Hardal

Hardal (brassica alba): Turpgillerden olup siyah ve beyazolmak üzere iki cinsi vardır. Kendiliğinden biten cinsleri olduğu gibi, ziraati yapılan cinsleri de vardır. Sarıçiçekli, tadı acı, cilde sürüldüğü zaman yakıcıdır.

Olgun tohumları dolgun, yuvarlak ve siyahtır. Hardal denildiği zaman ilk akla gelen onun tohumlarıdır. Ezildiğinde özel bir kokusu, keskin bir lezzeti vardır. Tohumunun iç kısmı ise sarı ve nemlidir. Yaprakları ve kökü pişirilerek yenilir. Hardal tohumu yağı ve hardal tozu hekimlikte kullanılmıştır. Hardal ilaç yapımında katkı maddesi olarak ta kullanılır.

Özellikleri:

Hardal hararet verici, kurutucu, parlatıcı, çözücü ve sindirmi kolaylaştırıcı özelliklere sahibdir. Susuzluk yapar, yorgunluk verir, fakat yan etkisi sirke, badem ve limontuzu ile giderilir.

* Hardal şişlikleri çözer, sıvı maddeleri vücudun derinliklerinden çekip toplar, rengi kırmızılaştırır, zayıf organları kuvvetlendirir. Hardal tohumu gülsuyu ile karşılaştırılarak içilir veya merhem gibi cilde sürütürse, soğuktan meydana gelen felç, yüzfelci, uyuşukluk, nikris ve kazıklı humma gibi hastalıklara karşı faydalıdır.

* Eğer hardal zift ile karıştırılıp yakı olarak kullanılacak olursa, kanı toplar, ağrı ve sızıyı da teskin eder. Eğersu ile kaynatılıp ağızda gargara yapılacak olursa, ağız ve dişetleri yaralarını iyileştirir, dildeki konuşma güçlüğüne karşı da fayda sağlar. Hardalyağı merhem gibi cilde sürülecek olursa, nezleye engel olur, üşümüş organları ısıtır, titremeyi giderir, ağrı ve sızıyı da çözer.

* Hardal, akciğer ve karaciğer sertliklerine, gözeneklerdeki tıkanıklığa, sarılık ve dalak hastalıklarına karşı gayet iyi gelmektedir. İdrarı, sütü ve âdet kanamasını söktürür, böbrek taşlarını da parçalar.

* Tohumunun yağı göze sürme gibi çekilecek olursa, göz kararmasına, göze gelen beyaz perdeye, gözkapaklarında meydana gelen sertleşmeye ve göz mantarlarına karşı faydalıdır. Eğer zeytinyağı ile kaynatılır ve kulağa damlatılacak olursa, kulak çınlamasını giderir, tıkanıklığı açar, kurtçukları da çıkarır. Eğer sedefotu ile kaynatılıp merhem gibi cilde sürülür veya hasta organ üzerine dökülür veya hasta organ bununla yağlanırsa, mafsal ağrılarını (Romatizma, nikris, siyatik) ve titremeyi teskin eder. Eğer burundan damlatılacak olursa, teneffüs organlarındaki tıkanıklığı açar, eğer içilerek kullanılacak olursa, rahim tıkanıklığını giderir. Eğer bal ile macun yapılarak kullanılacak olursa, müzmin öksürüğe, nefes darlığına, nefes borusu iltihabına, göğüs ağrılarına ve katı balgama karşı gayet iyi gelmektedir.

Hardal; lavman maddesi olarakta kullanılmıştır. Bağırsak iltihaplarına karşı da faydalıdır. Asabî gerginliği de giderir. Hardalyağı his ve hareketi azalmış soğuk organ üzerine sıcakta merhem gibi sürülüp ovuşturulacak olursa, ısıtır ve hareketini kuvvetlendirir. Yemeklere birlikte yenildiği zaman sindirimi kolaylaştırır ve mideyi ısıtır. Fazla miktarda alınacak olursa, mideyi tahriş eder.

Hardalyağı saç dökülmesine karşı faydalıdır. Eğer kükürt ile karıştırılırsa müzmin şişlikleri ve boyunda çıkan ve domuzbaşı denilen çıbanı çözer. Kaşıntı, uyuz ve dermeğe için cilde sürülür. Eğer cüzzamlı hasta belli bir süre kullanırsa, faydalı olur ve iyileştirir. Hardal, ağız yoluyla alındığında meniyi artırır, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Eğer tütsüsü yapılacak olursa, haşeratı kaçırır. Hardal dövülür ve burundan çekilirse, aksırmayı tahrik eder. Saralı kimseyi ve rahim tıkanması sebebiyle bayılmış kadını uyarır. Hardal lapası veya ziftle karıştırılmış hardal yakısı ağrı-sızı olan organ üzerine konulur ve kızarıncaya kadar bekletilirse kanı toplar ve ağrıyı dindirir. Hardal tohumu bulunmadığı zaman bunun yerine turp tohumu veya tere tohumu kullanılır.

(Tezkire 1/137: M. A'şâb s. 158; Kanun 1/454 :Mutemed s. 120-121: Bağdadi s. 100)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp