Hind Hurması

HİND HURMASI (Temr-i Hindî, borrassus)

Hind Hurması ağacı, nar ağacına benzeyen sert ve büyük bir ağaçtır, meyveleri ise Keçiboynuzu ağacının meyvesine benzer. Meyvesinin birkarışa yakın bir kılıfı olup içerisinde fasulye şeklinde, fakat hacim yönüyle ondan daha küçük tohumları vardır. Özellikle Hindistan'da yetiştiği için bu isimle anılmıştır. Bahar mevsiminin sonuna doğru olgunlaşır. En iyisi, taze, kırmızı, yumuşak, acılığı ve ekşiliği kalmamış, tam olgunlaşmış ve liflerden temizlenmiş olanıdır. Bu ağacın filizleri Hindistan'da sebze gibi yenilmektedir.

* Meyvesinden şurup ve reçel yapılır. Yine meyvesinin etli kısmı kurutularak saklanır. Meyvesi, katı ve sıvı ilaçların içine katkı maddesi olarakta kullanılır.

Özellikleri:

Hind Hurması, midedeki yanmayı, kan yükselmesini (tansiyon), başağrısını ve sıcak özellikli kusmayı ve susuzluğu teskin eder, çok kusmaktan dolayı meydana gelen mide sarkmasını düzeltir.

* Sıcak özellikli hastalıklar için pek çok faydaları vardır. Tohumu kaynatılıp suyu cilde sürülecek olursa, ciltteki ağrıları ve şişlikleri teskin eder, fakat ağız yoluyla alındığında öksürük meydana getirir, dalağa zarar verir ve tıkanıklık yapar. Bal ve sirke karışımı sekencebin şerbeti ile ahnacakolursa, yan etkisi giderilmiş olur.

* Hind Hurmasının yumuşatıcı ve yakıcı karışımları ishal edici özellikleri de vardır, safrayı da kolaylaştırır. Kaynatılmış suyundan içildiği zaman vücuttaki kaşıntıyı giderir. Müzmin kalp çarpıntısı için dahi faydalıdır. Kaynatılmış suyundan yarım litreye kadar içilebilir.
(Kanun 11442: Tezkire 1197: Müfredatü'l-Edviyye 1/140: Bağdadi s. 79)

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp