Okaliptüs (eucalyptus Globulus) Nedir?

Okaliptüs (eucalyptus Globulus) Nedir? : İngl. Blue gum - Aim. Blaugummibaum Drog adı: Eucalypti folium / yaprak Tentiir: Eucalyptus D2 Eterli yağ: Eucalypti aetheroleumToplama/kurutma: Güney Anadoluda E. camaldelensis türü ağaçlar yetişmektedir ve gerçek okaliptüs gibi kullanılır. Yaşlı yapraklar gerektiğinde toplanır ve gölgede kurutulduktan sonra ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır. Eterli yağ buhar destilasyonu ile elde edilir.
Bileşim: Ana etken madde, Eucalyptol(Cineol) içerikli eterli uçucu yağdır. Öteki yan maddeler, flavonlar, acı maddeler, tanenler, reçine, ham lastik vs.Standart preparatlar: Bronchicum, Ephepect, Inspirol, Pumilen, Wick VapoRup...Etkileri: Enfeksiyonlar, balgam söktürücü, ağrı kesici, öksürük, bronşit, sinüzit, üst solunum yolları hastalıkları, lokal kan dolaşımını uyarıcı.Kullanım alanları: Son 50 yıl içinde yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre, eterli yağın önemli antiseptik etki içerdiği ve bronşları genişlettiği saptanmıştır. Enfeksiyonlara ve yüksek ateşe karşı kullanılan geleneksel bir ilaçtır. Okaliptüs, antiseptik etkisi sayesinde, soğuk algınlığı, grip ve boğaz ağrısına karşı başarıyla kullanılabilir. Etkili bir balgam söktürücü olarak, bronşite, astıma ve akciğer enfeksiyonlarına karşı kullanılır. 1 tatlı kaşığı zeytinyağına 5-6 damla okaliptüs eterli yağı karıştırılarak elde edilen seyreltilmiş okaliptüs yağı, göğse veya sinüzit bölgelerine yedirildiğinde, ısıtıcı ve hafif uyuşturucu etki yaparak, üst solunum yolları hastalıklarında rahatlıklar sağlayabilir. Aynı etki, bitki çayı ve tentür içerikli ılık suyla yapılan gargaralarla da elde edilebilir. Ağrıyan veya hareketliliğini yitirmiş olan romatizmalı eklemlere seyreltilmiş okaliptüs yağı ile yapılan hafif masajlarla rahatlıklar sağlanabilir. Bu tedavi ayrıca nevraljik ağrılara ve bakteriyel deri enfeksiyonlarına karşı da başarıyla uygulanabilir.
Kullanım biçimleri: Okaliptüs çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyuna yayılarak, 2-3 bardak çay yudum yudum içilir.Karışım: Öksürük, astım ve bronşite karşı etkili bir çay: Okaliptüs, ebegümeci, sinirliot ve kekik ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. Bir tatlı kaşığı bitki yukarıdaki tarife göre demlenir. Günde 2-3 bardak çay, biraz balla tatlandırılarak, soğutulmadan ve yudumlanarak içilir. Şeker hastalan tatlandırmaz.Tentür: Sonuçlanmış bilimsel deneylere dayandmlmasa da, uygulamadaki deneyimlere göre, Eucalyptus D2 seyreltisi, solunum yolları hastalıklarında, böbrek ve idrar yolları tüberkülozunda ve böbrek havuzu hastalıklarında, günde pek çok kere, yarım yemek kaşığı ılık suya 5 damla eklenerek alınır.Uyarı: Önerilen dozajlarda okaliptüs yaprak çayının bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ama eterli yağın çok dikkatli kullanılması gerekir. Yüksek doz eterli yağ kullanımlarında, mide bulantısı, kusma ve ishal görülebilir. Bu durumlarda, eterli yağ kullanımına son verildiğinde, bu rahatsızlıklar da, hiçbir kalıcı zarara yol açmadan hemen sona ererler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp