Mantar

Mantar, bahar mevsiminde görülen ve kendiliğinden meydana gelen bir bitkidir. Yuvarlak olup sapı ve yaprakları yoktur. Beyaz ve siyah renklileri olduğu gibi, toz renkli ve kırmızımtırak olanları da vardır. İlkbaharda toplanır. Çiğ ve pişmiş olarak yenilebilir. Mantarın en iyisi ve en lezzetlisi beyazım tırak olanıdır."1 Hekimlikte de kullanılmıştır.

Özellikleri:


Tadı hoş olanının kalitesi de yüksektir. Mantar suyunun göze parlaklık vereceğinde bütün Tabipler birleşmişlerdir."2 Bahar yağmurlarının rutubeti, mantarı çoğaltır. Mantar'a gök gürültüsünün kızları denir. Zira gök gürlemesinin çok olması sebebiyle yeryüzünde yarıklar ve çatlaklar meydana gelir, bu da mantarın çıkmasını kolaylaştırır. Mantar, bedevi arapların çölde en meşhur yiyeceklerinden biri idi.

Birçok çeşitleri olduğu gibi zehirli çeşitleri de vardır. Mantar iyi bir gıda değildir. Fakat suyu hoştur, göze sürme gibi çekildiği zaman gözün zafiyetine karşı faydalıdır. Mantar suyu, normal su ile karıştırılıp başa sürüldüğünde, zamanından önce saç dökülmesine karşı faydalıdır"

Mantarın hazmı zor, mideye ağırlık verir, kulunç ağrısı meydana getirir, idrarı zorlaştırır, ağız tadını bozar, kirli kan yapar, felç ve kalp sektesi meydana getirmesinden korkulur. Yeşil, siyah ve mor cinsi nefes darlığı meydana getirir, bağırsak ve midede gaz yapar, bağırsak sancısı ve renk solgunluğu meydana getirir."

* Mantar suyu göze sürme gibi çekildiği zaman gözün görme duyusunu kuvvetlendirir. Mantar suyu göz için en kıymetli ilaçlardandır. Mantar suyu, sürme ile karıştırılarak göze çekilirse, kirpikleri kuvvetlendirir. Mantar yemek gözü kuvvetlendirir. Eğer gözde hararet varsa, mantar suyunun sade olarak göze sürülmesi şifadır. Eğer hararet yoksa, diğer ilaçlarla karıştırılarak kullanılır"5
* Mantar suyu göz ağrısına faydalı olduğu gibi, gözün zafiyetine karşı da faydalıdır"6

* Bütün bu özellikler yaş mantarla ilgilidir. Mantar suyunu sade olarak kullanmak hastanın mizacına göre bazan zararlı olabilir. Aynı zamanda azar azar damlatmak lazımdır. Mantarsuyu, bütün göz hastalıkları için değil, bazı göz hastalıklarına (göz iltihaplanması gibi) karşı şifadır"7

* Sirke tuz ile karıştırılarak içilirse, mantar zehirlenmesine karşı faydalıdır.(/. Kayyım s. 354-55)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp