Ökse Otu

ÖKSE OTU AÇIKLAMA 1

Kullanılan Kısımları :
Kurutulmuş tohumu, yapraklı dalları (Meşe ve Kavak ağacındakilerin şifa değeri daha yüksektir)

Kullanıldığı Yerler: İshal kesici, idrar artırıcı, kusturucu, kuvvet verici ve tansiyon düşürücü etkileri vardır. Düşük tansiyonu yükseltir, albüminde, damar sertliğinde, kan dolaşımını tanzimde, ödemde, öksürükte, allerjik kaşıntılarda, sara''da, arterio skolorozda faydalıdır. Astrenjan etkilidir. Çeşitli kanamalarda ve bağırsak kanamalarında kullanılır. Tümörlerin teşekkülünü önler. Guddelere çok faydalı olduğu için harika bir metobalizma ilacıdır.

Pankreas''da da aynı şekilde etkiler kür halinde devam edilirse şeker yok olur 6 ay çay şeklinde devamlı içilmelidir. Hormon düzensizliklerinde, kireçlenmelerde çok faydalıdır. Kireçlenmeyi önler. Her sene belli bir müddet kullanılırsa felç olmayı önler. En faydalı olduğu yer, kalp ve deveran bozukluklarıdır. Kalp atışlarını düzenler. Baştaki tazyiki giderir, kulak uğultusu, görme bozuklukları, baş dönmesi ve başa kan hücumunu hemen geçirir.Adetleri düzenler, rahmi dinlendirir, lohusa kanamalarını durdurur. Menopoz dönemlerindeki kalp çarpıntısı, ateş basması, korku ve nefes darlığı hallerinde faydalıdır. Bu bitkiden birkaç sene devamlı içilmelidir.

Taze ökse kadının kısırlığını tedavi eder. Atar damar kireçlenmesi (Arterit) te faydalıdır. Kollestürolü giderir.Romatizmada çay gibi içilir. Yatağını ıslatan çocuklar için 100 gr ökse otu tohumu dövülür nohut büyüklüğünde haplar yapılır. Akşamlan yatmadan önce çocuğa 2 adet içirilir. Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr ufalanmış bitki tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.Bitki-tohum toz haline getirilir, günde 1-1.5 gr içilir. Exstrasın-dan 0.05-0.15 gr içilir.

1 bardak soğuk suya, 1-2 çay kaşığı ökse otu konur, 1 gece bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Bu terkip kulak çınlamalarını da geçirir.Bağırsak kanamalarında; 1 bardak kaynar suya, 6 gr bitki konur, 20 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.Şekerde; 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr yapraklı dallardan veya tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. 3 hafta geçirir.Adetleri düzenler, rahmi dinlendirir, lohusa kanamalarını durdurur. Menopoz dönemlerindeki kalp çarpıntısı, ateş basması, kor-ku ve nefes darlığı hallerinde faydalıdır. Bu bitkiden birkaç sene devamlı içilmelidir. Taze ökse kadının kısırlığını tedavi eder. Atar damar kireçlenmesi (Arterit) te faydalıdır. Kollestürolü giderir.Romatizmada çay gibi içilir. Yatağını ıslatan çocuklar için 100 gr ökse otu tohumu dövülür nohut büyüklüğünde haplar vapılır. Akşamları yatmadan önce çocuğa 2 adet içirilir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr ufalanmış bitki tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 - bardak içilir.Sarada; ökse otu yapraklan toz haline getirilir, aç karna 3-4 çay kaşığı, 1 çay bardağı ılık su ile içilir. Bir müddet kullandığında krizi azaltır, zamanla tamamen geçirir.


ÖKSE OTU AÇIKLAMA 2

(Viseum album)


İngl. White mistletoe - Alm. Mistel - Fr. Gui

Yöresel adları : Burç, Çekem, Gevele, Gökçe

Drog adı : Visci herba / yaprak ve saplar

Tentür : Viscum album D3-D6

Toplama/kurutma : Mart-nisan döneminde, bitki henüz çiçeklenme aşamasındayken, yani meyveler oluşmadan, yaprak ve ilk saplar toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurutulduktan sonra ince kıyılır ve tekrar 2-3 gün boyunca iyice kurumaya bırakılır. Sonra hava almayan kaplarda saklanır. Meyveler sağlığa zararlı zehirli maddeler içerir, ama yaprak ve saplar kesinlikle zararlı değildir!

Preparatlar: Asgoviscum N, Craviscum, Mistel Curarina,Viscatyl, Viscysat :..

Bileşim: Glykoproteinleri, Polypeptide(Viscotoxine), flavonlar, kahve asitleri ve başka asitler, Lignanlar, Acetiylcholin.

Etkileri: Kalp kaslarını güçlendirici, kan basıncını normalleştirici, sinir sistemını güçlendirici, hormon dengesini düzenleyici, tümör gelişimini durdurucu.

Kullanım alanları: Ökseotu, olağanüstü yatıştırıcı bir sinir Hacı olduğunu kanıtlamıştır. Sinir sistemini yatıştırır ve güçlendirir. Doğrudan vagus sinirini etkileyerek, yüzeysel kılcal damarların duvarlarını sağlamlaştırır ve kalp atımını yavaşlatır. Kulak çınlamasına(tinnitus) karşı, epilepsiye(sara) ve çocuklarda görülen hiperaktiviteye karşı kullanılabilir.

Ayrıca, bedenin savunma gücünü arttırdığı da anımsanmalıdır. Yüksek veya alçak kan basıncını normalleştirebilir! Damar sertliğine karşı başarıyla kullanılabilir. Yüksek veya alçak kan basıncından kaynaklanan baş ağrılarını dindirebilir. Kanser araştırmalarında elde edilen sonuçlara göre, kanser tümörlerinin gelişimi ökseotu preparatları ile kontrol altına alınabiliyor. Tabii ki bu tedavinin uzman doktorların kontrolünde uygulanması gerekiyor. Pek çok kadının acı çektiği menopoz dönemine özgü problemlere karşı büyük bir başarıyla kullanılabilir. Sinirsel kökenli hızlı kalp atımını(taşikardi) normalleştirebilir. Böylece, bu problemlerden kaynaklanabilecek önemli hastalıkların da önü alınmış olur. Bu tür problemleri yaşamış olan bir hanımdan aldığım mektububurada sizlerle paylaşmanın tam sırası olduğuna inanıyorum: "Sevgili Niyazi Eröztürk, bir süre önce, kalbime saplanan ağrıların ardından gelen yoğun terlemeler, çarpıntı ve nefes alma zorluğu nedeniyle kendimi kalp hastası zannediyordum. Doktora gittiğimden kalbimde bir sorun olmadığı, bunların menopoz öncesi belirtiler olduğu söylendi: ama göğsümdeki kist nedeniyle menopoz tedavisi göremeyecektim. Yapılabilecek bir şey yoktu ve bu sıkıntıları tek başıma göğüslemek zorundaydım. Oysa size ulaşıp sıkıntılarımı aktardığımda bunun hiç de öyle olmadığını öğrendim. Bana önerdiğiniz ökseotu ve civanperçemi çay kürü, birkaç hafta içinde büyük bir rahatlama sağladı. Altı hafta boyunca içtiğim ökseotu çayı, kalbimdeki sıkıntı ve sıkışma hissini tümüyle ortadan kaldırdı. Civanperçemi çayı ise adet kanamalarını düzene soktu.

Şifalı bitkileri bize tanıtığımız ve doğanın bu tür nimetlerinden yararlanmamızda bize kılavuzluk ettiğiniz için size ne kadar teşekkür etsem azdır.

Hale Ulusoy 29.04. Ol/İstanbul"

"Sayın Niyazi Eröztürk

30 senedir yüksek tansiyon sorunu çekmekteydim. Bir Yudum Sağlık adlı kitabınızdaki tavsiyenize uyarak sabah akşam ökseotu çayı içmeye başladım. Senelerce hiç düşmeyen tansiyonum 14-15 düzeyine indi. Durumu zatınıza bildirir, saygılarımı sunarım Ecz. Orhan Bilgin 1O.05.01-İstanbul"

"En çaresiz kaldığım bir zamanda bana yardım elinizi uzattığıniz için size minnettarım. ii yaşındaki oğlumuzun epilepsi hastalığı için önerdiğiniz ökseotu tentürü ve hiper aktivitesine karşı önerdiğiniz yulaf-aslan kuyruğu-kediotu kökü-kantaron tentür karışımı bence mucizeler yarattı. Doktorumuzun verdiği ilaçların dozajlarını azaltmaya başladık. Bu durum böyle devam edecek olursa ilaçları bırakmayı bile düşünüyoruz. Niyazi Bey, size sonsuz teşekkürler! Aynur Dündar 06.04. O1-İstanbul"

Kullanım biçimleri: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ökseotu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, 10-12 saat demlendikten sonra ılıklaştırılır ve süzülür. Acil durumlarda ise, aynı miktar bitki aynı miktar kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 10- 15 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 1-3 bardak içilebilir.Uzun süreli tedavilerde, sabah ve akşam saatlerinde içilen yarımşar bardak çay da yeterli olabilir.

Karışım: Yüksek kan basıncına karşı alıç bitkisiyle eşit oranda karıştırılabilir.

Tentür kullanımı: Viscum album D3, D4 D5 veya D6 seyreltilerinden herhangi bir kullanılabilir. Yaşlıların güçlendirilmesinde, damar sertliğine karşı önlem olarak veya damar sertliği rahatsızlıklarını azaltmak için, baş dönmesi ve epilepsiye karşı etkilidir. Günde 3 kere, ı 0- ı 5 damla, yarım kahve fincanı ılık suya eklenerek alınır.

Uyarı: Önerilen dozajların dışına çıkılmadıkça herhangi bir yan etkisi yoktur. Ökseotunun meyveleri zehirlidir ve kesinlikle içten kullanılmamalıdır! Bazı kitaplarda ve hatta kaynak kitaplarda, çay yapımında meyvenin de kullanılabileceğinin. Belirtilmiş olmasını anlamak mümkün değildir!


ÖKSE OTU AÇIKLAMA 3

VİSCUM ALBUM

Diğer isimleri:
Efelek, Burç, Gökçe, Gevele, Çekem

Kullanılan Kısımları: Kurutulmuş tohumu, yapraklı dalları (Meşe ve Kavak ağacındakilerin şifa değeri daha yüksektir)

Kullanıldığı Yerler

Dahilen:
İshal kesici, idrar artırıcı, kusturucu, kuvvet verici ve tansiyon düşürücü etkileri vardır. Düşük tansiyonu yükseltir, albüminde, damar sertliğinde. kan dolaşımını tanzimde, ödemde, öksürükte, alerjik kaşıntılarda, sara''da, arteri skolorozda faydalıdır. Astrenjan etkilidir. Çeşitli kanamalarda ve bağırsak kanamalarında kullanılır. Tümörlerin teşekkülünü önler. Guddelere çok faydalı olduğu için harika bir metabolizma ilacıdır. Pankreas da da aynı şekilde etkiler kür halinde devam edilirse şeker yok olur 6 ay çay şeklinde devamlı içilmelidir. Hormon düzensizliklerinde, kireçlenmelerde çok faydalıdır. Kireçlenmeyi önler. Her sene belli bir müddet kullanılırsa felç olmayı önler. En faydalı olduğu yer, kalp ve deveran bozukluklarıdır.

Kalp atışlarını düzenler. Baştaki tazyiki giderir, kulak uğultusu, görme bozuklukları, baş dönmesi ve başa kan hücumunu hemen geçirir. Adetleri düzenler, rahmi dinlendirir, loğusa kanamalarını durdurur. Menopoz dönemlerindeki kalp çarpıntısı, ateş basması, korku ve nefes darlığı hallerinde faydalıdır. Bu bitkiden birkaç sene devamlı içilmelidir. Taze ökse kadının kısırlığını tedavi eder. Atar damar kireçlenmesi (Arterit) te faydalıdır. Kolesterolü giderir. Romatizmada çay gibi içilir. Yatağını ıslatan çocuklar için 100 gr ökse otu tohumu dövülür nohut büyüklüğünde haplar yapılır. Akşamları yatmadan önce çocuğa 2 adet içirilir.

Kullanılışı: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr ufalanmış bitki tohum konur,10 dk bekletilir, günde 2- 3 bardak içilir. Bitki-tohum toz haline getirilir, günde 1-1.5 gr içilir. Ekstrasından 0.05-015 gr içilir. 1 bardak soğuk suya, 1-2 çay kaşığı ökse otu konur,1 gece bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Bu terkip kulak çınlamalarını da geçirir. Bağırsak kanamalarında; 1 bardak kaynar suya, 6 gr bitki konur, 20 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Şekerde. 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr yapraklı dallardan veya tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. 3 hafta içilir, 1 hafta ara verilir. Böylece kullanmaya bir müddet devam edilir. Sara''da; ökse otu yaprakları toz haline getirilir, aç karna 3-4 çay kaşığı, 1 çay bardağı ılık su ile içilir. Bir müddet kullandığında krizi azaltır, zamanla tamamen geçirir.

Haricen: Tohumları yakı sakızı ile birlikte ezilir yakı halinde romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Ezilmiş tohumlar, çıban üzerine konulursa çıbanın açılması ve cerahatin boşaltılmasında faydalı olur. Kısırlığı Gidermek İçin: 10 gr ökse otu tohumu 100 gr yakı sakızı ile demir bir cisim üzerinde çekiçle iyice dövülür. Meydana gelen yapışkan kitle bir beze sürülür, bu bez çocuğu olmayan kadının karnına sarılır ve bir hafta bekletilir.


ÖKSE OTU AÇIKLAMA 4

Ökseotgiller familyasından, kimi ağaçlar üzerinde asalak olarak yaşayan, 100''ü aşkın türü bulunan ufak çalı halindeki bitkilerin genel adı Ökseotu''dur. Burada açıklaması yapılacak olan Adi ökseotu (V. albüm) türü, Avrupa ve Akdeniz ülkeleri ile Türkiye''de pek çok ağaç türünün (çam, gök nar, söğüt, kavak, meşe, ıhlamur ve bazı meyve ağaçları) dalları üzerinde gelişir. 30-100 cm. boylanabilen, kışın yaprakçıklarını dökmeyen, sarımsı renkte çiçekler açan bitkilerdir. Buruşuk yüzeyli, sarımsı renkli, kokusuz ve tatsız meyveleri 1 cm. kadar çapında, küre biçiminde ve tek tohumlu olur. Özellikle ardıç kuşları bu meyveleri sever ve kondukları ağaç dallarına dışkılarıyla ökseotu tohumlarını bırakıp bitkinin çoğalmasını sağlarlar.

Adi ökse otunun yaprakçıkları tanen, ursan, inosit, viskotoksin, sapotoksin ve glikozit adı verilen maddeleri içerir. Bitkinin meyvelerinin etli bölümünde visin adlı yapışkan madde bulunur. Bununla kuşları tutmak üzere ökse hazırlanır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı

Ökse otunun yaprakçık ve genç sürgünlerinin tıbbi etkileri şöyle sıralanabilir:

• Sinirleri yatıştırıcı, sinirsel spazmları gidericidir.

• Yüksek tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon nedeniyle oluşan baş ağrılarını geçirir.

• Damar çeperlerindeki kireçlenmeyi azaltır. Damar sertliğine karşı yararlıdır.

• Sinirsel taşikardilerde çarpıntıyı hafifleticidir.

• Metabolizmayı düzene sokar.

• Son zamanlarda yapılan bazı kanser araştırmalarında ökseotunun tümör oluşumunu engellediği saptanmıştır.

Bütün bu etkilerini sağlamak üzere, ökseotunun yaprakçık ve taze sürgünleri ilkbaharda toplanır, gölgelik, havadar yerde kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kurumuş yaprakçık ve genç sürgün üzerine bir bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirerek hazırlanan infüzyon, günde üç kez içilir.

UYARI

• Hazırlanan bu infüzyona ökseotu meyveleri konulmamalıdır.


"Çekem" ve "gevele" de denir. Hazmı kolaylaştırıcı özelliği vardır. Yüksek tansiyona faydalıdır. İshal yapar. Damar sertliğine faydalıdır. Kalp atışlarını yükseltir. Spazm için faydalıdır. Ökse otunun etkin maddeleri, damarlardaki gerginliği ve kasılmaları çözmede çok başarılıdır. Yaprak ve ince dalları kullanılır

Kullanılışı 1: Ökse otu çayı, soğuk suda demlenmelidir. 1-2 çay kaşığı ince kıyılmış bitki, bardak suda 8- 10 saat kadar demlendikten sonra, süzülür. Günde 1-2 bardak bitki çayı aç karına içilir. Her kullanım için taze demlenen çay, tatlandırılmadan aç karnına içilmelidir.

Kullanılışı 2: Ökse otu çayı Uzunca bir süre içildiğinde, menopoz dönemine ait tüm sıkıntıları hafifletebilir. 3 hafta boyunca, günde 1-2 bardak içilir. Aradan 1 hafta geçtikten sonra, yine 3 haftalık bir kür uygulanır. Sıkıntıların azalması, uygulanan kür süresinin uzunluğu ile doğrudan orantılıdır.

Dikkat: Fazlasının zararlı etkilerinin unutmamak gerekir. Meyveleri zehirlidir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp