Öksürük Otu

ÖKSÜRÜK OTU AÇIKLAMA 1

Bileşikgiller familyasındandır. Tüm Avrupa''da yaygın olup ülkemizde de gevşek topraklarda ve nemli tepe sırtlarında yetişen, çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. 10-30 cm. boylanabilen öksürükotunun küçük çiçekleri, ilkbaharın başında yapraklarından önce görünür ve uzun sap üzerinde tek sarı renkli olarak açarlar. Yeşil renkli yapraklarının kenarları dişli ve altları gri renktedir, beyaz renkli uzun ve sık tüylerle kaplanmıştır. Bitki, döktüğü küçük tohumlarla çoğalır, iyice yayılıp bulunduğu toprağı sarabilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Bitkinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:

• Öksürüğü kesici, solunum yolları rahatsızlıklarında göğsü yumuşatıcıdır.

• Balgam söktürücüdür.

• Yaprak ve çiçekleri içerdiği yapışkan bitki sıvısı ile kronik ve akut bronşite karşı etkilidir. Bronşları açar. Solunum yollarındaki duyarlı mukoza zarını başka hastalıklardan korur.

• Boğmaca ve astımda rahatlatıcıdır.

• Nezle ve gribe karşı etkili olur.

Bu etkilen sağlamak üzere, bitkinin çiçekleri tam açmadan önce toplanıp gölgede özenle kurutulur. Yapraklan ilkbahar sonu ile yaz başında toplanıp kıyılır ve kurutulur. İnfüzyonundu hazırlamak üzere 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak-çiçek karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10 dakika süreyle demlendirmeden sonra hazırlanan infüzyon, günde üç kez, sıcak olarak birer bardak içilir.

• Öksürükotu çıban, yara ve apselere karşı iyileştirici olarak kullanılır. Bunun için körpe yaprakları toplanıp ezilerek yara lapası hazırlanır ve bu lapa, dıştan uygulanır.


ÖKSÜRÜK OTU AÇIKLAMA 2

Diğer isimleri:
Farfaraotu, Kavalak, Sulandıkotu

Bitki: Anadolu, Avrupa ve Kuzey Afrika'' da yetişir. 10-30 cm yüksekliğinde çok yıllık otsu bir bitkidir. Çok sayıda tabandan sürgünü bulunur, Gövde dallanmamıştır. Taban yaprakları 5-30 cm çapında ve kalp biçimindedir yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi sık gri tüylerle kaplıdır. Her sürgünün ucunda baş şeklinde çiçek durumu vardır, çok sayıda sarıçiçek bu baş durumunda toplanmıştır. Bir bitki 8000 tohum verebilir, tohumların ucunda tüy demeti bulunur.

ilaç etkili kısmı: Taze veya kurutulmuş yaprakları kullanılır. Bileşiminde; Yapışkan madde (polisakkarit), tanen, pyrrolizidinalkaloidler (Tussilazn,senkirkin vb.) bulunur.

Kullanıldığı yerler: Öksürüklü solunum yolları enfeksiyonlarında, ses kısılmasında ve hafif ağız-boğaz iltihaplarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Hamilelik ve emzirme döneminde 12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz.

İstenmeyen Etkileri: Yok

ilaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: Günlük ortalama kullanım miktarı 4,5-6 gr kuru yaprak.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyı1mış 1-2 çay kaşığı yaprak bir fincana konur. Üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 5 dakika demlenip süzülür, tatlandırılarak içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir.

Kullanım süresi: Bir yılda 4-6 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır.

Uyarı: Kullanım miktarı ve süresine uyulmalıdır. Bünyesindeki alkolaid karaciğere zehir etkisi yapar.


ÖKSÜRÜK OTU AÇIKLAMA 3

(Tussilago Farfara)


Bileşikgiller familyasından; yurdumuzda gevşek topraklı ve nemli sırtlarda yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları dairemsi-köşeli, etlice ve alt yüzü sık tüylü, beyaz görünüştedir. Yapraklarında müsilaj, acı bir glikozit, tanen, inülin, şekerler ve fıtosterol vardır. Çiçeklerinde de aynı maddeler ve bunlara ilave olarak da uçucu bir yağ vardır. Ev ilaçlarında yaprakları ve çiçekleri kullanılır.

Faydası: Öksürüğü keser. Balgam söker. Diğer solunum yolu hastalıklarında da yumuşatıcı olarak faydası görülür.


ÖKSÜRÜK OTU AÇIKLAMA 4

Latince Adı:
Tussilago farfara

Almanca Adı: Huflattisch

Diğer isimleri: Deve tabanı, farfara.

Bilinen Bileşimleri: Yapraklarında müsilaj, acı bir glikozit, tanen, inülin, şekerler ve fitosterol vardır. Çiçeklerinde de aynı maddeler ve bunlara ilave olarak da uçucu bir yağ vardır.

Özellikleri: Bileşikgiller familyasından olan öksürük otu, yurdumuzda gevşek topraklı ve nemli sırtlarda yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. 20 santimetreye kadar uzayabilen bitkinin yaprakları köşeli, etlice ve alt yüzü sık tüylü, beyaz görünüştedir. Çiçekleri ise, ilkbaharın başlangıcında bütün bitkilerden önce açmaya başlar. Nisanda tam açmadan önce toplanan çiçekler, gölgede kurumaya bırakılır. Yaz aylarında toplanan yapraklar da çiçeklerden ayrıca kıyılıp kurutulur. Ev ilaçlarında yaprakları ve çiçekleri kullanılır.

Önerilen Hastalıklar: Öksürüğü keser, balgamı söker. Diğer solunum yolu hastalıklarında da yumuşatıcı olarak faydası görülür. Kronik ve akut bronşite nezle ve gribe karşı etkilidir. Astım nefes darlığı soğuk algınlığındaki şikayetleri geçirir. Sinirleri yatıştırır, ağrıları giderir.

Kullanım Şekli ve Dozu: Bir bardak kaynar suyun içine 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak-çiçek karışımı konur. 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde 3 defa sıcak olarak içilir. Körpe yapraklar ezilerek hazırlanan lapa, çıbanla yaraların üzerine dıştan uygulanırsa iyileştirici olur. Taze sıkılmış bitki öz suyu kulağa damlatıldığında kulak ağrılarına iyi gelir.

Yan Etkileri: Normalde herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen uzun süreli kullanılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp