Hasırotu

HASIROTU (berdi, butomus)

Hasırotugillerden bataklıklarda yetişen, düz, ince, uzun ve dayanıklı bir bitki. Hasır ve zembil yapımında kullanılır. Türkçede semerci sazı, su kamışı, kofa gibi adlarla da anılır. Mizacı soğuk ve kurudur.

Özellikleri:
Hasır külünün kanı durdurma özelliği kuvvetlidir, çünkü kendisinde kurutma kabiliyeti vardır; acıtma, ağrı-sızı verme durumu ise yok denebilecek kadar azdır. Kurutma özelliğine sahip bazı maddeler vardır ki acıtma, ağrı-sızı verme kâbiliyyetine sahip olduğundan kanı tahrik eder ve kanayan yerde şişlik meydana getirir. Hasır külü sade olarak veya sirke ile karıştırılıp buruna üflenir veya damlatılırsa, burun kanamasını keser.

* Hasır külü bazan da bağırsak yaralarını iyileştirmekiçin yapılan lavmanlara katılır.

* Mısır kağıdının külü de aynı özelliği gösterir. Çünkü eski Mısır kağıdı berdiden yapılmaktadır. Soğuk ve kuru mizaçlı olan berdinin külü, kötü yaraların ilerlemesine de engel olur. (Bağdadi şerfıu'i-Erbain s. 64)

* Hasırotu çiğnemek soğan ve sarmısak kokusunu giderir. Nitekim İmam Buhârî merhum, Sahîh'inde "Hasırla Tedavi" diye bir bölüm açmış ve Peygamber Aleyhis-Selâm'ın Uhud Savaşı sırasında yarasının kanamasının hasır külü ile durdurulduğunu bildirmiştir.
(Bağdadi s. 68) İLKYARDIM maddesine de bak.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp