Mersin Ağacı

MERSİN AĞACI (myrtus communis)

Sıcak iklimlerde yetişen, yaprakları yaz-kış yeşil kalan, beyaz çiçekli ve güzel kokulu bodur bir ağaç. Reyhan gibi kokusu hoştur. Mersinağacı soğutucu ve kurutucu özelliklere sahiptir.

Özellikleri:
Mersin ağacının suyu ishali durdurur, koklanması şiddetli başağrısını teskin eder. Toz haline getirilerek yara ve sivilceler üzerine sürülürse iyileştirir. Sağlam organları da kuvvetlendirir. Pişirilip lapası üzerine oturulduğu zaman makat ve rahim çıkmalarına karşı faydalıdır. Mersin ağacının yağı, saçı siyahlaştırır. Araplar Mersin ağacınagüzel kokusundan dolayı reyhan derler. Ancak çöpü ile diş kurcalanmaz.

* Mersin ağacının suyu ateş yanığına karşı faydalıdır. Suyundan şurupdayapılır. Şuruplar içinde öksürüğe karşı faydalı olan ve ishali kesen biri varsa o da ayva şurubudur. Mersin ağacının tohumundan bir çeşit macun da yapılır. (Bağdadî s. 64-65)

* Koklandığı zaman, yaş ve rutubetli buharı giderir. Kalbi fevkalâde ferahlatır. Koklandığı zaman, idrar yollarındaki şişlikleri iyileştirir. Yaprakları yaş olarak dövülüp sirke ile macun yapılır ve baş üzerine konulursa, burun kanamasını keser. Kuru yaprağı dövülüp rutubetli yaralar üzerine ekilirse faydalıdır. Merhem gibi sürül-düğü zaman gevşemiş organları kuvvetlendirir. Parmak ucundaki iltihaba (tırnak iltihabına) karşı iyi gelir. El ve ayaklardaki sivilce ve yaralar üzerine ekildiği zaman gayet faydalıdır.

* Vücut reyhan ile oluşturulduğu zaman terlemeyi keser, fazla rutubet-leri emer ve koltuk altı kokusunu giderir. Mafsal gevşekliğine karşı faydalıdır. Birbirine kaynaşmayan kemik kırıkları üzerine suyu döküldüğü zaman fayda sağlar. Baştaki kepekleri, rutubetli yaraları ve sivilceleri temizler, saç dökülmesini önler vesiyahlaştırır.

* Yaprağı dövülüp üzerine bir miktar su konulup birazcık zeytinyağı veya gülyağı karıştırılır ve merhem gibi sürülürse, rutubetli yaralara, ekzama, kızıllık, müzmin şişlikler, kurdeşen ve bâsurgibi hastalıklara karşı faydalıdır.

* Mersin ağacının tohumu, göğüs ve akciğerde meydana gelen geçici kanamalara karşı faydalıdır. Mideyi tabaklayıp temizler, temizleyici özelliği ile göğüs ve akciğere karşı zararlı da değildir.

* Mersin ağacı tohumu, öksürükle beraber meydana gelen yellenmeye karşı da faydalıdır. İdrarı söktürüp Çoğaltır, mesane yanmasına, haşerat ısırmasına, akrep sokmasına karşı gayet iyi gelmektedir. İran reyhanı denilen Yarpuz'a gelince; uyku getirir. Yarpuz tohumu safradan meydana gelen ishali durdurur, bağırsak ağrılarını teskin eder.kalbi kuvvetlendirir. İ. Kayyım s.362-63

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp