Okaliptüs

OKALİPTÜS AÇIKLAMA 1

Yaz aylarında mor renkli çiçekler açan büyük bir ağaç cinsidir. Çiçekler beyaz, sanif veya kırmızı renklidirler. Odunu sert ve reçinelidir. Meyvesi küçük ve çok miktarda tohum taşıyan oval şekilli bir kapsüldür.

Faydaları: Solunum yolları hastalıklarında kullanılır. Öksürüğü keser. Boğaz ve burun iltihaplarının tedavi eder. idrar yollarını temizler. Deri üzerindeki yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Yapraklar nefes darlığı, kabızlık, balgam söktürücü olarak kullanılır. Ateş düşürücü özelliği vardır. Romatizma hastalıkları, üremi hastalıklarında kullanılır. Seker düşürücüdür. Vücudu güçlendirir. Sıtmayı önler, basura iyi gelir.

OKALİPTÜS YAPRAĞI

-EUCALYPTUS GLOBULUS-

Kullanılan Kısımları : Yaşlı dalların yapraklar dahilen mikrop öldürücü, iştah açıcı, ishal kesici, göğsü yumuşatır, balgam söktürür ve nezleye çok iyi gelir, şeker hastalığında kullanılır.

Astımda, sinüzitte, romatizma ve yorgunluk hallerinde, ateş düşürücü ve vücuda kuvvet verici tesirleri vardır, kolibasilide, uzun süren fena kokulu ve mikroplu bronşitlerde ve akciğer kangrenlerinde büyük fayda sağlar, idrar yollarını temizler, basur memelerinin rahatsızlıklarım, boğaz ve burun iltihaplarını giderir, mide gazında faydalıdır.

Şeker, hastalarında meydana gelen kaşıntılarda faydalıdır, dahilen ve haricen kullanılır. Solunum yolu enfeksiyonlarında ve kas gevşetici olarak kullanılır. Kullanılışı: Bir bardak kaynar suya, 4 gram ufalanmış yaprak konur, 10 dakika bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Gaz giderici olarak sabah kahvaltısından evvel içilmelidir.Bronşit, astım ve veremde bir bardak kaynar suya, 4-6 gram okaliptüs yaprağı konur, 12 saat bekletilir, süzülür, şeker veya balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.okaliptüs yağı balgam söktürücü, kramp giderici ve kas gevşetici etkiye sahiptir.

Haricen: okaliptüs esansı deri üzerine sürmek veya buğu şeklinde antiseptik olarak kullanılır. Yaralarda, saç hastalıklarında faydalıdır. Siyatikte küvete sıcak su doldurulur, içine bir miktar okaliptüs esansı konur, sıcakken içine yatılır, günde bir banyo yeterlidir. Nezle, bronşit ve astımda yapraklarında sigara sarılır, günde birkaç tane içilir.


OKALİPTÜS AÇIKLAMA 2

Bitki:
Avusturalya ve yan tropik iklimlerde yetişir. Mavi ökaliptüs olarak adlandırılır. İlk yıllarda hızlı büyür, her yıl boyu 4-6 m uzar. Boyu 60 m ''ye kadar yükselebilir. Genç yapraklar küçük, kalp veya yumurta biçiminde ve mavimsi yeşil renklidir. Yaşlı dallardaki yapraklar 20 cm uzunluğunda, oval şekilli ve kalın deri yapısındadır.

İlaç etkili kısmı: Yaşlı dallardaki büyük yapraklar kurutularak kullanılır. % 1,5-3,5 oranında esans (1,8-cineol vb.), tanen ve flavonoidler bulunur.

Etkisi: Balgamın kolayca dışarı atılmasını sağlar ve hafif kramp giderici etkisi vardır.

Kullanıldığı yerler: Solunum yolları soğuk algınlığı hastalıklarında kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Dahilen; iltihaplı mide-bağırsak ve safra yolları hastalıkları, ağır karaciğer hastalıkları halinde kullanılmaz. Ökaliptüs ilaç ve ürünleri çocukların yüzüne ve özellikle burnuna tutulmamalıdır, şok etkisiyle nefes durması meydana gelebilir.

İstenmeyen Etkileri: Dahilen kullanımda nadir olarak bulantı. Kusma ve isal görülebilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Karaciğerde yabancı maddeleri parçalayan enzimleri faaliyetini yavaşlattığı için alınan ilaçların etkilerini azaltabilir.

Kullanım miktarı: Dahilen günlük ortalama kullanım miktarı 4-6 gr kuru yaprak.

Kullanım şekli: çayı şöyle hazırlanır: İnce kıyılmış 2 çay kaşığı yaprak bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 2-3 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir.

Uyarı: Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmez.


OKALİPTÜS AÇIKLAMA 3

(Sıtma ağacı, sulfata ağacı)

Etkileri

* Mikrop öldürücü

* Koku giderici

* Balgam söktürücü

* Uyarıcı

* Okaliptüs ilaçlarının çoğu olgun yapraklardan elde edilen yeşilimsi sarı yağdan hazırlanır.

* Yağ veya ondan hazırlanan pastiller ve öksürük damlaları akciğer rahatsızlıkları, soğuk algınlıkları ve boğaz ağrıları için faydalıdır.

* Astım ve diğer solunum rahatsızlıkları için buhar banyosu ve mikrop öldürücü bir banyo katkısı olarak da kullanabilir.

* Balgam söktürücü özelliği bronşit için faydalıdır.

* Yağın diş eti iltihabı için ve yanıklarda mikrop bulaşmasını önlemek için faydalı olduğu söylenir.

* Yapraklardan hazırlanan soğuk çözelti hazımsızlık ve kesikli ateş için faydalıdır.

* Haricen, yağın mikrop öldürücü ve koku giderici özellikleri onu iltihaplı yaralar ve ülserler için uygun kılmaktadır.

Hazırlanışı ve Kullanma şekli

* Yağ olarak, Olgun yaprakları su ile kaynatın ve yağı elde etmek için suyu buharlaştırın.


OKALİPTÜS AÇIKLAMA 4

Bronşite solunum yolu hastalıkları ile öksürüğe iyi gelir.
Astım ve nefes darlığı için kullanılır.
Soğuk algınlığına ve yüksek ateş için yaprakları başka çaylara katılıp içilse faydalıdır.
Solucan ve kurt düşürücü olarak kullanılır.
Balgam söktürücü özelliği vardır.
Şeker hastalığı için kullanılır. Şekeri düşürücü etki gösterir.
Nezleye iyi gelir.
Hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır.
Hemoroite faydalıdır.
İdrar yolu hastalıklarına faydalıdır.
Boğaz iltihaplarına faydalıdır.
Yaprakları kullanılır.

Kullanılışı: 3-5 okaliptüs yaprağı 1 bardak suda kaynatılır. Yapraklar süzülür ve günde 1-2 bardak tatlandırılarak içilir.

Dikkat: Alerji yapabilir.


OKALİPTÜS AÇIKLAMA 5

YAN TESİRİ:
Ökaliptusun normalde herhangi bir yan tesiri yoktur, yağı alerji yapabilir. Yaprağı kabızlık yapıcıdır.

ŞİFASI:

1) Yiyeceklerin asidini azaltıcı: Ökaliptus demletilip balla tatlandırılarak içilir.

2) Astım nefes darlığı: Ökaliptus yaprağı, sinir otuyla beraber demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

3) Balgam söktürücü: Ökaliptus yaprağı demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

4) Solucan ve kurt düşürücü: Ökaliptus yaprağı demletilip, sabah aç karnına içilir, 2 saat yemek yenmez.

5) Mesane yollarını temizleyici: Ökaliptus, mısır püskülü ile beraber demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

6) Basur memeleri: Ökaliptus demletilip balla tatlandırılarak içilir.

7) Anjin: Ökaliptus demletilip, boğaz gargara yapılır, balla tatlandırılarak içilir.

8) Sindirim kolaylaştırıcı: Ökaliptus demletilip balla tatlandırılıp yemeklerden sonra içilmeye devam edilir.

9) Ateş düşürücü: Ökaliptus yaprağı demletilip balla tatlandırılarak içilir.

10) Romatizma: Ökaliptus demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

11) Diş ağrısı: Ökaliptus demletilip ağız gargara yapılır.


OKALİPTÜS AÇIKLAMA 6

Okaliptüs ağacı aynı zamanda sıtma ağacı olarak da bilinir. Antiseptik, dezenfektan özellikleri nedeniyle, sıtma ve diğer hastalıkların yaygın olarak görül düğü bataklık alanlara, buralardaki hastalığın kökünü kurutmak amacıyla dikilmiştir.

Okaliptüs yağının birkaç damlası, soğuk algın lığı hallerinde rahatlatıcı olması için buğu ile içe çekilmiştir. Astım, bronşit ve zatürreede balgam söktürücü, sinüzit ve nezlede ise dekonjestan o larak kullanılmıştır. Yapraklarının kaynatılması dizanteri, tifo, ishal ve kusmada tedaviye yardımcı olmuştur.

Sistit gibi idrar yollarıyla ilgili hastalıklar da kaynatılmış okaliptüs yapraklarıyla tedavi edilmiştir. Ağız yoluyla alınan okaliptüsün kan dolaşımını hızlandırdığına, terlemeyi sağladığına, ateşi düşürüp suçiçeği gibi döküntülü hastalıkları hızlandırdığına inanılırdı. Dışarıdan uygulanan okaliptüs yağı, antiseptik olarak yaralar, yanıklar, iltihaplı yaralar, haşlanmış bölgeler ve apseler üzerine kompres şeklinde uygulanırdı. Hatta kanarnaları durdurmak ya da iyileşme sürecini hızlandırmak için bundan faydalanılırdı.

Göğüs enfeksiyonları, bronşit ve astırnda bademyağına eklenen birkaç damla okaliptüs yağıyla göğüs ovulurdu. Sulandırılmış okaliptüs mantar rahatsızlıklarında kullanılır, ayrıca böcek kovucu olarak cilde sürülürdü.


OKALİPTÜS AÇIKLAMA 7

(Eucalyptusbaum,Heberbaum, Eucalyptus)

Yaz aylarında mor renkli ;çiçekler açan büyük bir ağaç cinsidir. Çiçekler beyaz, sarıf veya kırmızı renklidirler. Odunu sert ve reçinelidir. Meyvesi küçük ve çok miktarda tohum taşıyan oval şekilli bir kapsüldür.

Faydaları

Solunum yolları hastalıklarında kullanılır.Öksürüğü keser. Boğaz ve burun iltihaplarının tedavi eder.İdrar yollarını temizler. Deri üzerindeki yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Yapraklar nefes darlığı, kabızlık, balgam söktürücü olarak kullanılır: Ateş düşürücü özelliği vardır. Romatizma hastalıkları, üremi hastalıklarında kullanılır. Şeker düşürücüdür. Vücudu güçlendirir. Sıtmayı önler, basura iyi gelir.


OKALİPTÜS AÇIKLAMA 8

Latince Adı:
Eucalyptus globulus

Almanca Adı: Eukalyptus

Bilinen Bileşimleri: Bileşiminde yüksek oranda sineol, uçucu madde, acı madde ve tanen içerir.

Diğer isimleri: Sıtma ağacı, Sulfata ağacı

Özellikleri: İzmir''den başlayarak, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıcak ve bol güneşli yerlerde yetişir. Mersingiller familyasındaki aynı cinsten 300''ü aşkın ağaç ya da ağaççık türünün genel adıdır. Anayurdu Avustralya ve Yeni Zelanda olup, oradan dünyaya yayılmıştır. Bataklık yerleri kurutmak ve odunundan faydalanmak için sıkça yetiştirilmektedir. Topraktan çok fazla su çektiği için kısa zamanda bataklığı kurutur. Bazı okaliptüs türlerinin boyu 100 metreyi aşabilir. Okaliptüs türleri tohumuyla çoğalır. Okaliptüslerin yaprakları, genellikle orak biçimli, sarkık yapıda, koyu yeşil renkli ve tadı acıdır. Yaprak koltuklarından çıkan püskül biçimindeki sarımsı beyaz ya da kırmızı renkli çiçekleri, tek tek ya da kümeler oluşturarak açar. Meyveleri, çok sayıda tohum taşıyan kapsüller halinde oluşur, Yaprakları devamlı yeşildir. Şifası tazı yapraklarındadır.

Önerilen Hastalıklar: Özellikle solunum yolları hastalıklarında etkili ve iyileştiricidir. Göğsü yumuşatır, balgam söktürür, nefesi açar, ateşi düşürür ve sinüsleri açar. Bu etkileri sağlamak üzere ya şurubu içilir ya buhar banyosuna girilir ya da ispirtolu veya zeytinyağlı eriyikleri alınır. Antiseptik oluşu nedeniyle yara, ülser ve yanıkları temizleme ve iyileştirmede etkilidir. Bunun için merhemi şikayet edilen yerlere uygulanır. Dişeti enfeksiyonlarında mikrop kıncı, ağız kokularını giderir. Peklik verici ve bedeni güçlendirir. Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikayet edilen yere lapası uygulanır. İdrar yolları antiseptiğidir. Mide asidini temizler, sindirimi kolaylaştırır.

Kullanım Şekli ve Dozu: 1 litre kaynar suyun içine 20 gram okaliptüs yaprağı konularak demlenir. Günde 2-3 defa yarımşar fincan içilir. Saman nezlesinde okaliptüs yaprağı kaynatılır ve buharı teneffüs edilir. Memeli basur için, bir bardak kaynar suya 5 gram yaprak konur. Bir müddet bekletilir. Bal ile tatlandırılarak günde 2-3 bardak içilir.

Yan Etkileri: Aşırı dozda alınmamalı, her uygulamadan sonra eller sabunla yıkanmalı, gözlere dokunulmamalıdır. Hiçbir yan etkisi yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp