Oğul Otu

OĞUL OTU AÇIKLAMA 1

Kullanıldığı Yerler:
Yatıştırıcı, terletici, midevidir. Mide asidini tanzim eder, iştahsızlık ve hazımsızlıkta, alerjik kaşıntılarda, antiseptik, mide ve bağırsak ağrılarını giderici, mide spazmını çözücü, vücudu ve kalbi kuvvetlendirici, baş ağrısı ve migrende, soğuk algınlığında, faydalıdır. Soğuk algınlığında iyileşme sürecini yarı yarıya kısaltır.Psikolojik sebepten meydana gelen bulantıyı giderici, gripte, griple beraber olan kas ağrılarında ve diğer ağrılarda faydalıdır. Melankoli, sara, baş dönmesi, kulak çınlaması ve sinir krizlerini ortadan kaldırır. Bayılmalarda kullanılır, mide bağırsak gazlarını ve şişkinliğini giderir, aybaşı kanamalarını düzenler, aybaşı ağrılarını keser, huzursuzluk ve sıkıntıları, keyifsizlik, endişe ve gerilimi giderir, hafıza zayıflığında faydalıdır, mide ülserine iyi gelir, beyin damarlarını açar, neşeli ve ferahlı olmayı sağlar, aşırı heyecan ve paniği azaltır, yorgunluk, uykusuzluk ve sinirlilik için dinlendirici bir toniktir. Hıçkırıkta faydalıdır. Spazm çözücüdür, kolik ağrılarını geçirir, ihtiyarlamayı ve saç, sakal ağarmasını geciktirir. Boyun damarlarını açar, sinirsel kalp çarpıntısını tedavi eder, kalbi sakinleştirir, nefes darlığını giderir, histeride, ruh hastalıklarında faydalıdır. İnsandaki endişeyi ve korkuyu giderir. Kansızlıkta, astımda, akciğer, karaciğer rahatsızlıklarında, kalp damarlarını açıcı, kalp zayıflığında, diş ağrısı, kulak ağrısı, yüzdeki ağrılarda, nevraljik ağrılarda ve ödemde kullanılır. Dinlendiricidir, sinirleri kuvvetlendirir. Troid bezinin fonksiyonlarını yavaşlatır, oğulotunun içerisinde bulunan uçucu yağ (sitralkariyofilenoksit, linalol ve sitro-nelal) sinir sistemini sakinleştirir, aynı zamanda güçlü bir antispaz-motiktirOğulotu, beyin için mutlaka gerekli, hafızayı güçlendirir ve melankoliyi güçlü bir şekilde def eder, kalbe canlılık getirip, rahatlatan kuvvet verici bir ilaçtır. Bu bitki daima kalbe canlılık getirmesi için kullanılmıştır. Düzenli alınmak suretiyle ömrü artırdığına inanılır.

Kullanılışı: Bir bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce veya sonra günde 3 bardak içilir.Taze bitki sıkılır, suyundan yarım fincan içilir.Kalp yetmezliğinde; oğulotu, nane, ıhlamur, tarçın ve yavşan otu eşit miktarda karıştırılır, çay gibi kaynatılır, günde 3 defa 1 çay fincanı içilir. Oğulotu toz haline getirilir, 3-4 defa 1-4 gram içilir.

OĞUL OTU TOHUMU
Oğulotu tohumu toz haline getirilir, günde 3 defa 3 gram içilir veya 20 gram oğulotu, 20 gr günlük, 40 gr çekirdeksiz üzüm macun yapılır, günde 2 defa öğle ve akşam 5 gram yenilir.Kalp zayıflığı dolayısı ile uyuyamayanlar için taze oğulotu yaprağı sıkılır. Suyu alınır, yarım fincan içilirse bir defa içmekle bu sıkıntıdan kurtulurlar.

Damar açıcı hususiyle kalp damarlarını açıcı olarak (enfak-rüs) te;Oğulotu 40 gr, karabaş otu 20 gr, ısırgan 20 gr, papatya 20 gr, 5 kg suda bir saat kaynatılır, soğuyunca süzülür, içerisine bir bardak limon suyu, 20 adet aspirin toz halinde 750 gr süzme bal konulur, sabahları aç karna bir bardak içilir.Sinir yatıştırıcı ve hafif mide rahatsızlıklarında oğulotu 60 gr (mümkünse taze yaprak) taze limon kabuğu 15 gr, küçük hindistan cevizi 15 gr, kişniş 15 gr, karanfil 8 gr, tarçın 8 gr, 1000 gr sirkeye parçalanmış halde konulur, 8 gün bekletilir, süzülür, şişelerde muhafaza edilir, günde 5-20 gr içilir.

Damıtma ile elde edilen oğulotu suyunun bir damlası haşlanarak elde edilen suyun 25 gramdan daha etkilidir. Doktor kontrolü olmadan oğulotu yağını kullanmayınız.Soğuk algınlığı için haşlanan suyu ile alna-bileklere, başa masaj yapılır.Zona''da 1 çay kaşığı zeytinyağına 5 damla oğulotu yağı damlatılır, ağrıyan kısma hafifçe masaj yapılır.

Haricen: Oğulotundan elde edilen ispirto, romatizma ve nevralji hastalıklarına iyi gelir.


OĞUL OTU AÇIKLAMA 2

(Melissa officinalis)


İngl. Sweat Mary - Alm. Melissa - Fr. Melisse

Yöresel adları : Kovanotu, Limon nanesi, Melisaotu

Drog adı : Melissae folium / yaprak

Eterli uçucu yağ : Melissae aetheroleum

Toplama/kurutma :Oğulotu, haziran-temmuz döneminde çiçeklenir. çay hazırlamak için toplanacak yapraklar, çiçeklenme başlamadan önce toplanmalıdır. Aksi halde yapraklar özel limon kokusunu ve hoş lezzetini yitirirler. Toplanan yapraklar hemen gölge ve havadar bir ortamda kurumaya bırakılır ve iyice kuruduktan sonra ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır.

Bileşim: Eterli uçucu yağ(Citrole, Caryophyllon, Linalool ve Citronellal), flavonlar, triterpenler, polyphenol ve tanen.

Etkileri: Gaz söktürücü, kramp çözücü, sinir sistemini güçlendirici, anti depressif, terletici, kan basıncını düşürücü.

Kullanım alanları: Oğulotu. sindirim sistemindeki tüm kramplara ve gaz şişkinliği ile ilişkili problemlere karşı çok etkilidir. Anti depressif etkisi sayesinde, korku ve depresyon kaynaklı sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir; çünkü bitkinin eterli yağı, gerginlik ve stres tepkilerini yumuşatabilecek yeteneğe sahiptir. Kalbi ve kan dolaşımını güçlendirir ve yüzeysel kan damarlarını genişleterek, yüksek kan basıncını normal düzeye indirebilir. Örneğin grip gibi hastalıklarda görülen yüksek ateşe karşı, öncelikle terletici özelliği nedeniyle rahatlıkla kullanılabilir. Hipertiroidizme karşı kullanıldığında önemli rahatlıklar sağlayabilir. Eterli yağın içerdiği Citrale ve Citronellal maddeleri, özellikle merkez sinir sistemini yatıştırabilir. Polyphenol maddesi ise, öncelikle herpes-simplex virüsüne karşı olmak üzere, anti viral etkiye sahiptir. Zona hastalığına karşı, 1çay kaşığı zeytinyağına 5 damla oğulotu eterli yağı karıştırılır ve ağrılı bölgelere hafif masajla yedirilir. Çok rahatlatıcıdır .

Kullanım biçimleri: Oğulotu çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 6-8 dakika demlendikten sonra süzülür.Günde 2-3 bardak yeterlidir.

Karışımlar: Sindirim rahatsızlıklarına karşı, şerbetçiotu,mayıs papatyası veya nane ile eşit oranda karıştırılabilir. Stres ve gerginliğe karşı, lavanta veya ıhlamur çiçeği ile eşit oranda karıştırılır. Demleme biçimleri yukarıdaki gibidir.

Banyo katkısı: Yukarıda anılan tüm rahatsızlıklara karşı oğulotu katkılı banyolar da önemli rahatlıklar sağlayabilir. 50-60g ince kıyılmış yaprak i litre soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve üstü kapalı olarak 10 dakika kadar demlendirildikten sonra süzülür ve sıcak banyo suyuna (37-38 derece) eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoza sarınıp yatakta bir süre dinlenilir.

Uyarı: Oğulotunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Eterli yağın içten kullanımı rahatsızlıklara neden olabilir.


OĞUL OTU AÇIKLAMA 3

(Melissa officinalis)

Yöresel adları: Limon nanesi, melisaotu, kovanotu

Bitki özellikleri: 30-80 cm yükseklikte, dört köşe saplı, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Tüylü yapraklan oval, saplı ve kenarları dişlidir. Haziran-ağustos döneminde açan çiçekler, iki dudaklı, pembe-beyaz renklidir. Limonunkini andıran, iç açıcı bir kokusu vardır. Kokulu olmayan türler tedavi amaçlı kullanılmaz. Öz yurdu doğu Akdeniz bölgesidir. Avrupa’da, tedavi alanında kullanılmak üzere yetiştirilir.

Bileşim: Citral içerikli uçucu yağ, citronellal, linalool, mineraller, acı madde, tanen.

Toplama ve hazırlama: Yapraklar, çiçeklenmeden önce toplanır. Çünkü, kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü, çiçeklenmeden sonra yitirir. Gölgede kurutulur ve ince kıyılır.

Kullanım alanları ve biçimleri: Oğulotu yaprağının başlıca özelliği yatıştırıcı etkisidir. Bu etki, çok güçlü olmamasına karşın, pek çok yatıştırıcı ilacın yerini rahatlıkla doldurabilecek niteliktedir. Bu etkinliği nedeniyle drog, öncelikle uykuya daIma zorluklarında, huzursuzluk ve sinirlilik hallerinde, işlevsel kalp rahatsızlıklarında kullanılmalıdır. Aynı doğrultuda, sinirsel kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da kullanılabilir. Uykusuzluğa karşı hazırlanan çay, bal ile tatlandırılır ve yatmadan önce, sıcak içilir. Bitki çayının, soğuk algınlığına ve gribe karşı önlem olarak kullanılması doğru olur. Çünkü o, organizmayı dengeler ve savunma gücünü arttırır. Oğulotu ayrıca, mikrobik hastalıklara karşı da kullanılabilir. Örneğin, herpes virüsünün yol açtığı iltihaplanmalara karşı. Bu nedenle, nanenin kullanıldığı pek çok yerde oğulotu da kullanılabilir.

Oğulotu çayı: 2-3 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Kesinlikle kaynatılmamalıdır. Bal ile tatlandırılarak, günde 2-4 bardak çay içilebilir. Şeker hastaları tatlandırmaz.

Yan etkiler: Oğulotunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.


OĞUL OTU AÇIKLAMA 4

Diğer isimleri:
Kovanotu, Limon nanesi, Melisaotu

Bitki: Anadolu, Doğu Akdeniz ülkeleri ve Batı Asya''da yetişir. 20-150 cm yükseklikte, tüylü, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde 4 köşeli ve çok dallanmıştır. Yapraklar basit, saph ve kenarları dişlidir. Çiçekler iki dudaklı beyaz sarımsı veya kırmızımtrak renklidir. Yaprakları limon kokuludur.

İlaç etkili kısmı: Taze veya kurutulmuş yaprakları kullanılır. Bileşiminde en az % 0,05 esans (citronellal, citral-a, citral-b, mono ve sesqui terp tanen, triterpen asitleri, acı madde ve flavonoidler bulunur.

Etkısı: Sakinleştirici ve gaz giderici etki gösterir.

Kullanıldığı yerler: Sinirsel uyku şikayetlerinde ve fonksiyonel bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Yok

İstenmeyen Etkileri: Yok

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok

Kullanım miktarı: Bir fincan çay için 1,5-4,5 gr kuru yaprak. İhtiyaca göre günde birkaç defa içilebilir.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış, dövülmüş veya öğütülmüş 2-3 çay kaşığı kuru yaprak bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. İhtiyaca göre günde birkaç defa çayı taze hazırlanarak içilebilir.

Uyarı: Diğer sakinleştirici ve gaz giderici bitkilerle birlikte kullanılması tavsiye edilir.


Ballıbabagiller familyasındandır. Akdeniz havzasının bitkisi olup Güney Avrupa''da yaygın biçimde tarımı yapılmaktadır. Ülkemizde de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. 100 cm. kadar boylanabilen, dayanıklı çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi dört köşe kesitli, tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır. Oval biçimli, kenarları dişli ve tüylü yapraklan limon kokulu olur. Yaz mevsiminden sonbahara kadar salkımlar oluşturarak açan, çok açık sarı ya da beyazımsı küçük çiçekleri iki dudaklı; koyu kahverengi, minik ve gözyaşı biçimli tohumlan parlaktır.

Tohumu ile yetiştirilmesi çok ağır gerçekleştiğinden bitki ya bölünerek ya da gövde çelikleri alınarak çoğaltılır. Oğulotu mitral, stranellal, linalol ve pinemi içeren uçucu yağlar ile flavon ve reçine içerir. Körpe yaprakları hoş limon kokusunu vermesi için salatalara, bazı yiyecek ve içeceklere katılır. Melisa çayı olarak demlenip sevilerek içilir.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Bitkinin tıbbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:

• Yatıştırıcıdır; endişe ve depresyonla oluşan gerginlikleri giderir.

• Gaz söktürücüdür. Sindirimi kolaylaştırır, sindirim sistemindeki spazmları yok eder.

• Terleticidir; ateşli soğuk algınlıkları, nezle ve bronşitte etkili olur.

• Kalp ve kan dolaşımı sistemi üzerinde tonik etkisi vardır. Tansiyonu düşürür.

Bu etkileri sağlamak üzere körpe ya da gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır, 1 bardak kaynar su, 2-3 tatlı kaşığı kuru ya da 4-6 kaşık körpe yaprak üzerine dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilirken, içilene kadar üzeri sıkıca kapalı tutulur. Böylece hazırlanan infüzyon, sabah ve akşamları birer kez ya da gerektikçe bir bardak olarak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp