Oğulotu (melissa Officinalis) Nedir?

Oğulotu (melissa Officinalis) Nedir? : İngl. Sweet Mary - Alm. Melisse - Fr. Melisse Yöresel adları: Kovanotu, limon nanesi, melisaotu Drog adı: Melissae folium / yaprak Eterli yağ: Melissae aetheroleumToplama/kurutma: Oğulotu haziran-temmuz döneminde çiçeklenir. Çay hazırlamak için kullanılacak yapraklar, çiçeklenme başlamadan önce toplanmalıdır. Aksi halde yapraklar özel limon kokusunu ve hoş lezzetini yitirir. Toplanan yapraklar hemen gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır ve iyice kuruduktan sonra ince kıyılarak hava almayan kaplarda saklanır.
Bileşim: Eterli yağ(Citrole, Caryophyllon, Linalool, ve Citronellal), flavonlar, triterpenler, Polyphenol ve tanen.Standart preparatlar: Camıinativum-Hetterich, Klosterfrau Melissengeist, Sedatruw...Etkileri: Gaz söktürücü, kramp çözücü, sinir sistemini güçlendirici, antidepressif, terletici, kan basıncını düşürücü,Kullanım alanları: Oğulotu, sindirim sistemindeki tüm kramplara ve gaz şişkinliği ile ilişkili problemlere karşı çok etkilidir. Antidep- ressif etkisi sayesinde, korku ve depresyon kaynaklı sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir; çünkü bitkinin eterli yağı, gerginlik ve stres tepkilerini yumuşatabilecek yeteneğe sahiptir. Oğulotu kalbi ve kan dolaşımını güçlendirir ve yüzeysel kan damarlarını genişleterek, yüksek kan basıncını normal düzeye indirebilir. Örneğin grip gibi hastalıklarda görülen yüksek ateşe karşı, öncelikle terletici özelliği nedeniyle rahatlıkla kullanılabilir. Hipertiroidizme karşı kullanıldığında önemli rahatlıklar sağlayabilir. Eterli yağın içerdiği Citrale ve Citronellal maddeleri, özellikle merkez sinir sistemini yatıştırabilir. Polyphenol maddesi ise, öncelikle Herpes-simplex virüsüne karşı antiviral etkiye sahiptir. Zona hastalığına karşı, 1 çay kaşığı zeytinyağına 5 damla oğulotu eterli yağı karıştırılır ve ağrılı bölgelere hafif masajla yedirilir. Çok rahatlatıcıdır.
Kullanım biçimleri: Oğulotu çayı: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 2-3 bardak içilebilir.Karışımlar: Sindirim rahatsızlıklarına karşı, şerbetçiotu, mayıs papatyası veya nane ile eşit oranda kanştınlabilir. Stres ve gerginliğe karşı, lavanta veya ıhlamur çiçeği ile eşit oranda karıştırılır.Banyo katkısı: Yukarıda anılan tüm rahatsızlıklara karşı oğulotu katkılı banyolar da önemli katkılar sağlayabilir. 50-60g ince kıyılmış oğulotu yaprağı 1 litre soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür ve sıcak banyo suyuna (37-38 derece) eklenir. Banyo süresi 15-20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoza sarınıp yatakta bir süre dinlenilmelidir.Uyan: Oğulotunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Eterli yağın içten kullanımı rahatsızlıklara neden olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp