Oğul Otu Yaprağı

Oğul Otu Yaprağı :

MELİSSA OFFİCİNALİS

Diğer isimleri: Limon Otu – Kovan Otu

Kullanıldığı Yerler

Dahilen: Yatıştırıcı, terletici, midevidir. Mide asidini tanzim eder, iştahsızlık ve hazımsızlıkta, alerjik kaşıntılarda, antiseptik, mide ve bağırsak ağrılarını giderici, mide spazmını çözücü, vücudu ve kalbi kuvvetlendirici, baş ağrısı ve migrende, soğuk algınlığında, faydalıdır. Soğuk algınlığında iyileşme sürecini yarı yarıya kısaltır. Psikolojik sebepten meydana gelen bulantıyı giderici, gripte, griple beraber olan kas ağrılarında ve diğer ağrılarda faydalıdır. Melankoli, sara, baş dönmesi, kulak çınlaması ve sinir krizlerini ortadan kaldırır. Bayılmalarda kullanılır, mide bağırsak gazlarını ve şişkinliğini giderir, aybaşı kanamalarını düzenler, aybaşı ağrılarını keser, huzursuzluk ve sıkıntıları, keyifsizlik, endişe ve gerilimi giderir, hafıza zayıflığında faydalıdır, mide ülserine iyi gelir, beyin damarlarını açar, neşeli ve ferahlı olmayı sağlar, aşırı heyecan ve paniği azaltır, yorgunluk, uykusuzluk ve sinirlilik için dinlendirici bir toniktir.

Hıçkırıkta faydalıdır. Spazm süzücüdür, kolik ağrılarını geçirir, ihtiyarlamayı ve saç, sakal ağarmasını geciktirir. Boyun damarlarını açar, sinirsel kalp çarpıntısını tedavi eder, kalbi sakinleştirir, nefes darlığını giderir, histeride, ruh hastalıklarında faydalıdır. İnsandaki endişeyi ve korkuyu giderir. Kansızlıkta, astımda, akciğer, karaciğer rahatsızlıklarında, kalp damarlarını açıcı, kalp zayıflığında, diş ağrısı, kulak ağrısı, yüzdeki ağrılarda, nevraljik ağrılarda ve ödemde kullanılır. Dinlendiricidir, sinirleri kuvvetlendirir. Troid bezinin fonksiyonlarını yavaşlatır, oğulotunun içerisinde bulunan uçucu yağ (sitral-kariyofilenoksit, linalol ve sitronelal) sinir sistemini sakinleştirir, aynı zamanda güçlü bir antispazmotiktir. Oğulotu, beyin için mutlaka gerekli, hafızayı güçlendirir ve melankoliyi güçlü bir şekilde def eder, kalbe canlılık getirip, rahatlatan kuvvet verici bir ilaçtır. Bu bitki daima kalbe canlılık getirmesi için kullanılmıştır. Düzenli alınmak suretiyle ömrü artırdığına inanılır.

Kullanılışı: Bir bardak kaynar suya, 4- 10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce veya sonra günde 3 bardak içilir, Oğulotu toz haline getirilir, 3-4 defa 1-4 gram içilir, Taze bitki sıkılır, suyundan yarım fincan içilir. Kalp yetmezliğinde; oğulotu, nane, ıhlamur, tarçın ve yavşan otu eşit miktarda karıştırılır, çay gibi kaynatılır, günde 3 defa 1 çay fincanı içilir,

Haricen: Oğulotundan elde edilen ispirto, romatizma ve nevralji hastalıklarına iyi gelir. Oğulotu lapa haline getirilir. Çıbanları konulursa, faydalı olur. Kadınların göğüslerinde meydana gelen sertlikleri tedavi eder. Haşlanan suyu vücuda sürülürse ter kokusunu keser. Cilt temizliğinde cildi güzelleştirici; 1 tas kaynar suya, 1 avuç oğulotu konur. Yüz buharına 10 dk kadar tutulur. Ayrıca, bir bardak suya, 1kaşık oğulotu konur, hafif ateşte 5 dk kaynatılır, 20 dk bekletilir, süzülür, suyuyla yüz yıkanır. Bu ameliye en ince kırışıklıkları giderir, yaşlanmayı önler, cilt bakımı için yüzün önceden yıkanıp temizlenmesi lazımdır. Soğuk algınlığı için haşlanan suyu ile alna-bileklere, başa masaj yapılır. Zona''da 1''çay kaşığı zeytinyağına 5 damla oğulotu yağı damlatılır, ağrıyan kısma hafifçe masaj yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp