleri), cildin elektriksel iletkenliği, pupiller dilatasyon (göz bebeğinde büyüme) ve kas kontraksiyonu (kaslardaki kasılma) üzerinde farklı etkiler oluşturduğu ortaya konmuştur. (Bruya&Severtsen, 1984)

Mozart'ın senfoni müziğinin zihni dinlendirici etkisi tüm dünya tarafından kabul görmüş, bu alanda en popüler müzik olmuştur.
Tasavvuf müziği, Türk sanat müziği, ilahiler ve kimi gençler için pop müziği dinlendirici, teskin edici özellik gösterebilir.
Herkesin etkilenme derecesi farklıdır. ilgi ve zevklere göre bu değişimler son derece doğaldır.
Ohio Eyalet Üniversitesi'nde, Dr. Sharma ve arkadaşları primordial seslerin laboratuvar kültürlerindeki kanser hücresi serilerini nasıl etkilediği ile ilgili bir araştırma yaptılar.
Normal bir fibroblast hücre serisinin yanı sıra beş ayrı tür kanser hücresi (akciğer, kalınbarsak, beyin, meme ve cilt kanseri hücreleri) test edildi.

Sonuçlar oldukça dikkat çekiciydi. Müziğin kullanıldığı ve kullanılmadığı kontrol grupları arasında belirgin farklılıklar meydana gelmişti.
Müziğin kullanıldığı kontrol grubunda tüm hücre serilerindeki ortalama çoğalma hızı önemli oranda azaımıştı (Sharma et al, 1996).

Müzik, Kansas'da Kansas Üniversitesi Tıp Merkezi'nin doğumhanesinde düzenli olarak kullanılmakta ve hem gereksinim duyulan anestezi miktarını, hem de doğum süresini rutin bir şekilde kısaltmaktadır (Cook, 1981).
Ruh hastalıklarını müzikle tedavi eden ilk tabip, Arapların filozofu diye bilinen Yakup b. ishak el-Kindi' dir.
Davut (a.s) oldukça güzel olan sesiyle Zebur'dan ilahiler söylediği zaman insanlar, cinler, kurtlar ve kuşlar o güzel sesi dinlemek için etrafında toplanırlardı.

Müzik, tarih boyunca tüm toplumlar tarafından insanları motive ederek etkilemek, ortak bir kültürel miras oluşturmak, aynı hedefe gitmek, bağımsızlıkların milletçe ortak bir marşı olmak gibi amaçlarla sürekli kullanıla gelmiştir.

Müzik sektörünün yaşadığı baş döndürücü gelişmeler sayesinde son yıllarda bu sektörün profesyonelleri, vergi rekortmenliğinde ilk sıralara kadar yükselmişlerdir.
Bu gelişme aslında insanların, müziğin ne denli etkisi altında olduklarının da bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp